Followers

Saturday, December 29, 2007

Dari perkenalan...

Ni aku amik dari bulletin kat friendster aku... just nak kongsi dengan korang...

--------------------------------------------
1. hai boleh sayer kenal
sayer tertarik dengan perwatakan sopan
awk, da lamer sayer perhati awk,awk
budak baik n tertarik ngan tudung
labuh awk......
sayer harap kiter boleh
berkenalan....ukhwah fillah eh orang
kater... sayer x pandai sangat arab...

2.terima kasih menerima sayer, sayer
akan try sedaya mungkin menjaga awak
dan mengikut syariat,sayer tau sayer
bukan baik, tp sayer sentiasa cuber
terbaik untuk awak...

3.ingat tau,keluar jaga aurat, jangan
bagi orang nampak...
kuar ngan kekawan tau, balik kntek,,,
sayer doakan awk.

4.wak, nape x kntek sayer, sayer risau
awak kuar lelamer... ye,,,sayer x der
hak, sayer tau sayer percaye awk, tp
sayer x tau nak kater mcmmaner,kiter x
bertemu selalu, just nampak dari jauh
jerkan..., tp sayer rase awk mcm
berada depn sayer...mungkin nie yang
orang kater cinta kot, wak, wak cinta
sayer? x nak bagitau,,, tp sayer tau
awak cinta sayer... awk da malu nak
jalan tempat sayer lepak ebab
malukan... hehehr...tq...sayer cinta
awk...

5. wak, selain family, wak sayang
siaper? saper sayer dalam hati awk?

6.wak, dari kawn kiter just panggil
sayer awk jer, mcm sayer x istimewa
untuk awk jer;)sayer teringin gak nak
jadi mcm kawn sebilik sayer nie,
panggil sayang... bolelah, bukan salah
pun, just panggilan jer...tq sayang...

7.yang, kekadang sayer tengok ayg nie
mcm x percayer sayer je,,, yela, sayer
just tanyer awk pakai ape jerkan ;(
hehehe... yer tq bgtau, makin sayang
sayer kat awk...
8,yang, sayer nak ayang tau, ayang lah
segalanyer untuk sayer, sayang la
pemberi semangat untuk sayer... yang,
sayer harap ayang n sayer x der rahsia
lg...jgn risau, ini kan membuktikan
sayer take care ayang kan... so,
jangan risau k, yer... sayer akan jaga
ahsia kiter... just msg je kan...

9.ayang dah lamer kiter msg, boleh x
kitr jumper? yer... ayang bawa lah
kekawan k,,, tq yang...

10.tq panggil sayer ngan panggilan
abg,,, abg tunggu da lamer da,,, abg
tau, kiter x leh pakser dalam
perhubungan...

11.ayang, wat pe 2, nak cakap cikit,
naper ayang bawa satu batalion nak
jumper abg?? ayang x percayer abg
eh....

12.ayang kiter jumper k,,, abg suka
ayang pakai tudung yang sayer beli 2,
yang mcm wardina 2,
bukan ayag x cantik, judt makin
cantik,,,,nipis sikit jer..kiter
jumper nanti ayang bawa la sorang jer
k...

13.ayg,abg nak mintak maaf dengan aper
yang jadi... abg td tersentuh jari
ayg,
tq yang, tol ckp ayang, tersentuh x
per...makin la tebal cinta abg kat
ayang..
ayang suker jumper abg?
tq
yang, td cian tengok kawn ayang duk je
diam,...
yer... nanti abg bawa kawn abg, leh
dier borak kan...
yang, abg suker tngk mater ayang,
malu malu lak dier,,,
ayang td cantik...
14.tq jumper td,ayang cantik...
abg romantik pun salah ker?
suker abg romantik eh, td jumper da
berani tenung abg.... tq....
tengk kwn ayang n kawan abgmcm melekat
jer... senang la kiter jumper...
tengk, ALLAh membrkati kiter...
ayang da solat? doakan abg sekali k...

15.yang,just nak tanyer... ayang
cintakan abg berape peratus?
aper tandanyer?
50% je...
yang, nak tanyer, rambut ayang pnjng
x, just terpikir,,,,
16.td terbeli tudung pendek, ,,, yang
bg kat ayang tu...
yang, bg lah gmbr ayng special untuk
abg pakai tudung 2...
cantiknyer ayng...gmbr nie abg wat
wallpaper hp...

17.yang, cintakan abg berape peratus?
sepenuh hati? tq!!!!!!! ilove u
sayang....
18.yang, da lamer kiter couple, x kan
abg pegang tangan nak mara, ayang kan
milik abg...
tq paham abg...

19.kater ayang cintakan abg sepenuh
hati... kalu ayng cintakan abg aper
buktinyer yang,,,,
SELEPAS ITU BARU BERMULA MAKSIAT
SEBENAR.....
PEGANG TANGAN-TERABE-TERSEDAP-
TERLANJUR-TERBUNTING-
TERBUANG ANK-TERKELUAR VCD LUCAH-
TERMALU-TERTEKAN-TERSEKSA-TERBUANG-
---- -
JIKA INI BERTERUSAN, MUNGKIN TERBUNUH
DIRI....
SEMUANYA TER....
TER KE?????
JWB SENDIRIAN BERHAD, SEMUANYA BERMULA
DARI SMS BERBUNYI, hai, bole sayer
kenal....

-----------------------------------------------
Hm, bila baca benda ni. Kepala aku terus muncul perkataan 'mudah'... Sakit sket hati aku kalau benda kat atas ni pernah terjadi... Dunia sekarang ek... hm...

Saturday, December 22, 2007

Subtitle...

Lama tak update... huhu... hari ni aku nak kongsi dengan korang 2 vclip video yang best n kelakar... heh, kelakar gler... aku harap korang enjoy...





Thanks adik aku koz tunjukkan vclip kelakar gler ni... wakakakakaaa....

Saturday, December 1, 2007

Tenang dan senyum, jawapan ada di sini...

Hm, sedang aku ketawa seorang diri berhibur kat blog ni, tiba-tiba friendster aku masuk mesej baru. Dari seorang kawan. hm... tak tido lagi ke... cian dia... huhu... aku balas la mesej dia n setelah balas membalas terjadi, dapat la aku emel untuk ber'Yahoo Messenger' dengan dia... Its nice to have companies untuk mengisi malam yang kosong ni... aiceh...

So, berbual la kitorang... Perempuan...? mestilah perempuan. Kalau lelaki pun aku layan gak, huhu... N selalunyer perempuan la sesuai mengisi malam2 aku yang kosong ni...(gatal... haha...) Dalam rancak kitorang berbual, tiba-tiba teringat aku satu citer yang aku rasa interesting untuk dia. Cerita dari diari yang lama aku tinggalkan...

Aku: u know what... dulu masa saya ada gf...
Aku: pernah satu ketika, saya berdiri di tempat yang tinggi dari semua orang. then gf saya tanya...
Aku: tengok apa tu...
Dia: awk jawab?
Aku: perempuan...
Dia: then?
Aku: dia tak marah tapi senyum... then tanya saya kenapa...?
Dia: pastu?
Aku: saya jawab... hm, ramainya perempuan... tidak terhad oleh mata untuk memandang...
Dia: wah..
Aku: walau dari fizikal dan mental. malah hatinya...
Aku: tapi kenapa perlu saya setia pada awak seorang...
Dia: law saya jadik gf awak...
Dia: sy camnie kowt..
Dia: :nangis:
Dia: tapi..
Dia: btowl jugak tu..
Dia: ntah lor..
Dia: krn sbab tu awak clash ke?
Aku: nope... dia senyum lagi... dan tanya...
Dia: wah..
Dia: bgos gf awak..
Dia: next?
Aku: then, kenapa Allah ciptakan setia... kalau awak rasa itu merugikan...
Aku: awak rasa kenapa...
Dia: urm..
Dia: blur..
Dia: pat2..
Dia: cakap..
Dia: curiousity nie..
Aku: heh... saya senyum dan jawab...
Aku: dengan setia, saya akan kenal perempuan lebih dari apa yang saya sangka...

Cerita ni memang berlaku pada 17 Mac 2004, hari Rabu. Masa tu aku dan dia(x-awek aku) kluar ke MidValley bersama kawan-kawan. Even sampai hari ni aku ingat macam mana keadaan masa tu. Sibuk, penuh orang. Haha, nama pun Mid Valley. Sedikit sebanyak mengingatkan aku yang aku juga punya kenangan manis bersama orang lain. Bekalan untuk aku terus hidup di dunia (akhirat bekalannya lain... huhu...)

Anyway, kalau tak pehal, 2 minggu lagi aku akan kluar dengan ex aku ni. Dia seorang yang baik, n bijak. Even sampai sekarang, walaupun aku pernah pencilkan dia dalam hidup aku tapi sedikit pun dia tak marah tetapi masih mahu menganggap aku sebagai kawan. Dia hormati aku dan menganggap dahulu sebagai kenangan, even baik atau buruk. Tiada dendam. Hm, budusnya aku (baru nak menyesal, padan muka aku...Huu...)

Aku harap kawan aku ni terhibur dengan citer tu. Dialog mungkin sket berubah tapi isi citer aku tak tukar. Tido lena dia malam ni, huhu... Bed time story...

Kesimpulan, jangan sombong. Koz orang takkan menyombong kat kita kelak. dan setialah kepada pasangan memasing. Mana tau, korang jumpa sesuatu yang korang cari dari situ. dan sentiasa senyum, siapa sangka tenang itu jawapan segala-galanya... Huhu... Dan untuk kawan aku ni, jangan selalu berjaga malam, its will curse ur beauty k... huhu...

k la... Selamat Malam...

Friday, November 30, 2007

Free hp, game console n MP3 Player...?

Sedang aku boring tak tau nak buat pe... tetiba masuk mesej kat friendster. Katanya aku leh dapat free hp, game console n MP3 player kalau aku daftar satu website ni... Apa perlu aku buat just cari orang untuk daftar kat website dia... N semuanya free...

So, aku dengan takde segan silunya meminta korang daftar kat website ni... free je pun... bukan kene bayar... tak rugi pun... untung korang dapat bende yang korang nak... sapa tau kan... hee...

http://www.xpango.com/?ref=90986496

Makin byk kawan yg korang ajak bergabung, makin byk point yg korang dpt dan ketika korang dapati jumlah point yg sesuai dgn hadiah / hp yg korang minta, hadiah akan dikirim mcm Hp ke alamat kamu.. sbg contoh, Nokia N95 nilainya 41 point, jd kalo korang boleh ajak 41 kawan buat register saja, dah bleh dpt Hp 2.. senang n best kan?? tRy dulu ar baru tau, x ada yg ruginya.. x bayar sama sekali pun!

selamat mencuba n terima kasih atas kerjasama anda... huhu...

Thursday, November 29, 2007

Friendster dan aku...

hm... Malam ni masuk malam 5 aku takleh tido malam. Reason... takut maybe...? Hantu... haha... not that kind of fear... Cuma takut dengan diri aku sendiri. Macam aku cakap, maybe...

Sedang aku tak leh tido malam ni, fikiran aku melayang ke masa silam aku. Melayang ke mana...? Hm... melayang pada satu kejadian dalam sejarah hidup aku, masa aku sekolah... Aku tak tahu kenapa mesti aku ke sana (masa sekolah) tetapi apa yang aku faham, aku rindukan masa tu.

Hm... fikiran aku terus melayang dan kali ni dengan masa dan tempat yang tepat. 05 Februari 2003, Rabu, dalam kelas aku sendiri. Well masa tu budak kelas aku tak ramai. Koz kebanyakkan dorang sibuk uruskan bebudak tingkatan 4 masuk sekolah (well, skool teknik memang macam ni...). Dan fikiran aku terus melayang dengan tepat di mana masa tu, aku sedang melihat gambar seorang perempuan dan terdetik kata hati aku masa tu... Cantik...

So, dengan ala-ala pantas aku buka pc aku dan surf terus ke friendster... Aku kenal siapa perempuan tu. Cuma dalam kesibukan aku memahami perasaan aku dahulu, aku terlupa akan dia (jangan marah aku... kalau nak marah gak, aku minta maaf). Well, dia adalah penolong aku dulu. Ya, masa tu aku ketua kelas (haha... your wish is my command...).

So, ape gejadahnyer aku bukak friendster lak. Hm... coz aku nak carik dia. n setelah penat mencari (tak la penat sangat cuma sakit pinggang). Jumpa gak. Then aku mesej dia supaya add aku. Misi berjaya...

Selepas tu aku menung balik... kemudian senyum. Dalam keadaan ribut aku mencari dia, aku jumpa ramai kawan aku yang lain. Friendster kan macam satu rangkaian. Aku jumpa dia then aku leh cari orang lain. Alhamdulillah, lega dapat tengok muka dia (???) haha...



Walaubagaimanapun, terdetik hati aku untuk mencari kawan2 aku yang lain. Aku still sedang mencari di friendster. Myspace...? heh, aku tak aktif kat sana.... pening sket guna myspace... So, kalau korang kenal dorang, bagitaulah aku pasal dorang, kawan-kawan aku... Untuk kengkawan aku yang ada dalam gambar kat atas (atau yang takde pun ble...) add aku... supaya aku tau la apa korang tengah buat... Setidak-tidaknya aku tak lost macam dulu. Korang memang best... kawan-kawan aku...

Penat taip... ingat... majulah friendster untuk kengkawan2 aku...

05 Februari 2003, Rabu

...hari ni pun best jugak. Tadi masa aku tengah menung kat luar, member aku panggil suruh tengok gambar dorang masa dorang gi KL. Bila tengok gambar tu, hati aku terdetik... "Cantik..." Aku tengok ****a ngan seluar jeannya, t- shirt hitam dan yang nampak paling cantik dekat mata aku sebab rambut dia yang panjang. Memang cantik dan nampak... Aku tengok sampai kawan aku tegur aku. Memang cantik. Tak sia-sia jadi penolong aku. Pandai aku pilih, heh... Selama ni dia biasa je tapi bila tengok dalam gambar tu, terpikat beb. Aku pun cakaplah kat dia, " Cantik jugak ko ni..." dia balas dengan senyuman. Heh, senang hati aku melihat senyuman tu...

Friday, November 23, 2007

Cuti...

Hm... sekarang aku dah cuti... (aku dah bagitau agaknya dulu...) So kepala aku agak berserabut sket koz tak tau nak buat ape cuti ni.... Hidup aku setiap hari bangun, mengadap pc n tido balik. Memang setiap kali aku cuti mesti rutin aku jadi macam tu. So aku ingat nak buat sket perubahan cuma aku tak tau nak ubah ape...

Anyway, buat permulaan aku cuba untuk bermain chess balik. Haha... Ye catur... Dah lama tak main aku rasa bengap dah kepala aku. Hm, harap2 sok ada Sukan Universiti ble la aku mewakili kolej dalam acara catur. Haha... (berangan la ko...)

Internet yang laju di rumah menjadi sia2 kalau tiada aktiviti mendownload. Haha... Ni dah jadi rutin bila aku dan internet ditemukan. Download pe... banyak bende ble download. Movie ka... anime ka... n sebagainya... huhu... Kat mana aku download...? ada kat Forum Jomlayan. Aku letak link aku download kat sana.

Chatting. Kadang je aku on Yahoo Messenger aku. Sebab? Hm, susah nak cakap. Malas kot. Haha... Anyway, aku sekarang sedang proses mencari semula semua member aku tak kira la sapa yang aku selalu jumpa ke, jarang jumpa ke dan tk jumpa dah... Aku cari melalui friendster n myspace (myspace aku dah macam tak idup je...) So kenal aku? add la aku... emel aku ada kat blog n friendster aku.

Senam...? Kadang2 waktu petang. Tu pun atas basikal gym kat rumah aku ni. Haha... malas nak kluar rumah.

Apa lagi... tu je kot... so aku nak mintak belas ihsan korang lew... sesape ada idea cam mana aku nak hilang bosan kat rumah ni.... ada idea...

Oh... benda yang aku takkan buat time cuti ni ialah...
  • main sms
  • makan angin
  • tido sepenuh masa
Tu je kot... nanti aku update. Oh ye... blog aku... hm... susah betul nak update blog aku ni... koz aku ketandusan idea nak taip ape... aku just menelaah blog orang. Huu... sedih...

K la... ngantuk dah aku.... nak tdo... bubye...

Tuesday, November 13, 2007

Saje je...

Aku baru tukar lagu rasmi blog aku... Hm, sekarang aku tak fikir apa2 reason untuk aku terus menyanyikan lagu sedih tu... Aku tak tau nak tukar lagu apa jadi aku tukarlah lagu Cradle of Filth - Nymphetamine...

Aku just nak hidup aku hepi je... Aku tak lagi memikirkan pasal Cahaya Kemuliaan... Bagi aku biarlah ia menjadi sejarah... Aku taknak ulang apa yang aku rasa dulu... Aku harap boleh hidup, untuk diri aku sendiri...

Okies... tu je la... tata...

Sunday, November 4, 2007

Ada cahaya pada mereka berdua... Harapan untuk diriku...

Rajin lak aku updated blog aku bebaru ni. Well, same case, aku takleh tdo coz kepala aku serabut dengan beberapa perkara yang remeh n yang temeh. Keh...

Anyway, Selasa ni aku akan ke Mersing... tah la member aku ni ajak mandi pantai lak. Aku dah la petang tu ada final paper. Belasah... Lepas paper baru leh gi. Plan nak overnight kat situ. Aku ikut je. Lagipun ramai yang gi... layankan...

Hm, sedang aku boring2 duduk kat depan pc ni menelaah segenap sudut lukisan dan nukilan yang ada di beberapa blog orang, terfikir lak nak bukak friendster. N tetiba terasa lak nak tengok gambar sorang kawan lama. Heh, lama tak jumpa dia. Makin cantik la pulak. Dulu kat skool biasa je aku tengok tapi sekarang makin la comey, geram lak aku... (huhu...)

Anyway, dalam banyak gambar yang aku tengok, ada la satu gambar ni dia bergambar dengan lelaki (pakwe dia kot...)... Komen aku...? Manis la pulak aku pandang gambar kapel ni. Honestly, aku kalau tengok gambar kapel2 ni, sure aku geleng kepala mengenang manusia akhir zaman ni... (Baik la sangat aku ni...). Tapi gambar ni beza sket, aku tk rasa macam tu... Aku rasa... macam cantik, manis dan rasa macam sesuatu yang aku boleh gelar 'sesuai'...

Aku tak tahu kenapa aku ada fikiran macam tu. Aku dah lama tak jumpa dia, n aku kat skool dulu pun tk rapat dengan dia. Pakwe dia lak aku tak pernah kenal. Tapi bila tengok gambar tu, aku tidak rs sakit malah rasa senang melihatnya. Mungkin... ianya ada menyentuh sedikit kenangan manis masa aku berkapel dulu.

Sekarang, aku rasa jauh sangat aku dengan diri aku. Mungkin kerana aku terlalu obses untuk memahami perasaan aku terhadap Cahaya Kemuliaan sehingga aku tolak mentah2 rasa ingin bersama dengan seorang perempuan. Aku suka lihat mereka (perempuan) namum aku hanya mampu menggunakan mata dari menggunakan tangan atau akal aku sendiri.

Pernah aku terfikir dulu jika aku setia pada seorang perempuan, aku pasti merasa rugi kerana berapa banyak perempuan yang ada kat dunia ni yang aku belum temui. Jadi mengapa harus terus setia, mengapa tidak cuba untuk beralih angin (buaya betul...) Haha... tu aku dulu. Sekarang, aku lebih suka menikmati mereka melalui mata dengan tidak menggunakan hati (perasaan) terhadap apa yang aku lihat. Mereka memang cantik, mereka memang comel. Namun bagi lelaki seperti aku, manalah larat untuk aku mencuba untuk membahagiakan mereka dengan keadaan aku sekarang.

Anyway, may God bless member aku dengan pakwe dia. So ada jodoh, merasa aku makan nasi minyak. Haha... Aku? Kahwin? lambat lagi. Aku tak pernah lagi mahu memikir serius untuk itu. Bagi perasaan aku, aku lebih fokus untuk berfikir perasaan aku terhadap Cahaya Kemuliaan. Honestly, aku keliru. Antara cinta atau sesuatu yang aku sendiri tak paham. Tapi yakin, jika aku faham perasaan ini... aku akan bebas dari obsesi ni. N kalau Cahaya Kemuliaan baca ni, aku just ingatkan dia yang semua yang berlaku bukan salah dia, so jangan risau atau salahkan diri sendiri. Aku yakin satu hari nanti aku akan nampak jalan yang mana harus aku pilih...

"Aku senang melihat mereka, bertudung... Manis dan cantik... Namun tiada di minda aku terigin untuk memiliki mereka. Kerana aku... masih lagi sendiri... keliru dengan perasaan aku sendiri, terhadap si dia... yang amat aku... ...Moga suatu hari pabila aku bebas, aku akan bahagiakan si dia, si dia yang aku pilih, yang Allah kurniakan kepada aku, yang terdapat di antara mereka... perempuan yang cantik, perempuan yang comel..."

Oh ye, aku takleh la nak tayang gambar yang aku cakap tu kat sini. Takut nanti tuan punya gambar saman aku... Huahaha...

Saturday, November 3, 2007

Bitter Virgin : Dapatkah cinta memulihkan luka peristiwa itu...

Hm, pagi ni aku takleh tido. Nak study pun takde mood. So, aku mulalah menyelongkar pc aku tengok apa2 yang menarik dalam hard disk aku. Then aku terjumpa 'manga' yang aku dah lama tinggalkan sejak aku download chapter pertamanya...

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Bitter Virgin... Menceritakan tentang Suwa Daisuke secara tidak sengaja mengetahui rahsia rakan kelasnya, Aikawa Hinako. Aikawa Hinako pernah di rogol oleh bapa tirinya, pernah mengandung dan gugur dan kemudian mengandung sekali lagi dan melahirkan seorang anak lelaki. Mengetahui rahsia ini, Suwa Daisuke mula menjadi protaktif terhadap Aikawa Hinako. Aikawa Hinako yang pada mulanya takut pada lelaki kerana kisah silamnya mulai rapat kepada Suwa Daisuke. Dan tanpa sedar, cinta mula berputik antara mereka....

Heh, sory, mungkin skema lak sinopsis yang aku tulis ni. Hm, cerita ni buat aku terfikir tentang psikologi seorang perempuan selepas mereka mengalami peristiwa dirogol. Aku tak pernah ada kawan yang mengalami peristiwa seperti itu atau aku mungkin tak tau.

Honestly speaking, bila aku terdengar berita dekat surat khabar ke atau tv ke tentang mangsa rogol, mesti aku ada fikiran 'Serve her right'. Heh, tak kisah la korang nak cakap aku anti-perempuan ke koz aku bukan. Mungkin aku anti-kapel (Thee hehe...) Tapi bebaru ni kes rogol dah menjadi2 sampai budak kecik pun jadi mangsa rogol.

Hm, kalau fikir balik kenapa kejadian rogol ni terjadi. Memang macam nampak salahlah dekat lelaki kerana gagal kawal nafsu. Tapi mana datang nafsu tu sampai budak kecik pun kadang jadi mangsa kalau tak dari perempuan sendiri. Hm, kalau fikir macam tu logik. Heh, tapi tetiba aku ada fikiran yang, orang pernah kata, lelaki ada 9 akal 1 nafsu n perempuan sebaliknya. N aku tau kalau korang (perempuan) nak debat mesti guna benda alah ni tapi bagi aku, walaupun satu, still ia adalah nafsu.

So, aku warning awal, aku bukan baik sangat. Namun aku just nak ingatkan para2 perempuan yang amat aku kasihi (aiceh...). Jagalah diri korang sebaik mungkin. Jangan la pakai pakaian seksi, menjolok mata n sewaktu dengannya. Ya, korang nak anggap kitorang (lelaki) ni buas ke apa ke korang punya pasal tapi just jaga diri korang bebaik. Jangan cuba cabar lelaki dengan mencabar nafsu dorang. Even dorang ada 9 akal pun kadang boleh terlepas gak nafsu yang satu tu.

Aku just taknak korang alami apa yang dialami oleh Aikawa Hinako. Tak percayakan lelaki dan bila ada orang yang dia suka, dia terpaksa merendah diri kerana peristiwa pahit yang dia alami dan lepaskan orang yang dia cinta. Cinta sangat menyakitkan bila ia tidak dapat disatukan dengan orang yang kita cintai. Aku boleh faham sket perasaan tu. Dan selalu ingat, jika betul 9 itu adalah emosional bagi kamu, maka hanya ada satu rasional untuk kamu. Jadi do the math, 9 dengan 1 mana banyak. Larat korang nak layan perasaan yang 9 dengan akal yang satu...?

Perempuan adalah seindah-indah kejadian Allah yang ada dalam dunia ni. Sangat sia-siakan mereka dengan kelalaian kamu dalam mengawal nafsumu. Ingat, kamu adalah kamu dan nafsu bukan segala-galanya... (Poyo... maybe tapi ini untuk aku n semua lelaki)...

Hm, kalau korang nak baca komik ni... download kat...
http://stoptazmo.com atau http://www.mangatraders.com

Maklumat lanjut ble gi kat http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_Virgin
Daftar kat situ, free then taip 'bitter virgin' kat dalam kotak search.... Selamat mendownload....

Tuesday, October 30, 2007

Naege Oketni Lyrics (Sad Love Story OST)

Masa mula-mula aku ubah template blog aku jadi sekarang, aku tertanya-tanya... Lagu rasmi blog aku ni aku amik kat mane. Aku pun dah lupa. Dan hari ni tergerak hati aku nak cari asal usul lagu ni...

Ni sebenarnya soundtrack untuk drama Korea - Sad Love Story... Aku tak pernah tengok citer dia tapi aku suka dengar lagu dia. Tu sebab aku biarkan ia jadi lagu rasmi blog aku. Enjoy k walaupun lagu ni memang lagu sedih...



Naege Oketni Lyrics (Sad Love Story OST)
Amudo moreuga sumoso bontaedo
Ku hanbonun parasso
Kuripdon kunari charari shwiwotdon
Salmirankol mulrasso

Ku nugu buda nunbujin sarang
Ojing nol kamssago innunde
Almyonso jakku bitul karimyo
Nomanul kidarigo isso
Na anin sarangul ichulddae / naege oketni

Saraso danhanbon bol suman itdamyon
Ta dwelkora midotjyi

Ku nugu buda nunbujin sarang
Ojing nol kamssago innunde
Almyonso jakku bitul karimyo
Nomanul kidarigo isso
Na anin sarangul ichulddae / naege oketni

Naege oketni

______________

Will You Come to Me? (Nae-ge Ogenni)
I didn’t know that everything was hidden
So I hoped to walk that road again
I didn’t know that day
That I longed for an easier life

*CHORUS*
Your love is more dazzling than anyone’s
I care only for you
As you know, sometimes I will stagger
I’m waiting just for you
When I forget the love I know
Will you come to me?

If I could see all my life one more time
I believed that it would all be okay

* Repeat

Will you come to me?

Source from http://members.aol.com/kpoplyrics and http://kreah-craze.com/2007/05/20/naege-oketni-lyrics-sad-love-story-ost/

Sunday, October 14, 2007

Hacker Evolution - Game untuk Si Hacker

Lama tak update... Anyway, hari ni aku just nak memperkenalkan satu game ni... memula aku main game ni macam boring tapi bila aku tengok adik aku macam syok je main, jadi aku nak promote la kat sini....

Ni game untuk korang latih diri korang untuk jadi seorang hacker... Game ni akan latih skill menaip, skill mendapatkan dan menggunakan maklumat untuk menuju ke matlamat korang.

System requirements
  • Windows ME/XP/2000/2003 or Vista
  • Microsoft DirectX 8.0 (http://www.microsoft.com/directx/)
  • Pentium® 1 GHz processor or faster, 512Mb RAM, 200Mb free disk space
  • 16Mb DirectX 8.0 compatible videocard
  • Microsoft compatible keyboard and mouse
Ni link untuk download n maklumat-maklumat lain yang mungkin korang nak tengok...

Muat Turun kat sini...


N link ni walkthrough untuk korang yang rasa kepala dah pening camne nak habiskan game ni....

Walkthrough 1
Walkthrough 2

Ok, enjoy the game...

Monday, September 24, 2007

Dragonforce - Through The Fire And Flames

Saje je... heh, coz sekarang aku tengah layan lagu ni... enjoy k....



Dragonforce - Through The Fire And Flames
On a cold winter morning,
In the time before the light,
In flames of death's eternal reign,
We ride towards the fight.

When the darkness is falling down
In the times of tough or right,
The sand of evil laughter
Falls around the world tonight.

Fighting hard, fighting on for the steel,
Through the wastelands evermore,
This scattered souls will feel the hell,
That is wasted on the shores.

On the blackest wings in hell's terrain,
We watch the lands become,
In fire and pain, and once again we know.

So now we're flying we're free,
We're free before the thunderstorm,
Heart towards the wilderness,
Our quest carries on.

Far beyond the sun down, far beyond the moonlight,
Deep inside our hearts and all our souls.

So far away we wait for the day,
For the light source so wasted and gone,
We feel the pain of a lifetime lost in a thousand days,
Through the fire and flames we carry on.

As the red day is dawning
and the lightning cracks the sky,
They will raise their hands to the heavens above
Who descend unto their lies.

Running back through the midmorning light,
There's a burning in my heart,
We're banished from the time in the foreign land,
To a light beyond the stars.

In your blackest dreams see to the need, that destiny is
tied,
And endlessly we're roaming free tonight.

And on the wings of a dream so far beyond reality,
All alone in desperation, now the time has gone,
Lust inside you'll never find, lust within my own mind,
Day after day this misery must go on.

So far away we wait for the day,
For the light source so wasted and gone,
We feel the pain of a lifetime lost in a thousand days,
Through the fire and flames we carry on.

[Musical Interlude]

So far away we wait for the day,
For the light source so wasted and gone,
We feel the pain of a lifetime lost in a thousand days,
Through the fire and flames we carry on!

Thursday, September 20, 2007

Aku, JL : Blogger Mania dan juaranya...

Image Hosted by ImageShack.us

Haha... Mana ada dah pertandingan ni... dah tamat dah.... Juaranya pun dah di umumkan... Korang boleh tengok kat sini...

http://www.jomlayan.com/mybb/juara-jomlayan-blogger-mania-t-8109.html

Sebelum apa2, aku nak ucapkan terima kasih kepada tempe selaku pengelola pertandingan ni. Terima kasih gak kepada semua juri-juri tetap (Andre, Ena, Baguznet & Tempe) dan semua juri-juri awam yang mengundi aku dalam pertandingan ni...

Tak lupa jugak pada Geng Jahat, Dasyu, Mashimie82, Whitedolfin dan Jejerz yang memberi aku tentangan sengit sepanjang pertandingan ini berlangsung... Peh, penat aku digodak korang... huhu...

Heh, banyak lak celoteh aku hari ini... Sory kalau aku lambat bagitau yang pemenang pertandingan ni dah diumumkan... Coz bebaru ni aku super busy dengan keje-keje aku kat UTM ni... Penat aku... tak larat rasanya nak membuat posting... tapi hari ini aku cuba luangkan masa jugak untuk memberitahu korang tentang keputusan pertandingan ni...

Sebelum tu, aku nak korang tau apa je yang dorang komen aku pasal blog aku pada tajuk terakhir hari tu...
Andre : aku suka blog nie... harap ko menang
Ena : memang tersusun..senang aku nak ikut jln citer dlm blog nih..
Tempe :
sekali tgk aku ingat blog budak perempuan yg brutal...overall... well done.. good job..
Baguznet : 1. layout cikna dgn suhaimi baguz sbb menggunakan ruang sebaiknya
2. kalo tak silap aku, mcm kosong utk column paling kanan dlm blog suhaimi
3. suhaimi, aku tgk marque imej forumer yg ko buat, ada satu missing. aku try cek kat opis, kat rumah, tgk sama je, so aku rasa mmg benar pandangan aku, unless otherwise. rasanya imej sblh avatar forumer enjiNyior
4. utk suhaimi & cikna, blog korang byk benda, rasanya tak la padat cuma hati-hati bila letak byk benda yg sedut dari pihak ke-3 sbb benda mcm ni kekadang menyebabkan org yg ada slow internet connection x dpt load blog kita dgn sempurna.

Huhu... thanks to dorang... ada gak effort aku nak tukar template blog aku... huhu... Ok la... Kalau korang gi link kat atas korang mesti dah tau sapa pemenang...

Haha... dengan bangganya aku nak umumkan, pemenang pertandingan Jomlayan: Blogger Mania ialah...


Wakakak... Aku... haha....

Terpoyo lak... huhu... Yup, aku juara bagi pertandingan ni. Menang dengan markah yang sangat-sangat tight dengan Jejerz... Gler ah... N dolf pun hebat gak... huhu...

Bila fikir, hm... pertandingan ni banyak ubah pandangan aku tentang dunia... contoh macam aku cakap dalam assignment yang lepas masa aku pressure buat posting pasal kambing... aku cakap,

'Assignment' minngu ke 2 betul-betul menyedarkan aku yang bukan semua benda yang biasa kita sebut, kita tau semua tentangnya.


Walaumacammanapun, esok jika ada lagi pertandingan macam ni, aku akan sertai coz dari benda2 macam ni la aku akan banyak belajar... dengar kata dorang nak buat lagi tahun depan bulan 2... Jadi korang tunggu apa lagi... gi forum Jomlayan... melayan kat sana... berkenalan kat sana... cari ilmu kat sana... dan bila sampai masanya untuk pertandingan nanti... Kita dah mengenali antara satu sama lain... maka lebih mudah untuk kita bersaing... jangan risau... dorang kat sana peramah... huhu...

JomLayan

Tag bagi forum ni adalah Layanan Mesra dimana jua. Bermakna korang akan mendapat layanan mesra bila melawat forum ni. Heh, bagi aku dorang dah buktikan yang dorang adalah forum yang mesra dan layan.
Tunggu apa lagi... Jom Layan...

Monday, September 10, 2007

JL BM WEEK FINAL : Kami finalis dan akhirnya aku...

Image Hosted by ImageShack.us


Macam dah lama aku tak letak logo kat atas ni. Asyik terlupa nak letak, lepas tu kena tolak markah sebab tak letak logo ni. Heh, kali ni aku tak lupa, kerana ini final. Ya, pertandingan Jomlayan Blogger Mania dan sampai kemuncak. 3 finalis, Squall_pka1 (aku la ni) JEJERZ dan Whitedolfin. Dan tak lupa pada peserta-peserta lain, Dasyu, Geng Jahat dan Mashimie82 yang bagi aku, takde dorang aku tak rasa aku masih kat sini, kat tempat tiga yang teratas.

Hm, apa benda Jomlayan Blogger Mania ni. Heh, ia pertandingan blog yang diadakan pada akhir bulan Julai. Pertandingannya dengan rasmi bermula pada 6 Ogos 2007. Terdapat 6 peserta yang bertanding. Setiap peserta akan di beri tajuk posting dan mereka dikhendaki membuat 'posting' pada blog mereka berdasarkan tajuk yang diberikan. Setiap peserta bebas membuat 'posting' pada blog mereka asalkan tidak lari tajuk, mengikut format yang diberi dan ada item wajib di dalam blog mereka. Terdapat dua jenis juri yang mengadili iaitu juri awam dan juri tetap. Juri awam adalah semua forumer Jomlayan dimana mereka boleh membuat 'poll' pada thread yang akan disediakan. Juri tetap pula memberi markah pada tema/susunan blog, item wajib, posting, kreativiti dan fakta. Setiap minggu seorang peserta yang berada di tempat terakhir akan tersingkir.

Senang citer,

Peserta dapat tajuk > Mula ber'posting' > Juri awam dan juri tetap memberi markah > penyingkiran peserta.

Berikut adalah tajuk posting yang diberikan sepanjang pertandingan ini...
Minggu 1 : Bercerita mengenai forum Jomlayan
Minggu 2 : Kambing
Minggu 3 : Hari Kemerdekaan Malaysia
Minggu 4 : Jomlayan Blogger Mania dan Juaranya...

Minggu 4 adalah minggu terakhir untuk pertandingan ni. Minggu yang menentukan juara.

Hm, aku sebenarnya pening sikit pasal aturan penyingkiran peserta pertandingan ni. Yang aku tahu Dasyu dan Mashimie82 menarik diri atas sebab kesibukan yang melampau di pejabat (thee hehe...). Tapi dorang adalah lawan yang hebat. Aku tak sangka kalah kat Mashimie82 walaupun dia baru-baru je belajar buat blog. Dasyu pun hebat gak coz aku terpegun tengok template dia, pergh... siap ada nama sendiri tu. Atas sebab tu la aku 'renovate' balik blog aku, pakai kod lama HTML hanya untuk ubah blog aku mengikut corak yang aku suka. ( tak pandai lew nak ubah kod yang baru ni...). Anyway, buat masa sekarang aku berpuas hati dengan blog aku sekarang.

Hm, secara jujur, aku tak rasa tempat yang aku ada sekarang (finalis JL:BM) ni adalah tempat aku. Aku betul-betul terhutang budi pada tempe, Dasyu dan Mashimie82. Dorang betul-betul 'support' aku agar aku berada di tempat aku sekarang. Terharu seh. Jejerz dan Whitedolfin betul-betul buat aku pening kepala dengan saingan sengit yang dorang berikan kepada aku. Sampai aku tak tido malam semata-mata nak siapkan 'assignment' yang diberikan oleh JL:BM ni. Walaupun macam tu, aku rasa gembira, sebab sekurang-kurangnya hidup aku adalah aktiviti sket kat dunia siber ni.

Layak ke aku jadi Juara kepada Jomlayan... korang rasa macam mana... layak ke... Aku rasa...? heh, aku rasa aku layak. Jejez dan Whitedolfin pun layak koz kami diberi peluang untuk menjadi juara. Heh, aku teringat aku janji kat Dasyu yang aku akan cuba untuk menang untuk dia. Jadi aku takde alasan untuk mengaku kalah kan. Sekurang-kurangnya ini menjadikan aku semakin bermotivasi untuk menang (Cewah...)

Usaha aku untuk menang... Hm, secara jujur aku memang ada usaha untuk menang dalam pertandingan ni. Tak tido malam dan buat penyelidikan tentang bahan 'posting' tu dah jadi biasa bagi aku koz aku seorang student. Sampai Tempe cakap kat aku buat posting macam buat tesis. Heh, akibat terlalu asyik dengan berposting. Minggu pertama aku rasa, memang semangat tu melebihi kemampuan diri...



Walau macammanapun, pada minggu ke 2, tajuk kambing. Aku terus 'down'. Kenapa...? koz tajuknya terlalu umum dan kerana minggu tu adalah minggu ujian (aku student lagi la...). Peh, tapi aku cuba yang termampu yang aku lakukan. 'Assignment' minngu ke 2 betul-betul menyedarkan aku yang bukan semua benda yang biasa kita sebut, kita tau semua tentangnya.

Minggu ke 3 ; Hari kemerdekaan Malaysia. Heh, aku ingat masa aku buat 'posting' ni sampai buka balik buku sejarah skool aku dan buku Hubungan Etnik (subjek universiti...) semata-mata tak nak salah letak fakta. Takut lew, ni sejarah Malaysia, mana leh buat main-main. Lainlah sejarah hidup aku, boleh la aku tipu semata-mata nak lupa kenangan silam. (Aiceh jiwang lak...) Tapi sedikit sebanyak memberi aku pandangan yang berbeza mengenai kemerdekaan Malaysia. Sapa sangka negara yang merdeka 50 tahun boleh maju macam negara Malaysia. Heh, aku bangga menjadi anak Malaysia...

javascript blinking text - http://www.blinkingtextlive.com


Pertandingan ni jugak membuat aku rasa, 'rezeki ada di mana-mana'. Bila aku lihat markah aku setiap minggu, hm... sedih tapi still aku masih di sini. Mashimie82 cakap ni rezeki aku. Heh, walaupun macam tu, takkan aku nak tengok rezeki tu pergi macam tu je. So untuk minggu ke empat ni, aku ubah blog aku (berdasarkan kritikan juri tetap, rupa blog aku berterabur) dan cuba untuk membuat 'posting' yang cambest. Aku mula rasa membuat 'posting' adalah sesuatu yang seronok coz ia adalah kotak fikiran aku yang mampu aku kongsi untuk korang semua.

Aku nak ucapkan terima kasih kepada Tempe, Mashimie82, Dasyu, Geng Jahat, Jejerz, Whitedolfin, Juri tetap dan semua forumer Jomlayan yang mengundi aku di sepanjang pertandingan ni. Korang memang best dan betul-betul buat aku terharu. Dan semua kawan-kawan aku kat sini (kat U ni) yang support aku dari belakang... haha...

Image Hosted by ImageShack.us


Akhir sekali... adakah korang rasa aku layak jadi juara. Dengan sedikit keringat aku curah dalam menyiapkan posting aku kali ni. Dengan sedikit masa yang aku ada dalam menyempurnakan posting aku ni. Dengan sedikit motivasi yang diberi oleh kawan-kawan disekitar aku ni. Dan dengan sedikit pengorbanan yang aku lakukan hanya untuk menjadi Juara Jomlayan Blogger Mania. Biarpun sedikit, namun jika dilihat dari kualiti, maka juaranya nanti akan jelas dan nyata...

'Kerana blogku untuk semua...'

UNDILAH SAYA UTK JL BLOGGER MANIA SEKIRANYA ANDA RASA SAYA LAYAK. SILA DAFTAR DIRI ANDA DI http://www.jomlayan.comUTK MENGUNDI

Tuesday, September 4, 2007

Kepala aku melalui mata aku... (Smiling Pasta)

Hm... Aku tau sekarang dah pukul 3.30am dan aku tau aku salah aku coz tak tido lagi sekarang walaupun pagi nanti aku ada kuliah. Heh, dan aku tau aku salah yang buat aku tak tido lagi sebab aku tengok drama Taiwan ni...

Hm, citer ni citer kelakar. Aku enjoy tengok citer ni. Tapi sedikit sebanyak citer ni buat aku terfikir banyak tentang apa yang aku rasa, apa yang aku alami dan apa yang aku lihat dalam hidup aku. Oh ye, nama citer tu Smiling Pasta. Hm, kalau korang nak cari citer romance dan comedy, aku sarankan citer ni. Ni citer tahun 2006, so sorry la kalau aku ter'review' citer yang korang dah tengok. Anyway, aku bukan nak citer pasal citer ni, korang leh cari kat Veoh kalau nak tengok citer ni... Aku just nak cakap apa yang terlintas dalam kepala aku masa aku tengok citer ni...


Hm, lagu tema dia memang bagi aku menarik. Koz ia benda yang aku selalu buat dan selalu aku fikirkan.



Cyndi Wang - Rainbow's Smile
The sky is cotton candy
Even if it collapsed, what would it matter
Take a deep breath and throw away your sorrow
When you're about to explode just sing this out loud...

Love is very easy, very easy yeah~~~~
The mood is very easy, very easy oh
Dreaming is very easy, very easy yeah~~~
Smile, and there's nothing you can't overcome

So what if the rain is pouring
Why not just get wet and be happy with it
Rainbows have a smiling face
If you feeling down, raise your head and sing loudly

Good bye sadness
You don't need a reason to be happy


Heh, 'Quote' yang akan aku gunakan nanti aku ambil dari citer ni...

"Smile, and there's nothing you can't overcome"

Senyum, dan tiada apa yang tidak boleh diselesaikan. Ni ayat heroin citer ni kerap cakap bila hero keliru dengan masalahnya. Betul ke? Hm, kalau tanya aku, aku akan kata ya kerana bila masalah timbul, aku akan sentiasa senyum. Kenapa? Hm, aku pun tak tau. Ia lebih kepada psikologi, untuk merasa tenang dalam masalah. Aku sentiasa fikir, jika aku sedang bermasalah, orang lain pasti sedang menghadapi masalah yang lebih berat dari aku dan aku patut bersyukur, kerana masalah aku ini kalau banding dengan masalah-masalah lain, heh, kecik je. So, tenang sudah. Aku suka guna elemen 'mother nature' bila aku ada masalah. Macam masalah aku yang lepas, aku gunakan elemen bulan untuk aku senyum, untuk aku merasa tenang. Hee, lantak la korang nak kata aku jiwang ke apa ke...

"I compete with myself only"

Saya hanya bersaing dengan diri saya sendiri. Ni ayat yang kerap hero citer ni cakap bila ada orang cabar dia biat sesuatu.Hm, bagi aku benda ni sama maksud dengan "Musuh yang sebenar adalah diri sendiri." Secara jujur, aku sedang cuba untuk jadikan kata-kata ni sebagai motto hidup aku tapi. Memang dah jadi perangai aku sejak kecil, selalu tidak mahu orang lain lebih dari aku. Ya, mungkin bagus tapi aku rasa lebih baik bersaing dengan diri aku sendiri, coz aku takkan sakit hati. Ye la, setiap orang ada kelemahan kan. Kalau pandang orang lain sampai bila pun tak cukup. Oh ye, kata-kata ni pun samalah macam "Rahsia untuk menjadi kuat adalah berhadapan dengan kelemahan sendiri". Tapi macam biasa, cakap memang mudah, tapi... Hm, kalau la dalam diri aku ada motto hidup macam ni, rasanya dah cukup selesa dan hebat aku rasa sekarang...

"You need to like yourself first, and then think about whether or not you need to please others.

Sukakan diri sendiri dahulu, kemudian baru fikir untuk sukakan orang lain. Hm... betul la tu, tapi aku rasa maksud ayat kat atas, sukakan apa yang kita buat dahulu, kemudian baru fikir adakah patut kita fikirkan orang lain akan suka atau tidak. Hm, Scene minit ke 54 dalam episod 1. Dulu aku takde pemikiran macam tu, dan tu sebab dulu aku selalu makan hati. Tapi sekarang, aku lebih suka pekakkan telinga aku dengan kritikan orang lain. Well, keburukannya, aku mula tak suka dengar cakap orang lain. Ikut kepala aku je dengan apa yang aku buat. Dan tu sebab aku ada motto hidup, "Aku suka aku buat, lain dari tu, boleh blah.." Dan tu sebab aku rasa macam aku selalu gagal dalam buat sesuatu yang sepatutnya penting. Macam study... Secara jujur, aku tak suka belajar kat Universiti coz kalau sehari ko tak study, so say bye bye untuk pelajaran tu. Kenapa, koz ko dah takde masa untuk ulangkaji balik. Tak macam skool dulu, kalau tertinggal, ko masih ada masa lagi untuk ulang apa ko tertinggal. Selagi masih ada 3 bulan untuk exam akhir, selagi tu ko ada masa nak study. Ya, hidup aku selesa dengan kata-kata ni tapi aku rasa aku agak keterlaluan. Bila fikir balik, aku dah tak nampak apa kebaikkan dari kata-kata ni... hm...

Hm apa lagi, aku dah tak ingat, tadi macam banyak je yang aku fikir. Heh, takpe2. Nanti lain kali aku tengok citer ni aku akan buat note... wakaka...

Wednesday, August 29, 2007

Cerita sedih yang...

28 Ogos 2007
Jam menunjukkan pukul 11.30mlm. Aku sedang berada di hadapan lampu isyarat dengan enjin keretaku mati, menyebabkan aku tersadai di tengah-tengah jalan raya. Aku berulang kali cuba untuk menghidupkannya tapi tidak berjaya.

"L, bukan di sini tempatnya, bukan di sini masanya... tolonglah hidup... ya Allah... hiduplah..."

Aku seperti orang gila memekik memanggil keretaku untuk hidup semula namum hampa. Perjalanan balik dari Larkin yang ku sangkakan tidak sampai setengah jam menjadi lebih satu jam. Deruan bunyi hon mulai membingit di belakang namun tidak aku hiraukan.

Lampu 'hazard' yang ku pasang mulai layu.Aku mula berputus asa, jam menunjukkan pukul 12.00pagi...

"Bateri weak la ni..."

Keretaku hilang punca hidupnya. Aku mula menyandar di kerusi memandu memandang langit yang gelap. Hujan mulai turun. Dalam sayup-sayup deruan angin aku lihat bulan mengambang. Agak pelik bagiku awan yang begitu tebal namun aku mampu melihat bulan. Aku terhibur dengan sinarnya, membuatkan aku selesa berada dalam keadaan genting itu...

Kemudian aku pandang keliling, mungkin ada akal yang mampu menyelesaikan masalahku ini. Ku lihat kereta tunda disebelahku yang sedang asyik menantikan lampu hijau. Lantas aku keluar dari kereta dan cuba untuk meminta bantuan.

"Bro, boleh tolong tak? Kereta tak boleh start la. Bateri weak. Boleh tak mintak tolong jumperkan bateri..."

Lelaki yang kugelarkan bro itu senyum dan mengangguk menandakan setuju. Lantas aku pun mengambil wayar jumper di belakang keretaku sambil Bro itu cuba untuk mengambil tempat agar lori tundanya berada pada posisi sesuai. Tak sampai 5 minit, kereta aku hidup kembali. Aku mengucapkan terima kasih kepada Bro tu dan dia pun berlalu pergi. Alhamdulillah, selesai satu masalah.

Jam menunjukkan pukul 12.30pagi. Aku tergamam sambil keretaku menuju ke destinasi yang patut aku tuju, universiti. Bila mengenang kembali apa yang berlaku tadi, hatiku rasa tidak mahu pulang. Hm, mungkin kerana undang-undang universiti yang menghadkan kemasukan pelajar pada tengah malam. Tapi secara jujur, aku peduli apa dengan undang-undang, cuma aku tak mahu pulang sekarang. Hatiku rasa tidak sedap. Aku rasa aku mahu berjalan-jalan menikmati angin malam.

Hatiku tidak sedap... Mungkin kerana hal kawan baik ku tadi. Sebenarnya aku ke Larkin adalah untuk menghantar kawan baik ku ke stesen bas. Dia, setelah lama aku tidak berjumpa tiba-tiba muncul hari ini. Kami semasa sama-sama belajar dahulu banyak berkongsi minat, kiranya memang dah macam adik beradik dah. Dan seperti biasa, bila berjumpa kami akan berbual tentang diri masing-masing. Bila aku dengar kisah dia buat aku rasa sebak. Hm, entahlah. Fikiranku bercelaru...

Aku berhenti di sebuah kedai makan 24 jam. Berehat untuk makan dan minum kerana sejak pagi tadi aku tidak jamah walau sedikit makanan pun kerana lewat untuk ke kuliah. Mataku mengalih pandangan ke arah televisyen. Asyik dengan rancangan kegemaranku, WWF. Kemudian beralih melihat liga bola sepak. Apabila aku merasakan mataku letih, aku lihat bulan.

"Mana aku pergi kau pasti ada bersama aku. Terima kasih..."

Aku tersenyum sendiri. Hah, gila bercakap dengan diri sendiri. Malam ni cukup buat aku merasa tegang namun atas sinar bulan anugerah Tuhan ini, aku mampu tersenyum sendiri dan merasa tenang. Angin malam yang lembut mula membelai mataku yang keletihan. Aku lihat jam.

Jam 6.00pagi. Hm, hari ini kuliah pukul 10 pagi. Aku membayar teh tarik dan roti canai untuk sarapan pagi tadi dan terus ke keretaku.

"Hah...! Sekali lagi..."

Keretaku hilang punca sekali lagi. Aku mulai bingung, mundar mandir melihat kerenah keretaku. Aku pandang langit, sinar yang menenangkan itu masih ada bersamaku. Aku senyum...

"Tak pe, aku masih punya teman..."


Kulihat ada cyber cafe masih buka. Aku masuk ke dalam untuk melayari internet dan...
Di sinilah aku, menaip apa yang berlaku pada hari ini... Jika ditanyakan pendapat aku tentang hari ini.. Hm, aku tak fikir ianya hari yang malang mahupun hari yang baik... Kerana malam yang ku lalui ini mempunyai banyak makna yang aku sendiri tak pasti... Kata orang setiap kejadian ada hikmah... Aku perlu pergi, nampaknya ada insan mahu membantu aku. Heh, aku perlu memikirkan sesuatu tentang masalah kereta aku ni... Tapi bila fikir balik, hari ini aku terlalu mengikut perasaan... Kalau tidak, masakan aku masih di sini, bercerita tentang apa yang berlaku kepadaku... Aku tewas kepada emosional. Hm, bilakah aku harus bersikap rasional...

Habeh...

Monday, August 27, 2007

Cha Tae Hyun - Goodbye Bridge (Korea)

Heh, lagu ni dipetik dari filem Highway Star... Ye aku tau lagu Korea tapi layan je...

Aku bagi la sinopsis sikit citer ni... Korang pernah tengok citer My Sassy Girl dan My Girl and I tak? Heh, hero citer tu, Cha Tae Hyun sebagai Dal Ho, penyanyi rock yang menyanyi di sebuah bar. Satu hari datang seorang Ketua Syarikat Rakaman, Jang (Lim Chae Moo) menawarkan kontrak kepada Dal ho. Mengenangkan yang peluangnya sudah tiba untuk menjadi seorang yang popular, dia berhijrah dan setibanya dia di syarikat rakaman tersebut, dia mendapati Jang menawarkan dia sebagai penyanyi Trot (lagu macam zaman pop yeh yeh dulu...). Atas sebab dia tidak boleh membatalkan kontrak, dia menyanyi la jugak lagu Trot tu.

Dan bila sampai masa untuk dia membuat persembahan, dia memakai topeng kerana malu menyanyi lagu Trot. Selepas tu dia jadi popular koz takde orang lain yang buat macam dia... macam Amuk la pulak... So, macam mana dengan kehidupan Dal Ho selepas itu. Dapat ke dia bawa lagu Trot tu... Korang gi la kedai cari citer ni... Jangan kata aku rekemen lak, aku just nak rekemen lagu dia je... Hehe...

So, layan la lagu Trot Korea ni...



Tu versi Trot ( lagu pop lama korea, ala macam pop yeh yeh lew....) yang ni versi trot + rock...



heh... jiwang lagu ni... so amaran keras, sapa tak jiwang di larang keras mendengar lagu ini... terima kasih...

Oh ye, sapa nak tengok citer ni ble gi kat sini...

http://stage6.divx.com/user/dlokei/video/1282551/Highway-Star-(K-Drama)

Peace!

Friday, August 24, 2007

Kepala aku ada ape...?

Hm... Isnin ni dah start kuliah... boring... heh, bila fikir balik sejak aku kecil lagi aku memang tak suka gi sekolah or yang sewaktu dengannya... even aku fikir macam tu, aku still pegi, coz aku dapat lihat senyuman mak aku yang sentiasa senang lihat aku selamat balik dari skool... tapi bila aku dah start masuk kolej matrik, aku mula hilang rasa nak gi kelas or kuliah... same la macam aku masuk UTM ni... heh, pemalasnya aku.. tetapi even aku tak suka aku gi gak kuliah... nape... aku pun tak faham kenapa aku buat benda yang aku tak suke ni...

Anyway, hari Khamis ni ada ujian... Peh, kena la study lebeh sket... N ni salah satu reason napa cuti midsem ni aku tak balik rumah... Rasanya mak aku tengah bising kat rumah tengok aku tak balik time cuti... heh...

Aku ada gak reason lain napa aku taknak balik... huhu... Khamis ni aku nak gi xpdc ke Gunung Besar Hantu kat Negeri Sembilan... N dah memang jauh tempatnya, jadi ongkosnya pun tinggi la jugak nak ke sana... So, aku keje part-time kat Persada Johor... Ok la jugak penat, dapat RM6 sejam n sehari dapat 8 jam... ble la tampung sket xpdc aku nanti... huhu...

Aku tengok pc aku ni, hard disk dia dah makin kurang... haha, nampaknya kene la cari harddisk baru... oh, hold dulu... sengkek dah aku bulan ni... so aku decided tak beli... huhu...

heh, jiwang section la pulak... Ye, dah 2 tahun rasanya aku dah tak berkecimpung dalam era per'kapel'an ni... huhu... ye memang sunyi tapi apa daya aku... aku tak fikir dengan mencari satu akan selesaikan masalah sunyi aku ni... coz dulu time aku ada awek pun bukan aku jaga sangat pun, busy dengan keje2 kat UTM ni... huhu... so aku decided untuk taknak cari walau apapun reasonnya... Leceh lew... koz kene ada komitmen bende2 macam ni...

Hm, banyak benda dalam kepala aku yang aku nak tulis kat sini tapi macam tak leh lak koz private sangat... huhu... k la... saje buang masa tulis benda ni...

Monday, August 20, 2007

JL BM WEEK 3 : Selamat Menyambut Kemerdekaan yang ke 50, Malaysia...

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us



M
erdeka...! Heh, dah 50 tahun negara kita, negara Malaysia merdeka... Melihat negara kita yang berbilang kaum hidup dengan aman dan damai, rasanya susah nak percaya yang sehingga kini kita masih lagi berada di sebuah negara yang merdeka... Heh, tahniah kepada negara kita, negara Malaysia...


Anyway, aku bukannya seorang penulis artikel yang bagus, tapi aku akan cuba... So, sempena menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 50 ni, aku nak bawak korang merentasi masa melihat macam mana negara kita mencapai kemerdekaan selepas perang dunia ke 2...

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Bermulanya
di sini... Negara Kita...

Aku percaya cerita kemerdekaan Malaysia bermula selepas Perang Dunia ke 2. Selepas tentera Jepun balik kampung pada 12 September 1945, pihak British datang balik ke Tanah Melayu dan membentuk Kesatuan Malaya pada 1 April 1946. Namun, kesan daripada Perang dunia ke 2 dan beberapa perkara yang pihak British lakukan membuatkan penduduk Tanah Melayu pada ketika itu merasa marah dan menentang pihak British. Apa yang membuatkan aku percaya bahawa nenek moyang kita mulai sedar akan kepentingan kemerdekaan kita pada masa Kesatuan Malaya diperkenalkan ialah mereka mulai bangkit menentang pihak British sehingga Kesatuan Malaya dibubarkan. Dan di sinilah perjuangan anak Melayu bermula...

http://ms.wikipedia.org/wiki/Malayan_Union

Gagasan Kesatuan Malaya



Bagi menganti Kesatuan Malaya, Persekutuan Tanah Melayu diperkenalkan. Persekutuan Tanah Melayu merupakan sebuah persekutuan 11 negeri di Tanah Melayu. Ia dibentuk pada 31 Januari 1948 oleh sembilan negeri-negeri Melayu dan dua penempatan British iaitu di Pulau Pinang dan Melaka. Seperti Kesatuan Malaya, Singapura tidak termasuk di dalam Persekutuan Tanah Melayu. Melalui persekutuan inilah Tanah Melayu mencapai kemerdekaan.

Persekutuan Tanah Melayu



Persekutuan ini mendapat kemerdekaan daripada Negara-negara Komanwel British dan pada 31 Ogos 1957. Pada 1963, Persekutuan tanah Melayu bersama-sama dengan Singapura, SarawakBorneo Utara (yang dinamakan semula sebagai Sabah) membentuk sebuah persekutuan baru bernama Malaysia. Singapura kemudiannya keluar dari Malaysia dan membentuk sebuah republik sendiri pada 9 Ogos 1965.

31 Ogos 1957, Kemerdekaan Tanah Melayu



heh, tu serba ringkas tentang sejarah kemerdekaan negara Malaysia...

Nak tau lebih lanjut ble gi...
http://ms.wikipedia.org/wiki/Sejarah_Malaysia
http://www.malaysia.or.kr/history.htm

Heh, sorry kalau fakta ni terlalu ringkas. Aku kalau bab sejarah ni 'fail' sket. Anyway, aku just bagi apa yang aku rasa aku faham dan ianya adalah fakta...

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Malaysia, Sudah 50 Tahun...

Dah 50 tahun ke...? Bila aku tengok sekarang dah tahun 2007, macam tak percaya umur kemerdekaan negara Malaysia dah 50 tahun. Tahun ni kemerdekaan negara di sambut sepanjang tahun 2007 berikutan dengan Tahun Melawat Malaysia 2007. Heh, patutlah tahun ni punya logo kemerdekaan macam logo perlancongan. Well, sudah semestinya tahun ini adalah tahun yang meriah, mana taknya, setahun perayaan di sambut...



Antara tujuan kemerdekaan Malaysia yang ke 50 di sambut adalah : -
  • Untuk mengenang kembali jasa tokoh-tokoh kemerdekaan yang tidak mengenal penat memperjuangkan kemerdekaan negara kita.
  • Mengadakan pelbagai aktiviti menarik, terancang dan berterusan sepanjang tahun bagi menarik pelancong domestik dan luar negara sempena Tahun Melawat Malaysia 2007.
  • Mewujudkan suasana meriah dan harmoni di Malaysia walaupun berhadapan dengan masalah-masalah kecil.
  • Perayaan yang 'mesti sambut' oleh semua rakyat Malaysia. Jadi kalau tak rakyat Malaysia tak meriahkannya, siapa lagi...
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Merdeka...?

Merdeka, merdeka ke aku... Anyway, bagi aku, masih belum merdeka lagi aku... Even negara aku dah lama merdeka tapi aku masih belum... Bagi aku merdeka adalah sesuatu yang tidak terikat dengan apa-apa. Meaning kita bebas dari apa jua halangan. Tak kiralah emosi ke, mental ke, fikiran ke... Ya, Malaysia merdeka kerana kerajaan kita bebas untuk menggubal undang-undang tanpa ada sekatan dari luar, tapi adakah kita masih merdeka selaras dengan negara kita. Tengoklah generasi muda kita, ramai mulai terpengaruh dengan budaya luar. Ya, memang ada yang baik, tapi kebanyakkan yang di ikuti adalah yang buruk. Penjajahan minda aku rasa.

Heh, jajah vs merdeka. Bermakna kalau kita dijajah, bermaksud kita tidak merdeka... tapi sebagai manusia, mana mungkin kita akan merdeka... Kerana kita sentiasa ada Tuhan untuk kita patuh dan turut. Ia bukannya sesuatu yang tidak baik kalau kita tidak merdeka kerana agama, malah takde keburukan pun kepada kita jika kita tidak merdeka kerana-Nya... Manusia bukan... siapalah kita...

Bila tiba hari kemerdekaan, memang normal bagi aku untuk sambut di rumah, di depan televisyen. Kenapa, well, aku tak berkenan pergi lewat malam berasak-asak semata-mata nak tunggu detik 12 tengah malam. Aku bukan nak kata aku ni baik tapi aku tak rasa itu sesuatu yang baik untuk aku buat. Bagi aku cukup sekadar mengatakan "Alhamdulillah" kepada Allah kerana sehingga kini Malaysia masih mampu bebas dari penjajah. Tapi lain orang lain pendapat kan. Heh, taknak ceramah lagi...

Anyway, Malaysia... sejak aku lahir, aku lihat macam mana negara ini membangun. Dari sebuah negara yang tak moden sehingga negara yang sedang membangun. Tahun 2020 adalah penentu untuk negara ini pergi lebih jauh dari apa yang dia ada sekarang. Malaysia, aku sentiasa duduk di sampingmu melihat kemana arah tujuanmu... Melihat kemana pergerakanmu... Keranamu Malaysia adalah sumber kehidupanku dan kehidupan keturunanku... (jiwang...?)

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

javascript blinking text - http://www.blinkingtextlive.com

UNDILAH SAYA UTK JL BLOGGER MANIA SEKIRANYA ANDA RASA SAYA LAYAK. SILA DAFTAR DIRI ANDA DI http://www.jomlayan.com UTK MENGUNDI.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...