Followers

Saturday, May 22, 2010

Minggu FX-003

Sunyi... dan aku takkan maafkan... atas apa aku rasa ketika ini ketika di sana sedang keramaian... aku takkan maafkan....
---

Aku taknak tipu... minggu ni mungkin minggu yang perit bagi aku... Aku ada 3 akaun di sini... dan hanya akaun terakhir dapat diselamatkan...

Akaun pertama - Isnin

Ini adalah kesinanbungan akaun minggu lepas... Satu hari... lingkup... Dan melengkapkan teori aku... Hari Isnin, please... gi la tidur... jangan layan market... dan... er... takde komen dah...

Akaun ke dua - Selasa dan Rabu.

Akaun ke dua bagi aku memang sengit. Dan hanya kalau aku pegang teguh ada prinsip aku, keluar bila sampai target.. aku tak rasa akan wujud akaun ke tiga. Dan tu je alasan aku... Tamak.... end of story...

Akaun Ke tiga - Khamis...

dan ini akaun ke tiga... Tak sengit sebab aku terlalu berhati-hati... sampai target dah cukup... dan aku tutup...

Jumaat memang aku tak trade... Pengalaman aku, hari jumaat hari untuk orang-orang besar main. So aku tak join.. maaf.. aku ak cukup kuat...

Lagi nak tanya teknik aku apa... Aku praktikkan teknik CSR100 untuk TF 4h... dan teknik NickB untuk TF30m... boring tunggu tapi berbaloi... Well... tak banyak aku nak cerita... tu sahaja... aku ucap selamat...

Oh pasal momentum... hurm.. nanti la aku cerita... stay tune...

Monday, May 17, 2010

Minggu FX-002

Malam semalam aku tak dapat tidur... Kerana hati aku masih sakit... Dan kerana itu aku takkan maafkan... Emo... emo.... aish...
---



Tak banyak cerita. Ini adalah akaun demo yang aku buka selepas aku format pc aku... dan kalau kau orang tengok profit yang aku dapat adalah berdasarkan teknik CSR100... (Boleh click sini untuk pic setup CSR100).

Oh, pasal banyak rugi... Itu adalah kerana aku gatal tangan. Disebabkan aku trade pada TF4h, aku sepatutnya perlu biarkan order aku sampai mencapai target. Kebiasaan trade pada TF4h adalah untuk kaut jumlah pip yang banyak (min 100 pips).

Namun, semasa aku masuk trade, aku refer kepada TF30m. Keburukan bila monitor trade pada TF30m adalah mudah tertipu dengan minor trend. Dan kerugian yang aku alami adalah kerana mengikuti minor trend yang terdapat pada TF30m.

Iron rule pada CSR100 adalah trade with trend. Dan dia maksudkan major trend. Pada TF4H adalah major trend, downtrend. Maka, selagi aku sell, aku tidak ada masalah besar.

Tentu sekali akan ada kerugian semasa sell pada downtrend. Itu adalah kerana fenomena supply and demand. Selepas market turun terlalu banyak, maka ia akan di balas dengan uptrend sementara. Dan disebabkan SL aku adalah rendah (hanya 50 pips), trade aku tak mampu menanggung uptrend sementara ini.

Aku letak 50 pips SL adalah untuk memberitahu diri aku bahawa 50 pips ini adalah penentuan tentang entri order yang aku buat. Sama ada betul atau salah. Jika terkena SL, maka cara aku masuk adalah salah dan perlu diperbaiki lagi. Tak guna kalau kau tahu sekarang downtrend tetapi masuk semasa uptrend sementara. Itu gunanya merujuk kepada TF rendah bila membuat order.

Namun kadang-kadang, berdasarkan pengalaman, aku tak tunggu 50 pips. 30 pips pun aku dah tutup. Dan tu pentingnya melihat dan berfikir.

Aku nak cerita pasal momentum. Kerana kalau kau lihat 3 trade aku yang terakhir itu adalah hasil dari pemahaman aku tentang momentum. Namun aku fikir, aku belum habis study lagi pasal tu. Anyway, mungkin lain masa...

Aku ucap selamat.. Trade with ur own risk, trade with trend... and happy trading... selamat...!

Thursday, May 13, 2010

Format dan Forget...

Maka celaka la bagi mereka yang cuba hack email aku tempoh hari.

Semalam sehingga hari ini aku rasa cam haram. Semalam, aku pc aku buat hal. Bila aku nak tutup pc aku, ada satu program yang tidak dikenali sedang beroperasi yang membuatkan setiap kali aku nak tutup pc, aku terpaksa tekan 'End Now'. Aku jadi cuak.... Haha..

Aku suspect mungkin ada spyware dalam pc aku. Memandangkan email aku baru di-hack, aku mengambil langkah drastik, meng'format' pc aku. Tak tunggu punya, aku gi kedai... bukan, kau silap. Aku gi kedai beli antivirus je. Format aku buat sendiri. Benda simple je kot kalau nak format pc...

Agak lama lah juga aku format pc. Format pc tak susah, tapi leceh. Sebab software yang ada dalam pc dulu kebiasaannya aku tak buat backup coz aku tak tau pun camne nak buat backup software-software tu, dan aku pun memang tak kisah kalau semuanya dibuang. Bila format pc... aku lebih suka kalau pc aku seperti pc baru keluar kilang. Lapang sket untuk aku buat benda-benda baru.

Dan bila semua dah ok, dah install software-software yang aku nak guna, macam biasa la. Aku buka Metatrader. Dan macam haram...

Aku lupa nak simpan no akaun dan password akaun demo untuk minggu ni.



Aku bersedih. Putus cinta pun tak sedih macam ini. Yang aku dapat selamatkan hanya detail statement yang aku save pada 12 Mei pada 12 tengah malam.

Aish... Memang celake la orang yang hack email aku tempoh hari... Huh... Malam semalam aku takde trade apa-apa selepas aku format pc aku. Sehingga tengah hari ini juga tiada trade. Aku tak nampak apa-apa entri untuk aku masuk order.

Aku sedih... aku ucap selamat... so minggu ni tiada analisa trade ok... tapi aku akan ingat pe yang aku belajar minggu ini... Iaitu momentum... Nanti kita cerita lagi...

Wednesday, May 12, 2010

Ex bukan musuhku... kecuali...

Kau memang takkan aku maafkan... aish... emo lagi...

Aku teringatkan sesuatu semasa aku di university dulu.

Dahulu, apabila aku sedang bergembira-sedih putus cinta. Kawan aku tanya, "pasni boleh la buang semua no contact, fb ka apa ka...". Aku terdiam...

Untuk rekod. Aku tak pernah buang contact aku dengan ex aku. Adakah kau rasa janggal...? Hantarkan undian anda di bawah...




Sambung... then aku semyum... Dan aku jawab, "tak... aku takkan buang..."

Aku sayang mereka cuma tak seperti dulu (Ya betul, kecuali...). Lagipun buat pe nak buang betul. Esok mana tau dia telefon atau sms, terpacak juga nama dorang dalam buku telefon kau. Tak la tertanya-tanya siapa kah gerangan awek yang dari tadi duk kacau, no tak kenal... padahal ex sendiri... Huhu...

Lagipun, dia manusia juga. Macam kau orang. Dan selagi mereka manusia, kau takkan tahu bila-bila masa mereka mampu hapening kan hidup kau sekali lagi. Oleh itu, simpan la no tel dia baik-baik.

Aku masih lagi berhubung dengan dia (lagi sekali, ya... kecuali...). Kerana dia pernah meng'happen' kan hidup aku. Tanpa dia, aku tak macam aku sekarang. Sekurang-kurangnya ada seorang dari dia yang telah membuka mata untuk aku pilih jalan hidup aku sekarang. Seorang semi-fulltime trader..

Kadang-kadang rindu jugak time dulu kan? ( ya, kecuali...). Hendak juga aku tahu apa mereka buat sekarang. Aku manusia saja... ada hati. Boleh emo... Aku doakan dia gembira dengan hidup dia sekarang... (kecuali...)

Anyway, tu sahaja.. aku tak buang contact ex aku... Tapi tak tahu la kau orang... Aku ucap selamat...

---
Err.. aku tahu agak menjengkelkan entri ini. Bersabarlah ya... ini blog peribadi... huhu...
---

Tuesday, May 11, 2010

Aku trade bog*l ja. Edisi masuk order...

Celaka bagi kau yang sedang dan telah cuba meng'hack' emel aku tak tentu pasal. Dan jika kau, aku takkan maafkan... Aish... takda kerja lain ke nak 'hack' emel aku. Apa saja yang ada dalam emel aku tu beria-ria nak hack... haha... FYI, aku dah delete dah sume kejadah alam dalam tu...

Aku ucap selamat kepada kau ya... Jangan cuba... percuma... haha...

---

Aku banyak termenung semalam depan monitor. Memikirkan apa jalan terbaik untuk mula masuk order. Setup untuk CSR100 takde masalah. Tapi bagi aku masalahnya ada bila masa terbaik untuk masuk order. Ini penting supaya aku tak menanggung terlalu banyak float sebelum ianya profit.

Kau ada idea?

Dan aku ada idea. Err.. sebenarnya bukan idea aku. Ia dari ebook CSR100 dan ebook NickB. Untuk pengetahuan kau orang, mereka berdua merupakan naked trader yang hanya trade tanpa menggunakan apa-apa indikator dalam analisis mereka. Naked trade... bukan secara fizikal, tetapi secara maya... Kau dan otak kau... aish...

Menurut pemerhatian aku, nasihat mereka sama. Bila nak masuk order, pertama mesti berpandukan CS. Bentuk CS. Kerana CS adalah masa sekarang. Kerana CS adalah indikator terbaik yang aku boleh harapkan.

Aku tahu, banyak jenis. Dan kita tak perlu tahu semua. Kerana jika pemerhatian kau lebih, kau akan nampak setiap bentuk CS yang kuat mempunyai rupa yang agak sama...


CS yang mempunyai ekor yang lebih panjang daripada badannya.

Dan CS jenis ini mempunyai keboleh-harapan yang tinggi. Walaubagaimanapun, menurut ebook dari NickB, keboleh-harapan CS ini bergantung kepada turutan CS sebelumnya. Merujuk gambar di atas, lihat pada CS sebelum CS ekor panjang. Ada 3 turutan CS bullish. Turutan ini memberi maksud CS ekor panjang tu mempunyai keboleh-harapan tinggi untuk kita masuk order.

Walaubagaimanapun, itu hanya signal. aku tak masuk ketika nampak signal tu. Aku tunggu signal itu lengkap, dan pada CS yang baru terbentuk, baru aku masuk signal. Dan aku minta maaf... aku memang lemah bila nak menerangkan sesuatu. Dan untuk maklumat lanjut, ada baik kau telaah e-book yang aku letak kat bawah tu... huhu...

Aku cuba semalam ketika sedang tunggu first retest CSR100 dan kalau aku tak tutup awal, dah lebih 200 pip pun. Lagipun memang planning nak 200 pip pun seminggu. Stick to the plan eh... huhu...

Kalau kau tanya aku sedang buat apa sekarang. Aku sedang memerhatikan GJ, EJ dan GU pada TF4H. Ke tiga-tiga pair ini aku buka bersebelahan. Menunggu jika CS ekor panjang itu muncul. Pukul 4 petang hari ini baru nampak ada ke tidak CS berekor panjang ni...

---
Lupa nak bagitau... walaupun aku trade kat TF4H... aku masuk order bergantung kepada TF15m.. mean.. aku nampak signal kat TF4H... then aku gi kat TF15m untuk masuk order.. guna cara sama...
---

Anyway, ini hanya pengalaman aku. Trade with your own risk. Aku ucap selamat...

Dan kalau kau tak faham lagi...
CS - Candlestick
TF4H - Timeframe 4 hour
FYI - For your information

E-book yang aku baca di kala ini...
  1. The NickB Method 2010 Edition e-Book
  2. CSR100 E-book
Selamanya naked trade... selamat...

Monday, May 10, 2010

Hidup seorang Bachelor of.... #1

Dan aku takkan maafkan... Seumur hidup aku, aku takkan maafkan... Eh... maaf, sedikit emosional di situ... takpelah, lagipun baru kena dengan tajuk blog kan...

Apa khabar kau orang... sihat? bagus. Hari ini takde pelajaran forex. Saje buang masa menulis. Tiada hala tuju aku menulis entri ini.

Untuk pengetahuan kau orang, aku sekarang ada di rumah. Seminggu sudah. Ya, bukan terlebih sudah. Dan aku harap selama-lamanya aku duduk di rumah tercinta ini. Syurga kan... Lagipun ada lagi syurga dalam rumah ni. Betul, kau belajar agama tinggi-tinggi kalau tak tau syurga di bawah tapak kaki ibu memang tak guna la ko belajar...

Tak banyak benda terjadi. Hm... Sebenarnya banyak. Cuma tak larat nak cerita. Aku gembira di rumah. Ada kawan. Ada rakan chatting. Ada famili. Ada pc dan internet laju. Dan ketahuilah, ini semua pelengkap kepada hidup aku.

Disebabkan aku fresh-graduate, so ayah aku cakap, "Duk la rumah sebulan ni. Cuti... Nanti gi la cari kerja...". Heaven? ko silap... Ayah aku kata begitu sebab dia tahu aku mahu jadi full-time trader. So, ayat dia kalau diterjemahkan kepada bahasa yang hanya anak-anak dia faham, "Duk la study forex tu, ayah nak tengok result. Takde result, gi la cari kerja. Terjamin masa depan. Sudah-sudahlah main game..."

Anyway, ayah aku memang rock... haha...

Seminggu ni aku banyak melepak dengan member-member. Hilang tensen. Bertukar pendapat. Mengingati masa lalu. Dan tak ketinggalan juga beberapa lawak-lawak bodoh. Dan itu membuatkan hidup aku agak happening. Aku tak minta sesuatu yang besar, kalau kecil pun tapi menggembirakan aku, aku dah cukup rasa bertuah dah. huhu...

Sekarang, semasa entri ini di tulis. Aku sedang aturkan hidup aku sebulan ini. Aku pun taknaklah hidup aku depan pc je. Aku perlukan projek baru. Projek yang mampu menggerakkan minda muda aku ni. Aku patut mula cari pasal sekarang, bila ada masalah, baru kepala berjalan... Betul? huhu...

Oh, betul aku nak tahu... kau orang macam mana sekarang? serius... tepek kat komen...

Nanti aku senang aku sambung celoteh lagi... sementara tu... aku ucap selamat...

Friday, May 7, 2010

Minggu FX-001

Entri ini aku tulis 30 minit sebelum event NFP. Entri ini aku tulis awal kerana aku kena margin call. So basically, ini macam journal forex aku la juga. Oh... jangan sedih ya. Ini akaun demo. Be glad, sebab ianya bukan akaun nyata. Namun be unglad, margin call ini memberi makna aku masih tidak bersedia.

Ini adalah penangan CSR100 kecuali yang rugi 6297051. Yang untung memang kurang masyuk sebab TS yang aku letak amat kecil, 15 pips. MAsih dalah RnD lagi... huhu...

Kerugian
  • 6196043 - Tidak merujuk major trend pada TF paling tinggi
  • 6239655 - Masuk order ketika CS belum habis tutup.
  • 6297051 - Ni tak ikut CSR100... Dah sampai target tutup la... n sebab mengingkari amaran CS
Keuntungan tak payah komen la ya... Kerana semua setup CSR100 aku patuhi. Minggu ni aku pelajari lagi yang
  • Rujuk trend semasa pada TF tinggi
  • Tunggu CS baru, then baru buat keputusan.
  • Jangan gatal tangan masuk order bila sudah cukup target.
  • Aku fikir aku lebih selesa jika CSR100 disetup pada TFH4 dan TFDaily
  • Tolong, CS adalah indikator terbaik. Maka lihat la ia ketika memberi amaran. Lihat pada semua TF terutama TF yang tinggi...
Aku perasan agak tidak sukar nak lihat ada spike ke tidak. Kerana ketika aku rugi yang last, aku perasan ada setup CSR100 kat situ dan ada satu CS yang menunjukkan aku tidak patut sell di situ pada TF daily...

Pengetahuan CS dan SnR line penting... Itu yang membantu aku untuk profit pada minggu ini. Ketidaksabaran dan tiada displin itu yang membantu aku untuk loss pada minggu ini. Aku fikir, musuh utama aku pada forex minggu ini adalah kerana aku kurang displin...

Kau, aku ucap selamat... Semoga kita sama-sama pip hijau...

Thursday, May 6, 2010

Displin... #4

Berapa kali aku cakap....

  • TUNGGU CS BARU KELUAR, BARU BUAT KEPUTUSAN...

Aish...

Tuesday, May 4, 2010

Forex - CSR100

Orang kata, mana jauh kau pergi, kau mesti pulang ke rumah. Balik ke pangkal jalan. Itu kalau kau merantau. Kalau orang putih punya pula, back to basic. Dan itu sesuatu untuk kau yang sedang melakukan sesuatu.

Bertahun... err.. lebih kurang 2 tahun aku dalam dunia forex, haram masih tak mampu untuk konsisten. Aku agak kerap tukar teknik, mencari sesuatu yang orang putih kata, Holy Grail. Aku tertarik ada satu blog dia katakan...

I've been looking for the Holygrail in forex for the rest of my life. Recently I really found it.

"The real holygrail in forex is to understand there is no holygrail."

That's it. The one who are able to understand what's that mean will really find the holygrail.
Back to basic. Mana jauh aku pergi untuk mencari teknik, aku akan kembali ke satu teknik klasik tetapi profit. Dan ketahuilah kau orang, ini adalah kali ke 3 aku kembali ke pangkuan CSR100.

Aku cerita sedikit tentang CSR100 secara ringkas. CSR100 adalah singkatan kepada Classic Support Resistant.Ia diasaskan oleh bro JGV100 (boleh semak sejarahnya di sini). Sejajar dengan namanya, teknik ini amat menekankan tentang penggunaan support dan resistant line, sebagai panduan untuk masuk order. Dan ketahuilah kau, ini adalah salah satu pengetahuan asas dalam teknikal analisis forex.

Yang buat aku tertarik kerana keberkesanannya dalam analisis tanpa bantuan indikator. Dan aku amat tidak menyukai indikator. KISS - Keep it Simple and Smart. Dan ianya juga tidak memerlukan aku untuk melukis terlalu banyak garisan-garisan yang aku tak perlukan. Ya, graf kau tak serabut.


Credit to CSR100

Ia ada beberapa langkah yang kau perlu ikut sebelum buat entry. (Aku terangkan mengikut kefahaman aku...)
  1. Lihat trend dalam timeframe yang besar. Kalau uptrend, then entry yang masuk mesti la buy. Dan sebaliknya untuk downtrend.
  2. Lihat kemunculan breakout. Ini boleh dilakukan dengan melukis resistant dan support line.
  3. Then tunggu sehingga terjadinya RBS( Resistant become Support) atau SBR ( Support Become Resistant).
  4. Retest sebagai tempat untuk masuk entry.
Ni adalah penerangan ringkas. Kau leh gi sini untuk maklumat lanjut. Dalam forex, aku yakin, selagi kau trade with trend, kau akan kurang risau. Kurang stress. Aku akan post nanti akhir minggu apa yang aku dapat dari teknik ni setiap minggu.

Ini untuk peringatan kepada aku pada masa depan. Sekiranya aku pergi jauh dan mahu kembali pulang ke asas, aku leh revise teknik ini semula. Semoga kita sama-sama menghijau di sepanjang perjalanan forex kita...

Aku ucap selamat....

Sumber:-
http://csr100.blogspot.com
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=56686

Monday, May 3, 2010

Seleksi lagu yang aku dengar baru-baru ni...

Dan aku tak pernah peduli ianya lagu baru atau lama...





Cris Velasco - Brothers of Blood



Selamat...

Sunday, May 2, 2010

Kecelakaan dibalas dengan kecelakaan

Karma... Itu yang berlaku kepada aku semalam. Dan itu yang aku dapat apabila aku memandang diri aku dari perspektif ke tiga. Dan itulah berita buruk yang aku dapat namun tidak pernah menjadi orang pertama yang mengetahuinya.

Aku percaya karma. Aku percaya setiap perbuatan akan ada pembalasan. Dan hari itu, maksud aku semalam, aku mendapat kecelakaan yang sama seperti kecelakaan yang dialami oleh seseorang yang menjadi mangsa atas kecelakaan yang aku berikan dahulu. Kau faham?

Abaikan. Anggap sahaja yang berlaku semalam adalah sama yang berlaku kepada orang lain. Ia satu wabak, satu kitar wabak dan puncanya hanya satu. Yang tiada dapat dihapuskan selagi Tuhan belum menamatkan masanya.

Tiada sedih dalam hati. Hanya marah kerana dipermainkan. Aku melihat api disetiap perbuatan aku. Dan barangkali ini yang dilihat oleh kau kawan ketika aku memberikannya kecelakaan sebegini rupa kepada kau.

Aku minta maaf kawan, kita sepatutnya tahu yang kita dahulu sedang bermain dengan lalang yang mengikut kemana sahaja angin pergi. Dan jika lalang ini tiada, betapa senang kita berdua menempuh hari-hari kita tanpa rasa marah. Dan aku percaya, masa kita tidak dibazirkan dan kita lebih awal bahagia...

Aku marah. Tiada sedih. Tiada air dan hanya ada api. Aku hanya nampak api. Jika aku sedih sekalipun adalah kerana aku tiada melihat titisan ihsan kemaafan yang mampu aku berikan. Terlalu jauh hati aku pergi, dan kerana itu... selamanya aku tidak akan maafkan...

Namun, bila aku menarik pandangan aku ke perspektif ke tiga. Melihat diri aku sekarang. Aku ketawa. Aku nampak segalanya. Dan aku tahu apa aku perlu buat sekarang...

Aku tak perlu berdendam. Aku tak perlu melakukan apa. Aku hanya harus memastikan aku hidup lama. Terlalu lama dan lebih lama. Hanya untuk melihat karma...

Kecelakaan dibalas dengan kecelakaan. Aku percaya... aku akan melihatnya lagi... seperti kau kawan, yang melihat aku sekarang... Dan aku percaya, kau bahagia sekarang kawan, kerana kau dilepaskan awal sebelum sesuatu yang lebih serius berlaku.

Api dalam diri aku marak menyala. Ditambah dengan hilaian tawa. Aku bersyukur, kerana dilepaskan awal. Sebelum semua menjadi terlalu serius. Aku yakin, jika ia telah menjadi serius, benda yang sama akan berlaku.

Aku kini berdiri. Melihat dari tempat tinggi. Hanya menanti dan tidak berbuat apa. Semata-mata untuk melihat karma... Kecelakaan dibalas dengan kecelakaan... Dan aku pasti aku akan melihatnya semula...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...