Followers

Thursday, November 27, 2014

Nullsec

Dalam Eve Online, ruang angkasa dibahagikan kepada 4 kelas.
  1. Highsec dengan sekuriti rate 0.5-1.0. Di selia oleh Concord (can polis la dalam Eve)
  2. Lowsec dengan kadar sekuriti 0.1-0.4.
  3. Nullsec dengan kadar sekuriti 0.0 dan ke bawah.
  4. Wormhole. -1.0. Dan ini dipecahkan lagi kepada 6 kelas. Lagi tinggi kelas, lagi kelas gitu...
Aku ada 2 karakter dalam Eve Online. Dan kedua-duanya hidup dalam Highsec. Highsec ni boleh kata kawasan newb juga la memandangkan ada polis (dipanggil Concord) jaga. Kalau ada mangkuk serang kau, polis datang musnahkan kapal orang yang tembak kau.

Ada juga hati nak hidup di Nullsec memandangkan isk (matawang dalam Eve) kat sana lebih baik tapi orang kat sana semua hardcore. Dalam Nullsec, ruang angkasanya boleh kata 'lawless' memandangkan ia boleh ditakluk mana-mana Corp atau Alliance yang kuat.

Baru-baru ini ada orang dari Malaysia tegur aku, cuba rekrut aku join corp mereka di Nullsec. Jadi aku pun join la. Kena interview la bagai. Haha... takut spy katanya...

Walaubagaimanapun berat rasanya nak tinggalkan Highsec. Aku hanya hantar 1 karakter aku je ke Nullsec. Yang satu lagi akan stay di Highsec memandangkan aku amat sayang dengan Corp aku sekarang.

Susah nak cari orang yang leh kita percaya kat Eve. Dan aku faham kenapa perlu untuk mereka berhati2 rekrut aku memandangkan Eve tak macam game lain. Setiap perbuatan ada akibat. Takde lagi game yang aku main, kalau mati kau akan hilang segalanya...

Dan Eve ada... Dan itu akibat, dan itu yang buat ramai player dia boleh kata... terlalu serius!? Huhu...

So far karakter yang aku hantar hanya miner di mana aku cuba latih untuk jadi fighter. Kenapa tak hantar karakter fighter aku yang satu lagi? Sebabnya, corp aku sekarang banyak invest kat karakter tu. Kan aku dah cakap aku sayang kat corp aku sekarang.

Aku harap perjalanan aku di Nullsec sok penuh cabaran dan keseronokan. What good of game if we can't have fun right...

Jujur, dalam hati ada takut sikit nak gi.. Haha... Tapi aku fikir kalau betul-betul nak rasa main Eve, better aku pergi Nullsec. Mana tahu esok bila dah betul2 ada pengalaman kat Nullsec, boleh la try Wormhole. Boring asik melawat je kat sana... Huhu...

Aku ucap selamat...


Monday, November 24, 2014

Eve Online - Home At Last

Tiap kali aku buat kerja, aku akan buka Eve online dalam masa yang sama. Kenapa? Sebab selalunya aktiviti aku kat dalam Eve online hanya mining, dimana ianya tidak memerlukan perhatian sangat.

Dan bila aku sedang mining, aku akan tinggikan volume untuk music in-game. Sebab dalam banyak-banyak lagu latar dalam Eve online, ada satu yang aku sangat suka dengar...

Lama mencari dan hari ini baru aku tahu CCP ada akaun di soundcloud.com. Jadi aku dengar semua 74 musik latar dia dan jumpa lagu kesukaan aku...


Kebanyakkan lagu latar dalam Eve Online adalah lagu tidur. Hanya yang ini aku fikir lagu semi-tidur. Rasa tenang je musik dia. Aku selalu dengar musik ni bila kapal aku sedang warp di ruang angkasa yang kosong. Rasa sunyi sangat tapi dalam masa yang sama rasa tenang.

Kepada player Eve Online terutama di Malaysia, rileks dulu. Biar aku jadi carebear untuk setahun pertama ni kumpul duit. Skill tak cukup nak turun nullsec. Haha...

PS: Yes, hari ni last perang. Harap esok boleh mining semula... Kadang seronok tengok ganker kecewa dengan Orca+Hulk/Skiff aku... Muahaha...

Aku ucap selamat..

Diary - Where the past lead the future...

Aku bosan. Selalunya masa-masa begini aku akan buka game Eve Online, chat dengan sesiapa yang online, mining. Aku sedang kumpul duit (atau isk) dalam game sebab aku tahu bila semua skill training aku dah cukup, duit akan laju keluar.

Lagipun aku perlukan duit untuk plex. Duit aku maksudkan adalah duit dalam game. Next time aku guna perkataan 'ISK' coz itu matawang dalam game tu.

Tapi sekarang, Corp yang aku join dalam perang. Kebanyakkan ahli dalam corp aku bukan fighter. Ramai newb macam aku. Jadi yang istihar perang bukan satu corp, tetapi satu alliance. Kami 'outnumber'... so, yeah.. duduk je dalam station. Biasa perang adalah seminggu.

Jadi aku bosan. Mula godak-godak barang-barang lama buat hiburan. Dan terjumpa diari lama aku... hurm...

---

Ya, aku tulis diari dahulu. Tarikh pertama adalah pada 16 Oktober 2002, Rabu, menceritakan bagaimana aku rapat dengan Cahaya Kemuliaan dulu. Tarikh akhir adalah 15 Mei 2006, Isnin. Menceritakan hari-hari aku lalui semasa kursus bengkel kejuruteraan di UTM dulu.

Jujurnya, aku tahu selepas 15 Mei 2006 tu aku masih menulis sehingga 2011. Aku fikir hari terakhir aku menulis diari adalah hari terakhir aku di PLKN. Kebanyakkan catatan diari ini hilang sebab pc aku rosak dan yang tinggal hanyalah backup pada dvd yang aku buat pada 2006.

Aku senyum seorang diri membaca satu satu entri dalam diari aku. Mostly cerita tentang perempuan yang rapat dengan aku, game yang aku main dan hari-hari aku. Setiap perkataan yang aku gunakan adalah cukup jelas mengambarkan setiap detik perasaan aku pada ketika itu.

Kenapa aku tahu ini, sebab aku catat semua. Cuaca, mood, kalau ada sms or chatting pun aku pastekan. Detail...

Dan sebab tu aku tersenyum, sebab aku sekarang tak sehebat aku dahulu...

Membaca ini mengingatkan aku yang aku pernah muda, pernah seronok, pernah bercinta, pernah hidup dalam kesedihan, pernah buat jahat dan pernah bahagia. Hidup aku penuh dengan sisi-sisi roda yang kadang di atas dan kadang di bawah.

---

Hidup aku sekarang? monotone... boring... dalam kepala aku hanya ada trading dan Eve Online. Yang lain dah tiada erti untuk aku.

Aku bersyukur malam ni aku bosan dan buka semula diari ini.  Menyedarkan aku yang aku boleh gembira bahagia jika aku mahu. Aku gembira setiap hari, tapi tidak bahagia. Kerana aku tak mahu. Kalau aku betul mahu...

Aku hanya perlu hidup dengan penuh keceriaan seperti masa muda aku. Dan dari sini akan muncul peluang untuk aku gembira.

Fiqa tidak datang dalam hidup aku jika aku tidak membalas 'buku nota' nya...
Cahaya Kemuliaan tidak datang dalam hidup aku jika aku tidak bergerak pergi ke kelasnya.
Si Dia tidak datang dalam hidup aku jika aku tidak pedulikannya ketika dia cari kerja.
Mel tidak datang dalam hidup aku jika petang tu aku tidak keluar berjogging.
Dan Cahaya Pembuka Hatiku tidak datang dalam hidup aku jika aku tidak membalas post forum dari dia dalam portal UTM.

Ini adalah cerita hidup aku. Menceritakan betapa hidup aku mampu penuh dengan kemungkinan hanya kerana aku dahulu mahu keluar dari kelompok hidup lama aku.

Yawn... walaupun hidup aku penuh dan cool dulu (!?) still aku tak benci hidup aku sekarang. Hidup adalah hidup. Suka atau tidak aku perlu hidup...

---

Baca diari buat aku rindu semula pada cinta pertama aku. Dah kahwin dah pun dia. Tak pasti anak ada berapa. Tak, aku takkan kacau. Aku ada etika hidup. Bini orang off-limit. Banyak anak dara lagi kat luar sana... Haha...

Aku tak pernah lupa dia. Bila dalam hati kau tiada siapa, kau akan berpaut pada yang pertama. Aku juga sama. Sebab di situ bermula semula kacau bilau dalam hidup. Huhu...

Kalau aku boleh balik ke masa silam, aku hanya mahu cinta pertama aku. Aku rela lepaskan semua 'cinta' dari perempuan lain kecuali dia. Aku yakin jika aku selam terlalu dalam aku akan jumpa dia dalam hati aku. Kenapa?

Diari ini bukti bertahun lama aku kenal dengan ramai orang, namanya tetap aku sebut sehingga akhir entri. Huhu...

---

Anyway, diari hanya catatan lepas. Aku pernah kata dahulu, jika diari aku ini dijadikan manga atau novel aku yakin akan laris jualannya. Huhu...

Tapi biarkanlah. Biarkan diari ini jadi bahan bacaan aku untuk dijadikan peringatan. Yang aku pernah muda dan aku masih mampu melakukan apa yang aku pernah lakukan jika aku cuba. Kenapa? kalau kau pernah buat, mesti kau boleh buat lagi...

Hanya sebagai pemangkin semangat untuk aku hadapi masa depan.

Aku ucap selamat...



Saturday, November 22, 2014

This is EVE!

Eve Online baru keluar trailer baru. As newb dalam game ni, aku rasa excited bila lihat apa yang kita boleh buat dalam New Eden.


So far trailer ni tunjukkan secara umumnya apa yang berlaku setiap hari dalam Eve Online. Enjoy. Aku ucap selamat...

---
Musik Latar


---

Aku jumpa satu video dari youtube dimana ia digunakan untuk menghasilkan trailer di atas...


Dalam trailer, 00:46 dan 02:57...



---

Kalau aku jumpa lagi, aku beritahu...

Wednesday, November 12, 2014

Chihara Minori - Makenai (Ichizu version)



Kodoku na yoru ni wa
Tsumetai ame ga furu
Hitomi wo tojireba
Anata wo kanjiteru

Deai wa guuzen jya naku
Sore wa unmei to yoberu

Anata dake ga
Tatta hitotsu no ai wo
Oshiete kureta hito dakara
Kurayami mo donna arashi demo
Watashi wa kirisaite ikeru

Chikara yori mo
Tatta hitotsu no ai ga
Mada mienai tsuyosa ni naru
Yakusoku wa kono mune no oku ni
Makenaide
Keshite makenaide

Hageshiku naru ame
Saegitte mo muda yo

Ano hi kokoro no dokoka ga
Yobiokosareta to wakaru

Watashi dake wa
Zutto anata no soba de
Subete wo shinjite iru kara
Kizuato mo donna itami demo
Anata wa tachiagaru koto wo

Kotoba yori mo
Zutto anata no soba de
Hohoende mitsumete itai
Itsu no hi ka omoi todoku made
Makenaiwa
Keshite makenai wa

Anata dake ga
Tatta hitotsu no ai wo
Oshiete kureta hito dakara
Kurayami mo donna arashi demo
Watashi wa kirisaite ikeru

Chikara yori mo
Tatta hitotsu no ai ga
Mada mienai tsuyosa ni naru
Yakusoku wa kono mune no oku ni
Makenaide
Keshite makenaide

---

In the lonely night,
A cold rain falls.
If I close my eyes,
I can feel your presence.

It was no coincidence that we met;
That could only be called ‘fate’.

Because you are the only person
To have taught me this single shred of love,
Even in the darkness, or against any tempest,
I will be able to cut through and go on.

More than power,
Just a single shred of love
Can turn into a yet-unseen strength.
This promise I have kept in the depths of my heart -
Please don’t yield!
Please don’t ever yield!

The rain is intensifying;
Trying to shelter from it is futile.

That day, I realized that
Somewhere in my heart, it had been awakened.

Only I
Will be always by your side,
Believing in you completely,
And despite the scars or any pain,
I know you will be able to stand up.

More than saying anything,
I want to be always by your side,
Gazing at you with a smile.
Until the day I convey my feelings,
I won’t be defeated!
I’ll never be defeated!

Because you are the only person
To have taught me this single shred of love,
Even in the darkness, or against any tempest,
I will be able to cut through and go on.

More than power,
Just a single shred of love
Can turn into a yet-unseen strength.
This promise I have kept in the depths of my heart -
Please don’t yield!
Please don’t ever yield!

---


Lagu ni ada feel macam lagu Melayu sikit terutama bahagian chorus dia. Jadi aku post kat sini mana tahu ada yang berminat. Huhu...

Aku ucap selamat...
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...