Followers

Saturday, December 14, 2013

Yandere #1 Mengarut-mengarut aja

Aku google Yandere, cuba mencari bahan bacaan bahasa Melayu berkaitan dengan Yandere. Hampa... Tapi bahasa Indonesia banyak. Aku fikir banyak orang Melayu tak tahu apa itu Yandere, ke kurang budaya membaca. Haha...

Aku tak assume apa-apa. Bahan bacaan aku biasanya pelik-pelik dan jarang-jarang ilmiah kecuali berkenaan trading. Cuak orang serbu aku nanti.

Dahulu orang tanya tentang perempuan idaman aku. Soalan macam ni biasanya aku jawab serius. Suka tengok reaksi orang mendengarnya. Jawapan aku biasanya putih, comel, rendah dari aku. Dan ex aku semua ada ciri-ciri ni.

Tapi jauh aku menjalani kehidupan, aku sedar... aku patut letak rupa paras no 2. No 1 patut sikap. Dan dari situ aku terpikat dengan karakter Yandere. Btw, aku tak kata ex aku semua sikap tak bagus. Dorang semua baik. Semua boleh buat calon isteri. Cuma bukan untuk aku.

Tapi sekarang, kalau orang tanya, aku hanya nak jawab... 'Yandere'.

Bagi yang tahu Yandere tu apa, dorang kata aku gila. Tak sayang nyawa dan sebagainya. Serius sangat kau orang ni. Tapi jawapan aku 'agak' serius juga.

Jujur, aku tak fikir Yandere wujud. Bila sebut Yandere orang mesti ingat pembunuh, psiko dan sebagainya. Tapi lupakah kita satu sifat Yandere yang tiada bandingnya dengan mana-mana perempuan yang kita boleh jumpa.

Setia...

Dan setianya tiada tandingan.

Jauh aku berjalan, aku sedar ini antara sikap yang aku nak dalam diri aku, dan 'si dia' kelak. Tapi kita manusia, aku manusia. Untuk setia pada seorang manusia adalah tak mungkin. Hidup kita ada famili, ada kawan dan ada masyarakat. Untuk setia yang tiada tandingan. Huh...

Yandere tak memandang orang lain, hanya orang yang dicintainya. Dan sebab itu ada orang kata, cinta Yandere adalah 'pure love'. Tidak boleh diganti.

Lovely kan?

Tapi real life, hati kita tak selalu memandang cinta. Boleh lihat sekeliling kita. Kita ada samsung galaxy note 3, facebook, maharaja lawak dan sebagainya. Banyak gangguan. Banyak benda yang mengganggu kita dari fokus kepada kehidupan.

Sedangkan hidup sepatutnya mudah kalau kita simple. Kurang membeli. Lebih menyintai. Bersederhana. Dan aku tidak mengutuk. Ini juga untuk aku.

Aku nak Yandere seorang. Dan kalau ada seseorang yang mahu dekat dengan aku, dan aku lihat dia ada potensi untuk di 'Yandere' kan atau sedia Yandere untuk aku. Then, aku jumpa 'si dia' yang aku tunggu. Dunia terlalu bebal untuk aku faham. Ada baik untuk aku fokus satu, fokus pada sesuatu yang menggembirakan aku.

Potensi untuk di 'Yandere' kan? kau tanya? Huhu... ya, aku tahu rahsia mengubah seorang perempuan menjadi 'Yandere' untuk aku. Aku simpan untuk aku. Lagipun bahaya kan kalau orang tahu. Haha...

Ok la. Aku akan menulis tentang Yandere di lain ketika. Aku ucap selamat...

Thursday, December 12, 2013

Persona tulisan...

Sebenarnya ada banyak post yang aku tulis sekerat dan aku buang. Penulisan aku makin tumpul. Jadi aku ambil masa membaca post-post aku sebelum ni.

Aku tak kata aku hebat menulis. Tapi bila baca dan bandingkan penulisan aku sekitar aku masih belajar dan aku sekarang, aku fikir aku dahulu lebih baik menulis dari sekarang.

Aku banyak masa sebenarnya jadi dalam banyak masa tu aku selalu luangkan masa menulis. Aku tidak post kerana aku rasa kurangnya perasaan dalam post aku. Aku tak maksudkan perasaan jiwa-jiwa ni. Tapi sesuatu yang mampu menarik minat orang membaca, paling kurang pun aku sendiri suka baca.

Banyak entri dalam blog ni aku suka baca balik bila ada masa lapang. Takde sebab khas. Pelik? Aku tak tahu.

Aku terfikir... kenapa sekarang aku terlalu tumpul untuk menulis. Sebab tiada muse ka? Atau minda aku terlalu fokus dengan trading.

Aku mungkin... kerana cara hidup aku sekarang yang tidak sihat.


Aish... aku betul-betul nak menulis. Banyak benda dalam kepala aku yang aku simpan dan mahu beri kepada orang lain. Aku kisah orang membaca blog aku, jadi aku cuba sedaya upaya untuk menulis. Aku tutup blog-blog aku lain dan harap dapat tumpu hanya satu blog.

Tak kisah la orang kata blog rojak, janji aku dapat menulis dan tak serabut.

Aku menulis bukan sebab aku suka. Macam aku cakap, aku hanya mahu meluah. Kalau orang baca dan terhibur, aku suka. Kalau orang benci, well... aku suka kalau kerana isinya, tapi tidak jika kerana bahasa yang aku gunakan. Maksud aku penulisan.

Menarik minat orang lain membaca memerlukan kreativiti dalam penulisan. Macam buku teks dan manga. Aku yakin orang minat baca manga lagi dari buku teks walaupun isinya sama. Kreativiti juga datang dari pengalaman aku fikir.

Aku tahu aku ada corak penulisan aku sendiri kerana ada orang bagitau yang penulisan aku diciplak di blog lain. Well, aku tak kisah sangat cuma terharu orang mampu kenal corak penulisan aku.

Corak penulisan aku?

Kalau kau perasan, aku suka akhiri post aku dengan 'aku ucap selamat'. Dahulu aku guna 'kalian' bagi menggantikan 'korang'. Dan aku suka terjemahkan nama bila aku mahu bercerita tentang seseorang. Ada orang pernah kata penulisan aku ada unsur romantika walaupun benda yang aku tulis takde kena mengena dengan jiwang.

Itu jiwa aku. Apa boleh buat... Huhu...

Dan mungkin kerana itu aku hilang 'jiwa' aku. Aku terfikir, jika aku keluar mencari 'si dia' aku boleh dapat kembali jiwa aku. Btw, 'si dia' bukan si dia. Si dia yang aku maksudkan adalah si dia. Teman, kawan, kekasih... orang yang rapat dengan aku. Prefer perempuan.

Aku ada menulis tentang sesuatu berkenaan cinta dan kahwin tapi aku tak publish kerana aku fikir... idea disebalik penulisan entri itu terlalu sukar untuk digarap, atau lebih tepat untuk diterima oleh orang yang bakal membaca.

Minda aku tak berfungsi seperti orang biasa. Banyak perspektif yang aku dapat bila memandang sesuatu biasanya bercanggah dengan norma orang disekeliling aku berfikir. Ada jenis pemikiran aku perlu simpan sendiri.

Aku percaya orang yang kenal aku rasa benda ni. Mereka kata aku aneh, dan bila aku terangkan... mereka sedar mereka yang aneh. Dan kemudian membenci aku.

Aneh... sebab tu ada jenis pemikiran yang aku perlu simpan untuk diri aku sendiri.

Dan pemikiran begini membataskan penulisan aku. Aku open minded. Benda yang salah aku mampu nampak betulnya, dan begitu juga sebaliknya. Tapi tak semua setuju, aku tak pernah peduli... namun mereka mahu aku untuk peduli.

Dan benda-benda macam ni buat aku berfikir terlalu kuat hanya untuk menulis. Kadang aku fikir kenapa tidak dengar sahaja, atau baca sahaja dan hadam sendiri. Jika salah, mengaku dan jangan kocakkan pemikiran orang lain.

Huh...

Jauh pulak aku membebel. Selalu aku dengar kata-kata dari kawan aku. Katanya, manusia tak kisah jika disampaikan penipuan. Mereka hanya kisah bila mereka tahu itu satu penipuan. Jadi selagi itu, tidak apa. Berseronok melihat si bodoh termakan dengan penipuan.

Jauh aku merenung. Memahami. Kemudian aku membaca, menonton. Ya, terlalu banyak penipuan. Namun aku tak pernah nampak ramai yang kisah pun di tipu. Jadi aku fikir, jika aku menulis, tanpa berfikir tentang bagaimana minda pembaca aku. Bolehkah aku sampaikan pemikiran aku.

Maksud aku... lihat, orang bukan kisah pun ditipu. Jadi jika aku menulis sesuatu yang sukar di hadam, barangkali orang pun amik tak endah.

Beberapa hari lepas aku terbaca post orang marah bila penulis ni terbaca artikel berkenaan tentang bersetubuh dengan anak perempuan sendiri. Buat aku terfikir, oh... rupanya ada orang ambil kisah.

Aku bukan kata benda yang dibincangkan tu betul. Please... banyak gila perempuan kat dunia ni ada lak selera dengan anak sendiri. Aku maksudkan pembaca tu kisah la pulak apa yang ditulis oleh si penulis. Penulis tu sapa. Ustaz ka? Orang yang kalau kata A, kita pun ikut A ka. Maksud aku orang berpengaruh.

Kalau aku yang baca, aku anggap ianya troll, atau bahan bacaan gurauan. Terutama bila aku lihat background penulis. Menulis bercanggah dengan sesuatu yang obvious bagi aku adalah humor. Boleh relate-kan dengan lawak Harith Iskandar. Banyak sarcasm.

Ada orang kata, kita menulis, kita bertanggungjawab dengan penulisan kita. Hm... ya, kalau difikirkan begitu memang betul. Memandangkan ramai si tolol kat dunia zaman sekarang ni. Aku no komen. Kau sendiri dengar hari-hari cerita tentang si tolol ni.

Isu kena betul aku fikir. Benda-benda macam agama atau undang-undang ni kena serius aku fikir. Humor biar berpada orang kata.

Huh.... menulis memang seronok sebenarnya. Orang macam aku kalau ada benda yang aku terfikir, aku akan menulis. Publish atau tidak bergantung kepada idea, corak penulisan dan isu yang aku utarakan. Fikir, bila aku nak tekan publish, aku selalu fikir kita... hidup dalam kelompok bom detik. Silap sedikit blog aku ni mungkin jadi sejarah.

Dan memandangkan viral adalah satu benda yang senang berlaku di dalam internet, aku tak mahu jadi mangsa seterusnya. Salah satu prinsip hidup aku adalah 'low profile'. Terlalu banyak si tolol untuk aku sembunyikan diri aku dari berdepan dengan mereka. No wonder si dia pernah gelar aku hantu...

Aku datang dan pergi secara tiba-tiba.

Ok, aku mahu pergi. Aku akan menulis lagi. Aku ucap selamat...




Wednesday, December 11, 2013

Nightmare AMV


Mereka kata...
Cinta datang dari 'mereka' adalah cinta yang tulen.
Yang tidak dicemar dengan onak dunia.

Namun bagi aku...
Cinta yang datang dari 'dia' adalah cinta yang 'mentah'.
Yang tidak mampu digarap oleh minda normal.

Cinta sorang yandere...

Huhu...


Friday, December 6, 2013

Trading news.

Baru baru ni aku kaji tentang news trading. Dan minggu ni aku cuba trade berdasarkan news dan boleh kata menguntungkan.

Aku menulis bukan untuk mengajar. Cuma kepala aku serabut, jadi aku harap dengan membebel ala kadar kat sini dapat meringankan kepala aku. Jujur, pasal forex atau trading, aku hanya ada seorang sahaja kawan yang aku betul-betul serius boleh bincang benda macam ni memandangkan kami masing-masing ada misi dengan trading.

Jadi, apa itu news trading.

News trading ni adalah kaedah masuk trade berdasarkan berita yang bakal keluar pada masa-masa tertentu. Boleh rujuk forexfactory.com untuk kalendar berita. Berita-berita ini mampu mengerakkan market pada kadar kecairan yang amat tinggi. Sekelip mata 20 pips, 30, pip dan untuk kes yang rare boleh cecah 100 pips dalam 1 minit.

Teruja.!?

Namun benda ni tak semudah yang di sangka...

Aku mula kajian aku dengan menyemak market-market lepas. Tengok mana berita yang boleh beri profit dan yang mana tiada impak. Ada banyak kaedah untuk trade news ni. Salah satunya tunggu berita tu keluar dan masuk trade berdasarkan berita yang diterima. Kaedah ni lebih fundamental, memerlukan pemahaman makroekonomi yang baik.

Kaedah ke dua lebih kepada teknikal dan kaedah ke dua ini ada banyak variasi. Paling asas ada 2. Satu buat order secara manual dan satu lagi menggunakan pending order.

Kaedah manual ni memerlukan refleks yang amat cepat. Ada orang ajar aku trade menggunakan retracement. Bila keluar je berita, price akan naik atau turun dengan laju, dan kemudian patah balik. Masuk trade ketika market sedang patah balik ni. Kebiasannya market akan ikut arah awal masa berita keluar tadi. Benda ni berlaku kurang seminit pertama selepas berita keluar.

Ya, dan aku belajar 20 saat pertama adalah kritikal dan lagi sekali... kelemahan juga pada broker kalau broker kau terhegeh-hegeh nak masuk trade, lupakan.

Kaedah yang aku rasa selesa adalah kaedah pending order. Aku tak mahu terangkan apa itu pending order. Kaedah pending order ni ada banyak variasi. Ada kata buat pending order 5 pips atas bawah dari high low sideway sebelum news memandangkan market ketika sebelum news adalah lemau.

Kaedah yang aku gunakan sekarang adalah buat pending order pada jarak tertentu antara buy dan sell 5 saat sebelum news keluar.

Dan betul, aku guna skrip untuk buat pending order memandangkan 5 saat buat 2 pending order adalah mustahil.

Masalah dengan buat PO (pending order) 5 saat ni adalah takut kalau berlaku spike atas bawah. Ke dua-dua PO aku kena. Dan ini terjadi ketika aku trade ECB Press Conference malam semalam. Jadi jarak antara 2 PO ni penting. Sedih...

Masalah ke dua adalah gap. Bila market terlalu laju, kadang price yang kita dapat tak sama dengan PO yang kita buat. Kalau aku letak Buy Stop kat 1.0000, kerana terlalu laju dia naik dan aku pun dapat 1.0005 camtu.

Masalah ke tiga adalah slow-nya broker. Bila market beraksi dan kena satu PO kau. PO lagi satu mesti cepat delete. Dan jangan harap dalam 30 saat yang pertama kita akan berjaya delete PO tu.

Masalah ke empat adalah nak tahu sampai mana je market nak gi. Contoh, kena buy stop, jadi sampai mana kita nak tunggu baru tutup dan dapatkan profit kita. Pendek kata TP kat mana.

Masalah ke lima, menentukan mana berita yang hot, mana yang tak. Ni kena kaji.

Dan masalah-masalah lain lagi.

So far, aku dapat selesaikan satu per satu. Trade news ni bukan senang sebenarnya. Setiap news yang keluar punya kekuatan tersendiri menggerakkan market. Aku teringat cikgu aku ada cerita tentang trader dari Indonesia yang hanya bekerja sejam dalam sebulan. Ya, trader tersebut trade news. Dan dari kalangan trader-trader lain tahu berita apa yang kita mampu trade untuk hidup sebulan. Huhu...

Walaubagaimanapun, news trade bukan sesuatu yang pasti untung. Aku sendiri sedaya upaya untuk dapatkan lebih dari 70% win baru aku akan trade news tu. Itu pun dengan TP >20 memandangkan kebanyakkan news aku guna 8 pips dari close price sebelum news.

Atas kertas, atau dalam spreadsheet nampak memang boleh kaya cepat... Haha... realitinya banyak benda diluar jangkaan kita boleh terjadi. Bayangkan seminit pertama kalau silap sedikit kau tak boleh buat apa-apa terima kasih pada slownya broker. Tekan delete pending order tak boleh, tekan close order tak boleh.

Bila trade news, skill lebih diutamakan, berbanding luck. Setiap detik adalah perang. Dan sebab itu setiap news kena betul-betul faham perangai dia.

Aku profit besar trade news AUD GDP q/q dan rugi besar jugak kat ECB Press Conference. Dan sebab news bukan selalu ada, jadi aku tak cuak nak guna lot besar untuk news-news yang aku rasakan boleh untung.

Dan sekarang aku sedang mengkaji news untuk minggu depan. Krismas nak dekat jadi kemungkinan minggu depan minggu terakhir aku trade untuk tahun ni. Ya, kebanyakkan broker tutup kedai pada hujung tahun.

Malam ni NFP. Aku yakin trader dari Indonesia akan luangkan masa depan pc membaca, menganalisa, dan mengkaji market hanya untuk malam ni. Aku juga begitu. Doakan aku profit.

Dalam dunia ni ada banyak benda menarik bagi orang lain, tapi bagi aku menariknya sesuatu itu pada orang lain tak sama menariknya pada aku ketika melihat chart, melihat ianya bergerak ke arah yang aku mahu atau ke arah yang aku tak mahu. Rasa gerun dan girang. Demi sesuap nasi. Huhu...

Aku rasa aku boleh sambung kaji balik. Menulis ni buat aku rasa segar semula... Aku ucap selamat...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...