Followers

Monday, February 23, 2009

Rock n Rolla la la...

People ask a question.

What's a RocknRolla?

And I tell them it's not about drums,
drugs and hospital drips.

Oh, no.

There's more there than that, my friend.

We all like a bit of the good life.

Some, the money.

Some, the drugs.

Others the sex game,
the glamour or the fame.

But a RocknRolla, oh, he's different.

Why?

Because a real RocknRolla
wants the f**king lot.

Dari filem Rock n Rolla. Sila wiki ok?

Aku suka cerita ni. Dah ulang tayang 3 kali kat bilik ni. Jalan cerita menarik, penyampaian bahasa yang menarik. Ya, tiada formaliti itu baik untuk pemahaman orang seperti aku. Jalan cerita so-so cepat. So, baik untuk aku yang agak rushing.

Aku juga suka lagu dari filem ni. Dan sekarang sedang melayannya. Antara lagu yang aku suka,
  • EX SEKTOR GAZA - Dopilsya
  • The Clash - Bankrobber
Oh, cerita pasal apa kau tanya. Ia adalah retetan cerita gangster, atau mobster dari London. Ya, kau boleh berimaginasi. Putar belit, duit, psitol dan perempuan. Oh, perempuan amat kurang dititik berat dalam cerita ini. Maaf kalau mengecewakan kau.

Buat aku terfikir, jika aku ketua mobster, apa aku nak buat...

Duit, ya semua orang mahu. Kuasa, ya semua orang mahu. Perempuan, tak semua orang mahu. Haha... Lelaki kan. Apa je masalah kami jika tidak wang dan perempuan.

Tiada beza pun jika suatu hari nanti aku menjadi ketua mobster. Sama je macam mobster yang ada kat dunia ni. Beza mungkin jenis dan standard. Dari gangster kampung sampai la mafia, yakuza, ah kau namakan. Sama sahaja.

Aku tak fikir aku akan jadi ketua gangster yang baik, berbudi, sopan santun, aman damai dan sewaktu dengannya. Kenapa kau tanya? Lihat sahaja game yang aku main seharian. Perang, perang dan perang. Bunuh, bunuh dan bunuh. tak mustahil suatu hari nanti jika aku mampu pegang kuasa, aku menjadikan fantasi kepada realiti.

Dan sebab itu mak aku selalu cakap. "sudah-sudahlah tu main game, bawa-bawa la solat...". Oh berbisa. Haha...

Mungkin aku banyak sangat tengok tv. Hanya fikir jika menjadi gangster, mesti menjadi jahat. Apa kata aku serahkan kepada kau untuk fikir bagaimana kuasa yang ada pada mereka-mereka ini boleh digunakan dengan cara baik.

Well, aku merepek hari ini. Selamat ya...

You wanna watch out...

...because I'm gonna be
just like you, uncle.

Now I'm gonna be a real RocknRolla.

Friday, February 20, 2009

Malam, dengan keadaan bilik yang bersepah. Aku mula berserabut. Tak tahu hendak buat apa, mahu mulakan apa dan fikirkan apa. Dan untuk lelaki seperti aku, seperti yang kau boleh agak, tak lain tak bukan...

Aku akan mula mengenang. Zaman dan saat ketika aku bersama mereka. Satu persatu, seorang demi seorang. Di saat ketika aku percaya, aku mampu untuk bercinta.

Oh, itu cerita lama. Kau tanya aku rindukan mereka semua. Ya aku rindu. Betul aku rindu. Mahu jumpa mereka, mahu berborak dengan mereka. Tanya khabar, tanya soalan bodoh seperti "tengah buat pe?" walhal aku tahu dia tengah bercakap dengan aku dan sebagainya.

Tapi itu cerita lama, orang kata buat apa dikenang. Aku, hm... aku tak tahu mahu setuju atau tidak kerana sepanjang hidup aku, itulah perkara-buang-masa yang aku selalu buat.

Sepanjang aku merenung ke masa lalu, fikiran aku mengulangi ayat ini.

"Aku minta maaf, I'm so sorry..."

Kau, bila kali terakhir kau ucap perkataan ini. Secara jujurnya, aku katakan setiap hari. Tiada satu hari pun aku tidak katakan yang aku minta maaf.

Kau tanya kepada siapa. Mostly to myself... kerana tak mampu untuk menjadi somebody yang betul-betul aku mahu jadi. Dan sebab kenapa aku tidak menjadi somebody, kerana masa lalu tak tak pernah benar aku manfaatkan untuk diri aku sendiri.

Where the past lead the present. Itu tajuk diari aku. Mengingatkan aku yang aku ada kini bukan kerana orang lain, kerana aku sendiri, kerana masa silam aku. Dan itu menjadikan aku sekarang.

Menyebut nama mereka, nama ibu, nama bapa, nama adik nama teman, nama Tuhan. Dan setiap itu aku meminta maaf. Dan jika aku pergi terlalu jauh, egoku akan hancur. Kesannya, air mata yang kau sendiri sukar untuk lihat. Air mata seorang lelaki.

Ini depressi. Kesan dari desakan kesunyian. Aku kerap alami dahulu. Sekarang kau tanya? Aku boleh kata sudah kurang. Ya, aku sibuk. Kadang aku jarang memandang diri aku sendiri lebih dari kerjaan aku.

Aku selalu impikan hidup yang mudah. Keperluan asas untuk aku hidup cukup sudah memadai. Jika ia tidak menganggu fokus aku, tidak menyebabkan aku depressi. Itu sudah memadai.

Ernest Hemingway once wrote:
The world is a fine place, and worth fighting for.

Realitinya, tiada hidup mudah. Aku nak aku mesti lawan untuk dapat. Selagi aku punya kemahuan, aku punya nafsu, hidup aku tidak akan menjadi mudah.

Aku pernah katakan semua ini kepada seorang kawan, dan dia katakan...

Mie, kau penat. Ambil masa, lihat apa kau suka. Rehat...

Ya, barangkali aku benar penat. Aku harus berehat. Dan kau.. oh bukan... aku maksudkan teman perempuan aku dahulu.

Aku ada di sini.
Aku minta maaf.
Aku rindukan kamu.
Aku harap kamu sihat.
Dan.. betul...

Aku betul rindukan kamu semua...

Aku ucap selamat kepada kau ya...

Monday, February 16, 2009

Wishlist untuk masa depan...

Salam ya, sihat semua. Bagus, bagi tak sihat, macam-macam aspirin kau boleh dapat dekat kedai, sila telan sebiji dua. Jangan lebih ok. Dapatkan nasihat doktor jika macam-nak-melarat, ok?

Lama tak update, malas. PSM tiada progress. Malas, ya aku tahu kau akan kata malas tiada ubat. Memang tiada tapi tidak malam ini. I'm decided to finish my PSM tonight. Err... semi-finish... ok? temankan aku malam ini boleh...? YM aku ok...

Aku nak buat wishlist. Ada 5 dan ini wishlist untuk aku yang sedang berumur 27 nanti. Aku nak...

  • Sebuah rumah
  • Sebijik kereta
  • Seorang bini
  • Beberapa anak kecil
  • Ekonomi aku yang stabil
Err... aku tahu apa kau fikir, aku gatal kan?

Eh, bukan ke? habis? kenapa seorang...

Kau tanya kenapa seorang bini. Kenapa tidak lebih dari seorang? Oh, poligami kau kata...

Sebelum aku jawab, aku nak kau tahu aku lelaki biasa dan sihat. Punya selera makan yang normal tinggi dan tidur yang normal rendah. Aku belum lagi punya penyakit kronik dan bakal kronik.

Aku tanya kau, lelaki khususnya. Kenapa kau rasa pelik aku rasa cukup dengan seorang? Sebab berdua lebih baik. Bagus, teruskan dengan MTV kau. Aku rasa, kalau aku bertiga, atau berempat atau berlima (campur aku sekali), aku akan hilang sepenuhnya kehidupan aku a.k.a diri aku sendiri.

Life as husband n father, aku lihat ayah aku dari mata aku, ya, dia hilang apa yang aku boleh kata glory zaman mudanya. Aku tak tahu dan takut nak agak apa dia, namun aku tahu, dengan berkahwin dengan mak aku dan mempunyai aku dan adik aku, dia telah kehilangan sesuatu. Sesuatu yang bagi aku sekarang, adalah kebanggaan dan keamanan yang aku kecapi sekarang. Bahasa kasarkan, kebebasan.

Ayat faveret aku bila berkapel dulu, "Hari ini hari untuk saya, leave me alone.." atau "saya mahu punya masa saya sendiri...". Tidak mahu diganggu kerana ketika masa itu aku mahu tenggelam dalam dunia aku sendiri. Dunia yang bebas dari segala-galanya.

Tapi aku tahu suatu hari nanti aku akan hilang semua masa-masa bahagia begini. Kerana aku kena tambah seorang dalam hidup aku. Tambah tanggungjawab. Kena kenyangkan dia dahulu sebelum aku kenyang. Kena lebihkan dia dari diri aku sendiri. Dan ini aku nampak apa yang berlaku kepada ayah aku.

Aku pernah kata kepada seseorang, perkahwinan itu menakutkan. Dan kau tahu apa dia kata, ya kau silap. Dia kata aku belum temui cinta sejati. Err... ada ke cinta sejati.

Pernah berlaku cinta sejati kepada kau, tulis komen kat aku, aku nak tau atau nak dapatkan gambaran bagaimana rasanya. Sebab bagi aku, ianya hanya khayalan belaka. No offend, kalau kau percaya then teruskan. Just please, jangan paksa aku untuk percaya. Kalau kau kata aku menolak kebenaran, anggap sahaja aku berpegang kepada realiti dunia.

Berbalik kepada kenapa seorang bini. Err... isteri. Kerana aku rasa penat melayan karenah perempuan. Ya aku tahu kau mahu kata, "Biasalah, perempuan.." Ya, betul dan itu penawar duka sunyi kau.

Tapi cuba kau gandakan karenah mereka, betul. X + Y bukan sama dengan X x Y. Aku kata gandakan bukan tambah. Algebra dapat berapa? Ya, kau akan dapat sesuatu yang hampir sama. Jika seorang minat window-shopping, dan seorang lagi minat actual-shopping. Ya, betul. Dua-dua akan jadi shopaholic... betul... XY adalah jawapannya. Pandai...

The more the merrier... Betul, tu sebab poligami wujud dalam Islam. Kerana terdapat beberapa sebab kau perlukan poligami. Terutama kalau kau dapat yang tidak subur. Ya, kau cinta dia, aku faham. Makin ramai anak2, makin meriah. Betul, aku sikit memahami itu.

Aku tidak menolak poligami. Jika berlaku kepada aku yang memaksa aku untuk ke arah itu, aku tentunya akan bertiga. Aku harap, aku takkan sampai ke situ. Tolong jangan jadikannya satu pilihan, ok...?

Err.. panjang la pulak. Cukup rasanya. Tak siap karang psm aku. Kau luar sana. Jaga diri baik-baik. Jangan risau aku, aku ada wishlist, jadi aku akan jaga diri aku dengan kadar terbaik. Kau tahu, aku hanya mahu hidup simple dan punya teman yang simple. Kau simple, be my guest...

Aku ucap selamat ya. Kita racing nak, tengok siapa kahwin dulu... haha... penamatnya kat hujung sana, dimana kau mahukan sesuatu yang baru dan bersedia melepaskan yang lama. kau mahu ikut tak? 1 2 dan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...