Followers

Thursday, May 10, 2007

Kereta : Audi R8

Audi, sebuah syarikat automobil telah menghasilkan Audi R8, sebuah kereta kelas 'sport car' yang menggunakan enjin 4.2 L V8 dengan janaan kuasa dari diesel. Dikatakan kereta 'sport' pertama yang paling laju dengan menggunakan diesel sebagai bahan api.

Spesifikasi/Specification
Video konsep... Best, rugi tak tengok...
Heh, tak tau nak citer apa lagi... cuba gak nak tulis artikel tapi takde bakat... well, nikmati je la gambar ni... Ni merupakan salah satu kereta idaman aku...

Selamat Hari Jadi Fiqa!!!

Heh, Selamat Hari Jadi Fiqa... Semoga panjang umur dan murah rezeki... Siapa dia??? Haha... apa je yang korang nak tau dari aku. Sapa la aku ni, haha... Next time aku citer sapa dia... Cuma hari ni hari baik untuk dia, jadi aku taknak spoil atas kepentingan diri aku... heh... Anyway, hope to see you around...

Tutorial - Mirc Download

Hm, download... dah macam hobi aku dah benda ni. Kenang kat rumah ni pakai dial up, jadi aku selalu ada kat cyber cafe untuk memenuhi 'keperluan' aku ni. heh... anyway, berbalik kepada tajuk tadi, aku akan ajar macam mana nak download lagu guna Mirc.

  1. Download mIRC la dulu ye tak... cuba gi kat www.mirc.com
  2. Then, install mIRC
  3. Setelah install, buka mIRC.
  4. Isikan Full Name, Email Address, Nickname dan juga Alternative nickname. Anda tidak perlu isikan maklumat diri yang sebenarnya pun tidak mengapa. Tapi yang paling penting nickname tu coz ia akan represent nama korang dalam Mirc nanti.
  5. Plih server yang anda mahu. Macam mana nak buat. Hm.. Taip kat box bawah tu.
    1. /server irc.webchat.org
  6. Ok, selamat datang ke server webchat, heh. So lepas ni korang kena mendaftar dulu baru boleh masuk channel yang membolehkan korang memuat turun lagu tu. Caranya taipkan kat box bawah tu lagi.
    1. /ns register (password korang) (Email korang)
  7. Then gi kat email korang. Hm, korang akan dapat verification dari server webchat tu. Copy verification tu then paste kat box tadi. Contoh kod verification tu :-
    1. /VERIFY AAAAAcIA0AYVIj4RRrIMAA-2946825745
  8. Biasanya kejap je kod tu di hantar kepada korang, jadi kalau lama... hm... heh, aku pun tak tau macam mana nak buat...
  9. Selasai mendaftar, korang taiplah channel yang korang nak masuk untuk download lagu. Kat sini kita ada mp3zs dan mp3melayu. Cara nak taip tu macam ni:-
    1. /j (nama channel)
  10. Lepas tu akan keluarlah box channel tu. dan kalau korang baca betul-betul kat box tu, dorang akan suruh korang taip kod untuk elakkan Spam tak salah aku. Aku pun tak tau pebenda tu. Haha... kalau korang tak taip, nanti dorang mungkin `ban` kan korang dari masuk channel dorang. Kod dia macam ni...
    1. //umode +ixnRWJrmM-Cep
  11. Korang dah boleh meminta lagu yang korang nak. Cara nak mintak masukkan kod kat channel box tu. Kod dia
    1. @find (nama lagu atau nama artis)
  12. Dan tiba-tiba ada orang nak chatting dengan korang (Mirc kan... Heh...) tu bukan nak chatting lew. Tu bot yang bagi korang kod untuk lagu yang korang nak. Pilih mana antara kod2 tu yang korang nak pastu copy dan pastekan kat box channel k. Contoh kod tu macam ni... Well, copy dari tanda seru tu k.
    1. !white_xenon Akon_Feat._Eminem_-_Smack_That_(Dirty).mp3 ::INFO:: 4.1MB
  13. Well, benda ni macam makan kat kedai mamak. Order dulu then tunggu giliran baru dapat makanan. Jadi tunggulah giliran korang yek.
  14. Pastu akan muncul box macam (1) tekan Ok. Lepas tu muncul lak box macam (2) tekan accept. Tunggu la habis download.
  15. Bila siap korang leh tekan butang macam kat (3) then gi kat folder sounds untuk amik korang nyer lagu...
Image Hosted by ImageShack.us

(1)


Image Hosted by ImageShack.us

(2)


Image Hosted by ImageShack.us

(3)


Selamat menyedut, haha... anyway pendaftaran server tu sekali sahaja. Bila korang nak buka balik mirc tu, korang tak payah daftar dah. Cuma perlu taip ni. Abaikan langkah (6) hingga (8) dan gantikan dengan meletakkan kod dalam box server tu.
  • /nick (nickname k0rang) (password)
Selamat menyedut sekali lagi... haha...

Wednesday, May 9, 2007

Senyumannya...

Manisnya senyuman dia. Hm... bila lihat jauh di hati aku merasakan sakit, kerana dia... hampir menjadi milik aku dahulu. Jika dahulu aku tidak bodoh, tidak ego dan tidak sombong, mungkin aku sudah bahagia sekarang...

Dua kali. Aku hilang peluang itu. Dua perempuan, hatiku dihancurkan, atau mungkin aku telah menghancurkan hati mereka. Ah, senyuman itu membunuhku lagi. Hampir mengalir air mataku mengenang namun egoku sempat menahannya.

Namun hatiku sedikit gembira. Jika dahulu aku lelaki untuknya, maka mungkin tidak akan kekal kerana sekarang aku sedar, diriku sendiri tidak stabil. Namun mereka berdua tetap kenangan manis untukku. Walaupun mereka tak pernah jadi milik aku, namun aku senang dengan senyuman mereka.

Hatiku yang kosong mulai memandang belakang, mengharap masa dikembalikan. Itulah emosional. Dan akalku cuba untuk ke hadapan, merangkak dengan tabah. Itulah rasional. Setiap hari, setiap masa aku terperangkap antaranya. Rasional dan emotional.

Senyumlah bunga-bunga idamanku, kerana sekarang, hidupku... bergantung kepadanya... terima kasih...

Video : Speed Drawing Jigsaw Killer

Korang pernah tengok citer SAW, SAW 2 dan SAW 3 tak... citer pembunuh bersiri yang tak membunuh orang... haha... gi www.wikipedia.org dan cari untuk maklumat lanjut... well, ada orang lukis gambar pelakon utama dia dengan mengunakan Adobe Photoshop.. gler ah... gambar potrait tapi cantik sangat... kagum gler...



Enjoy k... haha...

Tuesday, May 8, 2007

Tutorial : Blogging

Blog... hehe... kat sini macam otak aku... apa je yang aku tahu aku suka bagitau semua... mulut tempayan?? mungkin jugak... heh, tengok gak perkara apa yang perlu dirahsiakan... berbalik pada blog tadi... hm... aku tak pandai sangat nak mencantikkan blog ni tapi aku leh letak link untuk korang jadi rujukan...

http://forum.cari.com.my/redirect.php?fid=227&tid=211838&goto=nextnewset

dan supaya tak takut kalau2 link ni hilang ke, apa ke.. aku letak la kat sini apa benda yang menarik untuk blog korang...

Ni senarai blog yang percuma korang leh cuba...
Ni untuk korang letak gambar kat blog korang...

Mp3 Player...

Ni untuk Shoutbox. Ala, yang dalam kotak yang macam boleh chitchat tu...

Commenting System

Poll Service


Kalender

  • http://www.kao-ani.com/ --many tools and add-ons di bhg PIXELGOODS.U kena baca Rules dulu baru tahu username dan password untuk masuk dapatkan free calendar(thank u Dark-Ang3L )
Tracking Counter

Lain2 Tools

GRAPHIC BANK.BLINKIES.BUTTON.
FAV. ICON /FAV ICON HOSTING [small icon representing ur weblog!]

PC aku rosak...

macam nak nangis rasanya... motherboard aku rosak... so cuti semester ni akan menjadi cuti yang membosankan bagi aku... hm... anyway, masalah ni boleh selesai bila aku dapat motherboard baru.. so ada sapa-sapa nak suggest apa motherboard yang sesuai untuk aku sekarang dengan AGP kad grafik, DDR 400 RAM dan AMD Athlon 64... oh ye.. motherboard aku sekarang ABIT KV-80.

http://www.abit-usa.com/products/mb/techspec.php?categories=1&model=238

ada apa-apa nak komen...

Tutorial : Download Video MP3 Youtube

Hm, masa untuk menyedut...
Well, aku tau korang mesti pernah dengar youtube kan. www.youtube.com
Laman web yang membenarkan korang menonton dan muat naik (upload) video ke seluruh negara. Tapi sayangnya memang kita takleh download terus dari youtube... lainlah kalau kita guna mozilla firefox sebagai browser kita. tu pun kena buat sesuatu supaya firefox tu boleh buat direct download...

Langkah-langkahnya ialah...
  1. Gi kat www.youtube.com dan cari video yang korang nak. Dapatkan alamat web dia dulu... contohnya... http://www.youtube.com/watch?v=x7kSMjQT1oQ
  2. Lepas tu gi kat www.keepvid.com . Dan aku harap sampai sini korang leh tau mana nak paste alamat web tu tu. Dan tekan butang hijau DOWNLOAD tu...
  3. Dekat Download Link tu korang leh tekan kanan mouse korang dan tekan Save Link As untuk firefox dan Save Target As untuk Internet Explorer. Jangan lupa simpan file dalam all type dan tambah .flv pada hujung nama file yang korang download tu...
  4. Bila siap download, korang kena la cari player dia. Hm ada kat www.keepvid.com. percuma je kalau aku tak salah la... heh...
  5. Selamat menyedut...

Permulaan...

Hm... baru je belajar2 buat blog... nak testing2 je... heh... harap satu hari nanti blog aku di terima ramai...

Anyway, kalau korang gi kat suhaimi2007.blogspot.com. Korang akan rasa ianya sama dengan blog yang ini. yang tu blog lama aku. aku terlupa password dan username dia...jadi aku buka yang baru... yang ni blog aku sekarang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...