Followers

Sunday, February 27, 2011

I shot your ex-girlfriend



Lucu...

Wednesday, February 16, 2011

Blogger Boy pulak...

Bosan, jadi secara tak sengaja aku terbuka cenel TV9. Oh... Blogger Boy. Teringat kat member aku layan citer ni kat Youtube dulu. Cerita lama...

Menarik jugak. Terlayan aku. Dan mengingatkan aku sebab kenapa dahulu aku mudah terpikat dengan Chinese...

Err... dan sekarang... huhu...

Bila tengok cerita orang putih, aku suka tengok pelakon dari Rusia dan British seperti Gemma Arterton, Olga Kurylenko(Rusia ka dia?) dan lain-lain. Bukan kerana mereka cantik bagi aku, kerana satu perkara yang aku fikir aku senang mendengarnya.

Yup... kerana slang mereka ketika bercakap bahasa Inggeris.

Aku rasa kelakar tetapi terhibur. Bukan untuk mengejek, atau berkata yang slang mereka salah, tetapi aku rasa unik, dan itu yang buat aku terhibur.

Dan ini adalah sama, untuk Chinese girl dan ketika mereka menggunakan Bahasa Melayu.

Terutama jika mereka pandai menggunakan perkataan yang tidak formal dalam bahasa seperti poyo, balak dan lain-lain.

Menarik...!

Susah ke nak dengar Chinese girl cakap dalam bahasa. Bagi aku susah, kerana aku jarang berbahasa dengan mereka. Always in English.

Inggeris aku tak superb. Sket2 boleh la buat modal borak. Haha...

Tapi jika aku dengar mereka berbahasa, ya... aku akan cair... cair... cair...

Dan ke dua-dua bidadari itu juga Chinese. Ops... Haha...

Cerita Blogger Boy ini mengingatkan aku kenapa aku suka Chinese girl dan keunikkan mereka itu dan keunikkan mereka yang lain-lain.

Walaubagaimanapun, cerita ni memang kelakar dan aku sedang marathon cerita ni...

Aku ucap selamat...

PS: Tiap kali ada adegan pintu rumah diketuk, jantung aku mesti berdegup, JAKIM? Haha...

Wednesday, February 9, 2011

Adakah kau seronok?

Soalan mengejut : Adakah kau seronok _________ ?

Aku baru selesai baca entri pada blog NickB bertajuk Are you Having Fun With Forex?

Menjawab soalan dia, aku kata ya namun ada beberapa ketika sahaja keseronokkan itu terasa.

Ketika buat buat order, ketika sedang float positif, ketika terjumpa peluang untuk trade dan ketika tutup trade positif. Hm... sebelum aku sedar, tak banyak masa gembira aku di forex memandangkan aku masih bukan trader yang berjaya lagi...

Tapi secara keseluruhan, aku seronok bersama forex. Banyak yang aku belajar tentang kerja kuat, kajian sendiri dan displin bila bersama forex.

Ada betul kata NickB, bila kita tekan diri kita untuk buat duit pada forex, ia jadi kurang menarik, dan akan menyebabkan kekalahan.

Forex itu sendiri adalah sukar, jadi aku fikir tak adil kalau kita jadikan ianya sukar dengan menekan diri kita untuk melakukannya.

Anggap ianya sebagai satu permainan. Dan setiap permainan ada peraturan. Kita, manusia, hanya peraturan permainan yang kita mahu patuhi buat kita menang. Hanya perlu faham dan ikut setiap peraturan permainan itu.

Aku fikir sama sahaja baik di forex atau dalam kehidupan. Kalau kau ikut undang-undang dan peraturan, orang tak kacau kau, kau juga takkan kacau orang. Bukankah senang hidup sebegitu.

Tapi manusia kan...

Heh, aku sedang berseronok sekarang, semuanya makin floating positif. Masa-masa begini aku selalu mengenang diri aku ketika tutup positif dahulu. Pip hijau. Itu habuan bagi si pemenang...

Yup, pemenang yang sabar, yang patuh, yang pintar, dan yang mampu...

Aku ucap selamat...

Saturday, February 5, 2011

Re-Review? : Teknik Big Dog Breakout

Entri ini didedikasikan kepada teman forex aku dari Indonesia. Katanya dia untung dari teknik ini. Teknik ini ada aku bincangkan pada blog lama aku.

Tergerak aku untuk melihat dan mengkaji semula teknik ini. Untuk teman aku di Indonesia tu, terima kasih terdahulu mengingatkan aku teknik ini. Aku akan buat kajian lanjut. Semoga kita sama-sama pip hijau kelak... Untung-untung aku turun Indonesia jumpa ko... haha...

Untuk yang tidak mengetahui tentang teknik ini, dibawah ada sedikit ringkasan yang aku ciplak dari blog lama aku... layan...

---

Caranya mudah:-
1. Buka Chart M15 untuk pair major USD. Aku hanya trade di GBDUSD dengan cara ni.
2. Lukis garisan menegak pada masa terminal, 14:00 di atas chart
3. Lukis garisan menegak pada masa terminal, 16:00 di atas chart
4. Lukis garisan melintang pada nilai tertinggi (high) bar yang ada di antara garisan menegak
5. Lukis garisan melintang pada nilai terendah (low) bar yang ada di antara garisan menegak
6. Buat pending order selepas muncul bar baru di luar garisan menegak.
7. Setiap pending order, setkan masa luput (expired date) tarikh keesokkan hari dan masa 00:00.



Cara buat pending order:-
1. Buat buy stop pada nilai high dan stoploss (SL) pada low-10pip
2. Buat sell stop pada nilai low dan stoploss (SL) pada High+10pip
Target point (TP) kau boleh guna fibo retracement yang diubahsuai tahapnya. Ada 4 peringkat TP setiap order. Setting fibonya: -
TP 4: 2
TP 3: 1.764
TP 2: 1.5
TP1: 1.272
High : 1
Low: 0
TP1: -0.272
TP2:-0.5
TP3: -0.764
TP4: -1



Kebiasannya, jika julat (range) antara high dan low adalah kurang 50-60, ianya akan sangat menguntungkan. Jika julat antara high low adalah lebih 50-60, ianya akan kurang menguntungkan.

TP digalakkan:
  • Isnin & Jumaat - TP1
  • Selasa hingga Khamis - TP2-TP4
  • Nak kaya, buat banyak order dengan peringkat TP yang berlainan. Contoh kau buat buy stop dengan TP1 dan buat buy stop lagi dengan TP2.
Rujukan dan credit
Ada indikator kau boleh guna, tak payah susah-susah nak buat garisan-garisan tu, dia buatkan. Rujuk sini.
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=103682

Terima kasih kepada fxster yang menyebarkan teknik ni kepada aku dan setting fibonya.
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=87506

Aku ciplak dari:-
http://arkibmsuhaimi2007.blogspot.com/2009/09/teknik-big-dog-breakout.html

Thursday, February 3, 2011

Nasib #2

Sebenarnya aku mahu cerita tentang forex semalam. Namun terbebel panjang.

---

Aku dapati orang yang tak bernasib baik atau sentiasa ada firasat buruk seperti aku ini tak sesuai menggunakan teknik scalping atau day tradig. Kerana aku perasan, bila aku rugi, semangat kerugian dan kerja kuat itu seterusnya menguntungkan aku.

Namun, walaupun untung semua terlambat kerana aku ketinggalan dari segi modal dan masa.

3 minggu lepas, ayah aku beri aku cadangan agar aku cuba bermain swing. Ketika itu kepada aku pantas membuat matematik dan hasilnya, aku fikir ianya bukan cadangan yang baik.

Namun, aku cuba. Kerana setiap kata-kata ayah aku sentiasa ada isi di dalamnya.

Aku cuba bermain untuk seminggu dan hasilnya luar biasa. Hanya minggu itu aku untung untuk sasaran 2 minggu. Pendek kata, minggu itu aku selesaikan kerja untuk 2 minggu.

That's brilliant dad!

Aku cuba minggu seterusnya dan seperti yang kau ketahui, internet tiada di rumah aku. Jadi aku berulang alik dari rumah saudara aku yang ada internet.

Dan ketahuilah, segala kesusahan yang Allah berikan itu sebenarnya satu ilmu dan pengalaman yang tak ternilai harganya.

Aku sedar, aku mampu uruskan segala jual beli walaupun aku tak sentiasa berada di depan komputer. Memberikan aku banyak masa untuk melepak dan belajar programming.

Disebabkan teknik swing ini memerlukan masa yang amat panjang untuk untung, ia mampu mengatasi segala nasib-nasib buruk yang berlaku kepada aku.

Aku fikir ianya semulajadi bilamana kau tutup order dan kemudian kau menyesal kerana jika dibiarkan, kau mungkin untung. Biasa aku fikir berlaku pada semua trader. Ini nasib buruk.

Dan buat masa ini, hanya swing mampu mengubah dan mengatasi masalah nasib buruk ini.

Buat masa sekarang, aku masih lagi menguji tentang perihal nasib dengan trading ni. Aku tahu akan ada orang gelak akan ini dan aku peduli apa.

Kerana aku tahu... dan aku lihat... yang aku sedang pip hijau...

Aku ucap selamat ya...

Tuesday, February 1, 2011

Filem : Red (2010)

Aku baru habis menonton citer Red. Cerita aksi/komedi hasil lakonan Bruce Willis. Kenal kan? Watak utama dalam trilogi Die Hard.




Mengisahkan Frank Moses (Bruce Willis), bekas agen CIA yang bersara dan menghabiskan rutin harian seperti orang biasa. Frank mula merasa bosan dan selalu menghabiskan masa menelefon Sarah(Mary-Louise Parker) yang bekerja sebagai agen servis pelanggan di pejabat pencen.

Hidupnya yang aman itu diributkan dengan kedatangan squad yang ingin membunuhnya. Frank kemudian mencari Sarah dan beberapa rakan-rakannya untuk merungkai misteri di sebalik rancangan untuk membunuhnya.

Cerita komedi bagi aku. Jalan cerita agak ringan, santai maksud aku. Aksi seperti biasa, Hollywood kan... Aku rekemen semua tengok cerita ni. Kali pertama tengok Mary-Louise Parker berlakon. Huhu...

Aku cuma tertarik sebab Frank boleh jatuh cinta kat Sarah, seorang operator telefon. Barangkali aku patut cuba benda yang sama, cuba telefon awek TM tu. Mana tau sangkut... Hahaha...

Ok... aku mengarut... Aku ucap selamat... Thee he he...

Nasib #1

Aku pernah berkata pada ayah aku, yang nasib tidak akan menyebelahi aku. Seperti dalam entri aku yang lepas-lepas, untuk mengatasi nasib tak baik, hanya perlu kerja keras.

Tapi dalam dunia forex, sedikit sebanyak nasib memainkan peranan dalam keuntungan sesebuah order yang dibuat.

Aku tak maksudkan nasib itu sebagai pure luck. Aku maksudkan di sini nasib itu sebagai satu elemen psikologi.

Bila kau rasa hari ini tak best, sebelum kau ketahui sepanjang hari kau memang tidak bernasib baik.

Dan aku maksudkan ini, 'firasat' yang mengatakan kau akan dilanda malang itu yang akan membuatkan kau bernasib malang sentiasa.

'Firasat' malang ini sebenarnya yang memandu untuk terus malang. Bayangkan kalau firasat ini tiada. Aku yakin kita mampu buat kerja seperti biasa. Dan biasa di sini maksud aku dengan jayanya.

Manusia punya potensi yang luas. Aku percaya asal kita usaha, asal kita kuat belajar, asal kita latih... kejayaan itu semakin hampir.

Aku ingat ketika aku masih bersekolah, ketika aku masih happy-go-lucky, tak banyak masalah yang aku rasakan mampu dipanggil masalah. Hanya kerana aku sentiasa tenang menghadapinya.

Semakin membesar, semakin hebat pengalaman kita, dan semakin tinggi 'firasat' yang ada dalam diri kita. Dan sebelum kau ketahui, 'firasat' ini kadang membunuh kau.

Aku tidak kata ianya secara keseluruhan tidak baik. 'Firasat' ini juga kadang-kadang membawa kebaikkan. Dan di sini kita mampu katakan kita sedang bernasib baik. Kau faham kan, hanya lawankan apa yang aku bicarakan di sini sebentar tadi.

Bila fikir kembali, jika kita sentiasa berfikir positif, aku yakin kita mampu mengatasi nasib buruk. Hanya perlu bangun dan just do it.

Aku agak tertekan 2 minggu ini atas sebab peribadi dan kerja. Bila sedar akan ini, aku mahu untuk ubah nasib aku.

Menjadi rasional...

Hanya perlu kerja kuat, dan kerja kuat. Aku yakin, walau apa pun halangan untuk aku, aku mampu atasi. Nasib tak memberi makna bagi aku. Aku hanya perlu kerja kuat...

Bersambung...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...