Followers

Thursday, May 30, 2013

Selamat Hari Jadi...

Selamat Hari Jadi untuk aku yang ke 27. Pergh... Haha... Hadiah aku dah dapat... dari Allah S.W.T yang beri aku hidup dan ilmu yang manfaat... Alhamdulillah...

Selamat...!

Wednesday, May 29, 2013

Kenapa aku seorang trader #1

"Saya akan ingat setiap kesusahan yang saya alami sekarang..."

Aku terjaga dari tidur. Termimpi kenangan lama ketika aku bersama Cahaya Pembuka Hatiku. Terkenang ketika hidup susah ketika di universiti dahulu. Teringat kenapa aku menjadi trader, seperti aku sekarang.

Jasa besar menjadi trader ini selain ibubapa aku, adalah Cahaya Pembuka Hatiku. Orangnya comel, cerdik... bersama dengannya adalah lebih baik dari dari 2 ex aku yang lain. Kerana hanya dia bawa sesuatu untuk aku, dan tinggalkan kepada aku, dan aku dukung sehingga hari ini. Ilmu... yang tiada gantinya...

Perempuan baik hanya untuk lelaki baik. Dan ternyata Allah sayang dia, dan jadikan dia milik lelaki lain yang lebih baik dari aku.

Hidup aku kat universiti agak teruk. Kerana kurang minat. Dan bila aku belajar dan tahu hidupnya seorang jurutera, aku jadi kurang minat. Dan seterusnya mencari hidup lain yang lebih sesuai dan menarik bagi aku.

Aku berniaga, jual topup, jam tangan, keropok lekor dan pernah cuba jadi agen unit trust. Tidak berhasil. Kali ini bukan tidak berminat, tapi segan mungkin. Atau mungkin usahanya terlalu berat bagi aku.

Aku teringat pernah pergi satu ceramah(?) keusahawan bersama Cahaya Pembuka Hatiku, something like direct selling. Dan keluarga aku bukan asing kepada direct selling ni, jadi pun tidak menjadi pada aku.

Sehingga satu hari Cahaya Pembuka Hatiku kata ada pensyarah keusahawan nak buka kelas trading free untuk yang berminat. Aku tidak pernah dengar trader itu apa. Tapi dalam hati aku kata pergi... dan aku pergi.

Aku diajar tentang broker, tentang pip, tentang SL n TP, tentang carta. Pensyarah itu tidak lokek ilmu. Dan sejak itu aku fokus pada trading.

Walaupun Cahaya Pembuka Hatiku tidak bersama aku lagi,
Walaupun aku tidak dapat lagi berjumpa dengan pensyarah trading aku ni,
Walaupun kawan-kawan aku semua dah jadi jurutera dan pensyarah kejuruteraan,
Aku masih di sini... masih seorang trader tegar...

Trader sesuai dengan personaliti aku. Suka kerja keras, tak suka kerja berat. Suka kerja bijak, tak suka kerja sama. Peluangnya infiniti, kebolehannya tiada batas... dan ganjarannya adalah yang terbaik setakat ini yang aku jumpa.

Namun usahanya bukan biasa. Kefahamannya melangkaui setiap kebiasaan aku. Ada masa bangkit megah, ada masa duduk termanggu. Hanya tidak menyerah buat aku menjadi tegar.

Terima kasih Allah, Alhamdulillah...

Tanyakan aku adakah sudah berjaya. Tidak... Kerana kau belum kenal aku. Orang sekeliling kau belum kenal aku. Trading ternyata bukan jalan semata-mata untuk aku. Trading buka mata aku kemungkinan untuk aku membuat sesuatu yang aku amat suka kelak. Ini adalah langkah pertama... Dan aku tahu aku sedang rapat untuk langkah seterusnya.

Aku suka kerja aku sekarang... Aku harap, kelak... bila genap 5 tahun aku menjadi trader... aku benar-benar berjaya. Capai apa aku impikan selama ini. Aku yakin... dengan kebolehan dan ilmu yang Allah kurniakan untuk aku... aku akan dapat apa yang aku mahu.

Terima kasih Allah,
Terima kasih ibubapaku,
Terima kasih Cahaya Pembuka Hatiku,
Dan terima kasih Pensyarah trading, kawan, dan diri aku sendiri yang tak tau erti putus asa...

Aku ucap selamat...

Tuesday, May 21, 2013

Aku bermimpi...

Sejak Jumaat lepas, aku sukar tidur malam. Hm... Mungkin bukan sukar... tapi kerana aku mengalami mimpi dari memori yang aku mahu lupa...

Baru-baru ini tidur membawa aku ke masa silam. Masa aku masih tidak segila ini. Saat manis aku dan si dia. Dan ada beberapa benda yang aku lupa tapi akan kerana mimpi ini aku teringat semula.

Semuanya terlalu jelas. Terlalu buat aku rasa sakit dan jengkel.

Tiada satu hari aku bangun dari tidur tidak mengingati si dia, dan tidak pula ketika mengingati si dia dapat memadam amarah ini.

Dan di tambah dengan mimpi ini...

Sudah 4 hari Allah uji aku. Menghindari aku dari tidur, membuatkan aku untuk bekerja semula. Hanya bila aku penat... baru aku mampu tidur. Siang dan malam tiada beza lagi untuk aku.

Dan kerana ini aku berdoa... semoga esok hari tidak berlaku lagi. Aku hanya mahu hidup, kerja seperti biasa... Biar apa pun ingatan dan khayalan datang pada aku, aku tidak akan dapat menerima si dia lagi. Biar aku tenggelam dalam dunia kerja aku. Jangan ganggu ketenteraman hidup aku.

Dan aku berdoa agar diringankan ujian ke atas aku. Aku tiada daya mahu berfikir dan menangani hal lain selain kerja aku. Biar aku hidup dengan kerja aku... Aku tak mahu bayangan dan memori ini mengganggu.

Aku ber doa... agar diperkenankan permintaanku ini... Amin...

Aku tidak mengantuk. Aku tiada pilihan lain. Aku perlu kerja... Datang idea baru sebelum aku mahu masuk tidur tadi. Aku ucap selamat...

Thursday, May 9, 2013

Resah...

Resah... gelisah....

Baru-baru ni aku sedang membangunkan satu sistem trading secara mekanikal. Setelah 2 bulan back-test, main-main formula kat Excel dan cuba ubah fikiran lama aku, aku fikir aku jumpa apa yang aku cari.

Nah, minggu ni aku baru forward-test. Memandangkan PRU-13 dah habis dan takde dah sms-BN-buang-duit yang menganggu, aku jadi senang hati nak mula kerja. Perabih duit tapi menangnya tak ke mana... Macam haram.

Ok, cukup politik...

Ada banyak benda yang dulunya 'Iron man rule' yang aku ubah dalam sistem aku kali ini. Aku ada menulis perkembangannya tapi rasa ralat nak post kat blog. Memandangkan aku suka berceloteh dan mengarut. Orang nak result je, tanpa tahu penat lelah aku macam orang gila duduk depan pc ni mengkaji.

Market tak macam dulu. Terlalu rawak. Tidak tenang. Banyak ilmu yang aku belajar dahulu menjadi lapuk. Aku perlu ada pemikiran baru. Idea baru, tapi aku tidak membuang ilmu lama ni. Ada yang masih boleh pakai.

Resah.. gelisah bila tengok market macam haram.

Sistem trading aku kali ini lebih ke arah mekanikal. Lebih ke arah boleh-buat-robot. Trade macam robot. Kira macam robot. Aku emo lebih jadi adalah baik trade cara mekanikal menjadi sistem untuk aku ikut kali ini.

Tiada lagi SR line. Tiada lagi naked trade. Aku bergantung kepada price action, momentum market dan RSI. Semua aku formulakan dalam Excel, buat back-testing. Untuk forward-test, aku bergantung penuh dengan kiraan dari Excel aku. Jika Excel kata takde trade, jadi aku main game. Kalau ada, well... masa untuk buat duit.

Dalam mencari sistem trading yang bagi aku mekanikal dan baik, ada beberapa perkara aku ubah pada iron rule trade aku.
  • Guna RSI untuk menilai momentum; Kau boleh kaji formula di sebalik RSI. Dia mengira dari segi perubahan nilai, dan ambil purata. Sesuai dengan kaedah yang aku selalu guna bila mengira RR ratio dan WL ratio. Jadi, dulu tak suka indikator, sekarang aku guna semula.
  • SL besar, TP rendah. Bagi melipat-ganda peluang untuk cepat tutup order dengan profit; Setakat ni, nisbah TP:SL aku lebih kurang 5:12. Perlu menang 3 kali untuk sekali kalah. Tapi peluang nak kena TP berbanding SL adalah 3:1. Backtest menunjukkan pencapaian baik. Jadi aku hanya perlu tunggu keputusan forward test. Dulu, aku takkan guna RR (Reward to risk) ratio kurang dari 1:2.
  • Fleksibel; Walaupun aku trade mekanikal. Ada situasi membenarkan aku cut-loss cepat, ambil titik order yang lebih baik, cut-profit cepat tapi ganti dengan titik order yang lebih baik. Rumit, bila fikir balik aku pun jadi tak faham. Sebab tu aku letak semua formula rumit ni kat Excel aku. Biar dia kira, aku ikut je. Berbanding dulu, aku pasrah je kalau kena SL atau TP. 
  • Trade Full-Margin. Dari dulu aku cuba mencari ini. Mungkin sekarang aku mampu untuk trade full margin. Perlu lihat forward test result dulu.
Keresahan aku menjadi-jadi bila aku forward test sebab dalam minggu ni aku jumpa;-
  • Kelemahan sistem ni bila market raging, sideway. Kalau market satu arah, aku senyum. 
  • Terlalu banyak order dalam seminggu, sedikit sebanyak menganggu gugat MM aku. Takut tak cukup margin nak masuk trade baru.
  • Aku risau hari Jumaat memandangkan aku takkan tahu apa terjadi pada Sabtu dan Ahad. Gap pada hari Isnin mungkin buat aku tergamam jika terlalu banyak open order.
Aku tulis satu nota dan lekat atas monitor komputer aku.

Market is smarter than you...

Tiap kali aku baca, aku jadi rendah diri, ralat nak memandai cuba masuk trade luar dari sistem aku. Ada ketika aku tunjuk jadi tengah kat nota ni, marah mungkin. Tapi itu hakikat dia. Market lebih bijak dari aku. Bila aku backtest, forward test, aku sedar...
  • Market terlalu besar untuk aku lawan.
  • Musuh sebenar adalah broker, memandangkan ini bukan lagi zero-sum-game. (Requote)
  • Aku dan hanya aku mungkin tak boleh menang dengan inspirasi, tapi aku boleh menang dengan statistik dan matematik rumit. (tak rumit sangat, tapi leceh)
  • Banyak berlaku kat market yang pelik dan diluar kemampuan aku untuk memahami dan menilai. Jadi, sistem aku harus sentiasa dikemaskini bagi memastikan ianya tidak luput.
  • Tidak perlu terlalu pandai, hanya perlu bijak. Namun tetap patuh dengan peraturan asas. Tidak perlu resah dan penat. Rehat, dan tenang...
Huhu... aku membebel aku fikir. Aku suka kerja aku sekarang. Aku menulis ini untuk aku di masa depan. Idea lama harus aku tinggalkan. Ini adalah gagasan baru untuk aku teruskan kerja aku dan mula hidup dengan lebih baik. Ok, nak mula kerja. Aku ucap selamat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...