Followers

Friday, February 29, 2008

Assolatu jami`ah...

Image Hosted by ImageShack.us


Baru-baru ni rajin pula aku ke surau menunaikan solat Maghrib dan Isyak secara berjemaah. Pada mulanya sebab si dia bising kat aku dan minta aku berubah. So aku taknak si dia bising-bising, aku pergilah ke surau. Dulu sebelum aku kenal dia pun aku masih ke surau tapi tak kerap, tapi sekarang...

Ya, pada mulanya memang liat. Susah sangat nak pergi padahal dari bilik aku nak ke surau tak sampai 5 minit. Tapi rasa tak sedap lak bila sudah kata mahu pergi tetapi tidak pergi. Ikutkan sahaja kehendaknya. Namun tak lama selepas tu, ia menjadi rutin hari malamku. Senangkan, pergi solat Maghrib berjemaah. Balik ke bilik buat kerja sikit. Then pergi balik ke surau untuk solat Isyak berjemaah. So lepas tu aku boleh buat kerja dengan senang hati tiada kerisauan diri...

Sejak aku ke surau untuk solat jemaah, hidup aku lebih teratur. Ye la, fikiran tak rungsing, aku pun dapat kenal ramai orang. Tak pula aku rasa bazir masa berjalan ke sana kerana aku rasa senang melakukannya. Melihat ramai orang sepertiku berjalan satu arah, huhu... rasa kelegaan di hati kerana aku rasa aku tak keseorangan.

Dari Abu Hurairah r.a. bahawasanya Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda:
"Kalau tidak kerana ada wanita dan anak-anak didalam rumah sedangkan aku bersembahyang isya, nescaya aku suruh pemudaku membakar rumah-rumah (yang penghuninya tidak hadir berjemaah itu)" (Riwayat Ahmad)
Sekarang, aku tak perlu di paksa untuk ke sana. Si dia pun dah tak bising lagi. Cuma ada la sikit2 bising sebab Subuh, Zuhur dan Asar aku memang liat nak pergi. Sebab apa? Sebab aku ada 'mind set'. Pukul 2 Zuhur ( biasalah nak makan tengah hari), pukul 6 Asar (haha... nak selarikan masa untuk mandi coz lepas tu aku tak payah mandi lagi untuk solat Maghrib) dan Subuh pukul 6.30pg (ni... no komen. Huhu...)

Well, aku nak kongsi sikit cerita yang aku ambil dari Forum Tanya@Putera,

-----
Ada dikisahkan bahawa Ubaidillah bin Umar Al-Qawariri (guru Imam Bukhari, Muslim, dan Abu Dawud) berkata: “Aku sama sekali tidak pernah meninggalkan jemaah sembahyang Isyak.

Pada suatu malam, aku kedatangan tamu, sehingga tidak dapat menunaikan sembahyang Isyak dengan berjemaah.

Sesudah tamu itu pulang, aku segera pergi ke masjid di Basrah, barangkali ada yang belum mengerjakan sembahyang jemaah Isyak.

Ternyata semua orang melakukannya, sementara masjid telah terkunci. Kemudian aku pulang, hingga kemudian teringat suatu hadis

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Solat Jamaah itu adalah lebih mulia dari solat berseorangan dengan kelebihan sebanyak dua puluh tujuh darjat.” (Riwayat Bukhari dan Muslim - 11/618)

Lalu aku mengerjakan sembahyang Isyak dua puluh tujuh kali, kemudian tidur.

Ketika tidur aku bermimpi melihat sekelompok orang menaiki kuda, kemudian aku mengejar mereka dengan kudaku.

Ketika hampir terkejar, ada salah seorang di antara mereka berkata: “Kamu tidak mungkin boleh mengejar kami. Sebab kami mengerjakan sembahyang berjemaah di masjid, sementara kamu mengerjakan sembahyang secara bersendirian (munfarid) di rumah.” Selepas mendengar ucapan itu, lalu aku terjaga dan berasa sangat susah sekali.”
-----

Lainkan cara lain nikmatnya. Huhu... Hm, bilalah aku boleh berubah. Zuhur dan Asar memang sukar sedikit koz clash dengan masa kuliah aku. Tapi Subuh... Baik, aku cuba esok pagi... Ya, berani berubah... (pecinta Proton... huhu)

Sumber Hadis dan fakta...
http://www.putera.com/tanya/lofiversion/index.php/t32806.html
http://nurjeehan.hadithuna.com/muslim-sejati-faham-kudrat-ilahi/
http://rockbebeh.blogspot.com/2007/09/mutiara-kata-sabda-rasululluh-saw-dan.html
http://ms.wikipedia.org/wiki/Azan_dan_Iqamat

Wednesday, February 27, 2008

JLBM’08 (Week 3) : Aku mahu JL Blogger Mania 2008

Image Hosted by ImageShack.us

Selamat! Selamat! Sudah 3 minggu pertandingan JL Blogger Mania diadakan dan sudah 4 peserta disingkirkan dan 5 masih lagi berentap untuk menduduki takhta teratas sebagai Juara JL Blogger Mania. Haha, lama sudah pertandingan ni, rasa bagai 3 bulan sudah aku bertanding dengan dorang ni. Penat.

Maka, petang yang mulia ni (tengok matahari sket...) aku rasa nak cerita sikit tentang pengalaman aku dalam pertandingan JL Blogger Mania ni. Pengalaman... memang banyak yang menarik tentang pertandingan ini kerana hendak juga aku perah kepala aku untuk buat sesuatu yang menarik dan ter'update' gak blog aku. Huhu, serampang 2 mata.

Image Hosted by ImageShack.us
Logo Rasmi Pertandingan JL Blogger Mania Musim Pertama

Pada mulanya aku tak pernah nak terfikir untuk mempertahankan takhta aku sebagai Juara JL Blogger Mania musim pertama. Aku masuk semula pertandingan ni atas niat mahu mencari sesuatu yang hilang dalam seni membuat posting serta mahu menaikkan trafik blog aku. Heh, macam aku cerita dulu dalam posting aku, JLBM 2008 : Cerita antara blog dan aku..., aku ada tujuan lain untuk memperkasakan lagi blog aku.

Pertandingan ini bagi aku sukar kerana ia mencabar aku dari segi psikologi, kreativiti dan kemahuan aku dalam menyiapkan satu posting. Ya, satu posting yang mampu mengubah hidup aku. Aku berani katakan setiap posting yang aku buat melalui pertandingan ini mengubah aku dari segala segi.

Peserta JL Blogger Mania Musim Pertama

Peserta JL Blogger Mania Musim Ke dua

Whitedolfin
http://waniheaven.blogspot.com/

dasyu
http://dasyu.blogspot.com

mashimie82
http://mimosa82.blogspot.com/

Squall_pka1
http://msuhaimi2007.blogspot.com

JEJERZ
http://triplex.blogdrive.com/

Geng Jahat
http://gjnaza.blogspot.com

Nama : Neo_matrixzz (Muhammad Safie)
Tajuk Blog : Kehidupan VS Aku
URL: http://www.neomatrixzz.blogspot.com

Nama : Squall_pka1 (msuhaimi2007)
Tajuk Blog : Rasional & Emotional
URL: http://msuhaimi2007.blogspot.com

Nama : jejerz (jejerina layola machael angelo ekekekek)
Tajuk Blog : :: me, somone, somewhere in the universe ::
URL : http://www.triplex.blogdrive.com

Nama: katarsis
Tajuk : Diari Seorang Lelaki
URL : http://kanchantirana.blogspot.com

Nama : FiQ (Fiq Life)
Tajuk Blog : FiQ Life
URL: http://fiq-life.blogspot.com

Nama : Data
Tajuk Blog : kim's deBest
URL : http://kimsdebest.blogspot.com/

Nama : "Lemon" or "Muchacha"
Tajuk Blog : MY.STORIES.
URL : http://lemonadenoi.blogspot.com

Nama : Kantois
Tajuk Blog : IT'S COMPLICATED
URL : http://kantois.blogdrive.com/

Nama : kiara
Tajuk Blog : kidilara
URL : http://kidilara.blogspot.com

Pertambahan peserta selepas satu musim menunjukkan sokongan orang ramai terhadap pertandingan ini...

Mungkin juga aku takut dengan komen orang lain. Heh, tapi para juri aku yakin adil dan bijak. Dan setakat ini komen mereka adalah membina. Mereka telah memberi aku satu pilihan. Ya hanya satu, mereka mahukan yang terbaik untuk aku. Haha, aku suka bila juri Diablo suka akan posting aku, JLBM 2008 (WEEK 2) : Kisah ____(12)____ dimana walaupun kerja 'last minute', ia kelihatan menarik dan kreatif. Kenapa aku mampu buat posting begitu dengan idea begitu, kerana atas desakan dan ketakutan yang diberikan oleh juri2 JL Blogger Mania. Ya, mereka mahukan yang terbaik dan aku berikan mereka yang terbaik.

Namun bagi aku, pertandingan kali ini lebih mencabar. Haha, mungkin kerana ada mamat psiko yang buat hal ketika awal pertandingan ini diadakan. Entahlah, banyak orang banyak ragamnya. Namun dari situ aku pelajari, untuk jadi terbaik, aku perlu bersabar dan berusaha sehingga aku mampu capai apa aku hajati.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Hadiah yang aku harap akan ada pada JL Blogger Mania musim hadapan. haha...

Hm, aku harap bila dorang nak buat lagi pertandingan ini, hadiah bagi gempak lagi seperti percutian ke luar negara ke, tv plasma ke... haha... Aku masih tak nampak kelemahan dalam pertandingan ini. Kalau ada pun boleh di abaikan. Haha, mungkin saja kerana aku tidak kerap berforum kerana kesibukan dengan assignment dan projek kat U ni.

Hm, aku dengar mereka mahu mengadakan sekali lagi pertandingan JL Blogger Mania 2009. So aku harap lebih ramai penyertaan dari orang ramai. Kenapa? kerana aku mahu jatuh dan dengan kejatuhan itu aku akan belajar untuk naik semula. Aku hebat? haha... mungkin juga, tapi siapa aku untuk mengatakan aku hebat kalau bukan korang yang patut kata... huhu...

Aku harap pertandingan ini diadakan sekali lagi. Seronok juga kalau dijadikan acara tahunan Forum Jomlayan. Barulah meriah sikit forum tu. huhu...

K la. Penat celoteh. Aku pun nak sambung buat kerja lain. Anyway, aku tunggu korang yang tak pernah menyertai pertandingan ini bertanding musim hadapan. Aku yakin mereka akan adakan sekali lagi bagi mencari Juara yang unggul memegang taktha sebagai blogger yang terbaik. Jumpa korang nanti...

Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, February 24, 2008

Sibuk...

Sudah lama aku tidak menulis blog. Aku sibuk. Sibuk dengan karenah dunia yang dahagakan masa yang Allah berikan kepadaku. Sepanjang tidak menulis, aku seperti hilang akal, bekerja dan bekerja. Seperti tiada esok lagi untuk aku...

Image Hosted by ImageShack.us
Antara buku yang aku baca sehingga tido... ada gak yang aku tak baca.. haha...

Antara perkara yang aku sibukkan ialah study. Belajar kerana ujian datang menimpa2. Selepas satu datang, aku kerja dan ia pergi. Kemudian datang satu lagi, aku kerja dan kemudian pergi. Huu... Mahu saja aku jerit katakan 'tak nak' kepada ujian.

Dan baru2 ini kalau ada yang perasan, aku mulai berniaga. Ya, gadget, barangan elektronik yang semakin digilai ramai ini menjadi pilihan aku untuk memulakan langkahku. Dunia bisnes, ramai mendengar, dan ramai mencuba tetapi tak ramai yang berjaya. Namun aku tahu, ia adalah satu-satunya jalan untuk aku puas dalam mengejar kesempurnaan hidup. Ya, barangkali ada mengatakan yang 'tiada manusia sempurna di dunia ini.' Namun tidakkah akan rasa rugi jika kita tidak mencubanya.

sabda Rasulullah S.A.W.:
Sembilan persepuluh sumber rezeki boleh diperolehi melalui perniagaan".
(Riwayat Termizi)
Sempurna. Orang putih kata 'perfectionist'. Namun ramaikah orang tahu maksudnya. Haha, malas untuk aku membuat kajian lanjut. Terpulang saja kepada semua, menterjemahkan maksudnya.

Orang kata, berehatlah jika kamu terlalu pusing dengan hidup. Maka semalam aku keluar dari kesibukan ini. Menikmati kecantikan dunia. Ya, setelah puas mengejar dunia, apa salahnya berhenti seketika untuk menikmatinya pula.

Image Hosted by ImageShack.us
Lantak la korang nak kata aku 'saving' ke apa... huahaha...


Semalam, aku keluar bersama si dia. Meluangkan masa bersama-sama menjajah kompleks membeli-belah. Haha... ada saja kemahuannya, mahu itu dan ini (belinya tidak... huhu...). Mahu ke sana dan ke sini. Walaupun penat, namun aku gagahkan juga diriku kerana terhibur. Ya, aku terhibur dengan telatahnya, dengan senyumannya. Hari itu dia bawa aku jauh dari permasalahan dunia. Dari kesibukkan mengejar dunia. Mungkin hanya dia yang mampu menstabilkan hidupku. Haha, hati sudah ada cinta... maka segalanya yang ada hanyalah dia...

Walaubagaimanapun, hari ini aku mula bekerja. Belajar dan berniaga. Walaupun sibuk, walaupun penat, namun aku tetap ingat. Semua ini satu hari nanti pasti akan jadi suatu yang boleh aku gelar 'kejayaan'. Hanya jika aku adunkan ia dengan 'usaha' secukup rasa. Dan jauhkan sifat 'putus asa'. Aku mahu dunia lihat aku, sebagai manusia... Ya manusia, yang mahu kejayaan, mahu berjaya...

Setiap detik aku rasakan hilang. Kerana ia pasti tidak mampu dibeli dimana. Kerana ia nyawa, yang sedikit yang diberikan olehNya. Namun dengan sedikit itu aku mahu berjaya. Walau penat ku gagahkan jua. Kerana aku tahu, aku perlu usaha. Namun aku bersyukur dengan kehadirannya yang mampu menstabilkan aku. Agar aku tidak takut, tidak gusar untuk terus, berusaha sehingga aku mampu memilikinya... selamanya...
Sumber hadis dari
http://www.muslimdiary.com/readarticle.php?article_id=911

Raffi Ahmad & Ayushita - Jangan Bilang Tidak



Raffi Ahmad & Ayushita- Jangan Bilang Tidak

ku pernah punya cinta namun kini ku sedang suka kamu
cintaku dulu tlah kubuang jauh kini ku ingin kamu

ku pernah menyendiri di sini ku akan terasa sepi
walaupun bibir penuh gelak tawa namun hatiku sepi

jangan bilang tidak bila kita belum mencoba
siapa yang tahu akan sama hatimu dan juga hatiku
banyak yang bercinta bertahun-tahun putus juga
kuharapkan dengan dirimu walaupun singkat pendekatan
cinta kita kan abadi

ku pernah punya cinta namun kini ku sedang suka kamu
cintaku dulu tlah kubuang jauh kini ku ingin kamu

jangan bilang tidak bila kita belum mencoba
siapa yang tahu akan sama hatimu dan juga hatiku
banyak yang bercinta bertahun-tahun putus juga
kuharapkan dengan dirimu walaupun singkat pendekatan

jangan bilang tidak waktu dicium aku bingung
namun dada ini bergetar
makanya sungguh aku mohon
jangan bilang tidak

Wednesday, February 20, 2008

JLBM 2008 (WEEK 2) : Kisah ____(12)____

Image Hosted by ImageShack.us


Petang yang boring ni aku ingat nak beri kalian semua satu cerita.

Image Hosted by ImageShack.us


Suatu hari, ada seekor lembu sedang merayau-rayau mencari ___(1)____. Ya, kerana semalam dia ____(2)_____. Tiba-tiba lembu itu terserempak dengan ____(3)____ lalu dengan ____(4)___ dia menegur ____(5)____. "____(6)___, aku betul ____(7)____. Lalu jawablah ____(3)___ tadi dengan nada marah, "____(8)____".

Dengan rasa bengang, lembu itu mahu membuktikan kepada ___(3)___ yang dia boleh. Ya, Malaysia boleh!!! Lalu lembu itu pun mencari akal bagaimana dia boleh untuk ___(9)___. Tiba-tiba dia ternampak puting beliung yang amat besar, laksana tahap 5 pada skala Fujita. Lalu berkatalah lembu itu, "akan aku ____(10)____."

Kemudian, berlarilah lembu itu ke arah puting beliung itu. Ya, pada tahap 5, puting beliung itu dengan mudah mengangkat lembu itu terbang. Namun malangnya, Allah menjadikan lembu tidak bersayap lalu dia terbang tanpa dapat dikawalnya.

Akhirnya takdir menemukan lembu itu di satu hutan paya bakau yang dia sendiri tidak pernah pergi. Bang!!! mendaratlah lembu itu di atas pokok seperti mana kalian lihat seperti gambar di atas.

Moral : _______(11)___________


Ok, aku tahu kalian pening dengan cerita ni. Aku tidak tahu kalian mahu dengar cerita tentang apa. Maka aku buat begini. Jika kalian mahu membaca cerita komedi, makan pilihlah pilihan komedi. Kalau kalian mahu membaca kisah cinta, maka pilihlah cerita cinta. Kalau kalian mahukan aksi, maka pilihlah aksi. Padankan dengan petak kosong ok... Selamat berhibur....!!!


Kelakar

Cinta

Aksi

1

makanan

Teman tapi mesra

Tanduknya

2

Tak makan lagi

Baru putus cinta

Bergaduh dengan kerbau

3

Burung apa, burung murai

Bekas kekasihnya

Kerbau semalam

4

selamba

Penuh benci tapi sayang

berlagak

5

Burung itu

Bekas kekasihnya

Kerbau itu

6

Hei kau burung,

Saying,

Oit

7

Mahu ingin terbang seperti kau, bolehkah?

Mahu bersamamu semula, bolehkah

Mahu menuntut atas kehilangan tandukku semalam…!

8

Gila ke kau, mana boleh lembu terbang…

Boleh saja, boleh blah!!!

Haha, mampu ke kau, semalam pun aku guna 1% kekuatan aku. Itu pun kau tak mampu…haha…

9

terbang

blah

Mengalahkan kerbau itu

10

Terbang tinggi sehingga kau rasa kagum dengan aku

Pergi jauh sejauhnya hatimu kepadaku…

Kalahkan kau dengan penjak jurus pembunuh awan aku… haha…

11

Bersyukurlah dengan segala nikmat yang telah Allah berikan kapada kita

Cinta dating dan cinta pergi, jadi bersabarlah dan jangan berputus asa dalam hidup.

Ukur baju di badan sendiri. Sedar diri, sedar kelemahan diri.

12

Superlembu

Cinta emosi

Dendam tersumbat


Sekali lagi, selamat berhibur... huhu...

Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, February 14, 2008

Maaf dan terima kasih Cahaya...

Lidah,
Dengannya aku menyebut cinta,
Dengannya aku menterjemah hati,
Dan hari itu, dengannya aku melukai kamu...

Sedikit, hatiku tidak merasa,
Namun dengan tiada sedikit, kau terasa,
Hanya hatiku bagai sedikit tertutup,
Untuk fahami isinya kamu.

Namun pada hari ini,
Kau buka hatiku sekali lagi,
Memberi sedikit isinya kamu,
Membuat aku sedar, ya... Inilah kamu.

Isinya kamu...
Ya, kamu perempuan,
Ya, kamu dengan kelembutan,
Ya, kamu yang disayang...



Maafkan aku,
Kerna tidak peka,
Dan terima kasih,
Kerana menyedarkan aku yang kamu,
Cahaya yang perlu aku lindung,
Yang perlu aku kenal,
Segala apa yang ada,
Yang pada asasnya bahawa,
Kamu, itu kamu...

Tuesday, February 12, 2008

JLBM 2008 : Cerita antara blog dan aku...


Hm, posting ni akan membuatkan korang rasa, "apa kejadahnya mamat ni buat posting yang dia dah buat dulu..." haha... anggap la sama tapi tak serupa... koz posting ni, aku janji... lebih extreme dari posting aku yang lepas...
Aku suka luahkan apa je yang terlintas di fikiran dan dalam hati aku. Namun tak ramai yang sudi mendengar. Mungkin kerana boring (koz aku jiwang sangat, haha...) atau mungkin kerana ia bukan sesuatu yang dorang mahu dengar. Namun jauh dalam lubuk hati aku (aiceh...) aku tahu, ada seorang, bukan, dua bukan, ada ramai yang mahu mendengar, cuma hanya mediumnya sahaja perlu aku cari.

Blog, siapa sangka aku jumpa benda ni dengan hanya satu klik di
Friendster. Ya, dengan satu klik. Aku telah menjadi blogger. Siapa itu blogger? Mereka adalah manusia yang ada tujuan, pemikiran dan perasaan yang mahu diluahkan kepada semua orang yang ada dalam mukabumi ini. (Haha, jiwang lagi ayat aku...)



Contoh blog aku terdahulu, revolusi blog aku...


Ok2 aku serius, no more jiwang.... Aku seperti blogger lain, punya idea mahu kongsi kepada korang semua. Boleh kata blogger memang tak lokek ilmu dan kitorang antara makhluk yang ter'best' dalam dunia ni sebab rajin update buat posting untuk korang baca.

Rugi, korang rasa macam tu ke...? Aku tak rasa macam tu pun. Even Rasulullah Saw bersabda,

“Sedekah yang paling utama adalah orang Islam yang belajar suatu ilmu kemudian diajarkan ilmu itu kepada orang lain.” (HR. Ibnu Majah).

Ya, aku suka kongsi ilmu yang aku ada coz aku seronok melihat mereka merasa puas dengan apa yang mereka ketahui daripada aku. Walaupun aku tak nampak muka 'puas' korang, tapi aku pasti, korang mesti cakap, "oh, macam tu ke... lew... ade ek..." bila baca posting aku yang berkaitan dengan info. Betul tak? Jangan tipu... haha...

Dan kerana itu aku menjadi blogger, aku tak pasti berapa lama aku menjadi blogger, rasanya lebih kurang 4 tahun. Heh, lama kan. Bermula dengan blog di Friendster dan hari ini, di sini aku. Ber'blogging' di sini, untuk korang, untuk semua....

Ya, blog ini adalah aku dan memang aku suka korang baca blog aku. So, koranglah yang buat aku rasa nak menaip lagi. Even aku sibuk dengan kehidupan seharian aku, tapi still aku mahu untuk ber'blogging'. Dorongan yang kuat dari korang la yang buat blog ni terus hidup, dan buatkan aku masih di sini, menaip dan menaip, sampai kering kepala aku fikir apa nak ditaip lagi. Haha...


Antara gambar-gambar yang menghiasi posting aku dahulu.


Ramai tanya aku, "apa citer blog aku?" atau "apa 'niche' untuk blog ko ni?" lihat saja pada label atau kategori setiap posting aku. So, apa citer... Ya, ni la aku. Aku mahu tahu semuanya; Komputer, automotif, hiburan dan isu semasa. Aku juga punya ketahuan sendiri; perasaan, emosi, rasional dan pendapat. Ya, blog ini adalah aku. Dan apa sahaja aku tahu, pasti akan aku tepekkan di sini, di blog ini.

Adik aku pernah mahu berkata "susah la blog ini..." namun hanya sikit ajaran dari aku dan minat yang aku pupuk untuk dia, dia mula mengemari blog. Lihat sahaja blog dia. Catatan harian, bola sepak (kipas susah mati Manchester United ni... huhu...), e-mail forward dan tips-tips kehidupan semuanya dia kongsi dengan pembacanya.

Image Hosted by ImageShack.us

Aku bangga dengan dia. Dia telah mula berani meluahkan apa sahaja di benak fikirannya dan di hatinya. Ya, aku mahu dia buka mindanya, lihat dunia, dan jangan lokek dengan ilmu yang dia ada dan dia telah membuktikan, yang dia adalah diantara orang-orang yang hebat. Moral, tak kenal maka tak cinta. Korang yang baca blog aku ni bila lagi, ayuh ciptakan blog kamu sendiri, tulisan kamu sendiri. Siapa tahu, mungkin kamu boleh mengenali diri kamu lebih dari sekarang. Huhu...

Blog, aku tahu ada kuasa di sebalik medium ni. Cuba korang fikir, korang bebas sebarkan segala ideologi melalui blog dan jangan kata tidak akan ada orang membacanya. Oh, aku tidak percaya. Masa posting pertama aku pun sudah ada yang membacanya. Ya, aku ada ideologi aku sendiri untuk aku sebarkan. Dan aku harap korang dapat setiap mesej yang aku sampaikan melalui setiap posting aku.

Image Hosted by ImageShack.us

Ya, wang. Siapa saja tidak mahukan wang. Dan aku sangat yakin, hanya dengan membuat posting, aku mampu membuat duit. Sekarang bermacam-macam program yang mampu menjana wang, antara sanggup atau tidak mempelajarinya. Ya, aku harap, blog ini menjadi dapat memberi aku keuntungan di setiap masa yang aku luangkan bersamanya.

Aku juga harap korang suka membaca blog aku. Ya, aku sedar aku jiwang, ya aku sedar aku agak materialistik sedikit namun ini realiti. Mungkin aku tidak hati kering seperti kalian semua, tiada rasa ingin meluahkan perasaan yang terbuku. Sanggup menahan segala derita. Huu... cekal gler... Aku bukan seperti itu. Biar secekal mana pun aku, aku percaya aku akan tunduk kepada perasaan juga suatu hari nanti. Dan aku harap rasional aku datang menyelamatkan aku sebelum aku di timbus hidup-hidup oleh emosional... huhu...

Hm, aku hanya menulis, dan membaca sekali apa yang ditulis hanya untuk semakan. Namun korang la yang tentukan best ke tak blog aku ni. Aku akui memang aku suka membebel, masakan tidak, lihat sahaja posting ni. Huu... tengok sekali pun dah rasa malas nak baca... Keh keh... Kalau tanya aku best tak blog aku dari sudut korang. Hm, mungkin aku kene kurangkan celoteh sket. Tapi ada kan suka dengar aku celoteh... Haha...

Aku selesa dengan blog aku sekarang. Aku boleh buat posting dengan takde masalah. Tak taulah pendapat korang camne lak. Ok je blog aku ni. Namun aku punya hati mahu membuat lebih baik dan mahu menerbitkan satu lagi blog baru untuk tujuan lain. Apa tujuan itu... tunggu....! haha...

Hei kalian, bukankah Allah berikan kalian segalanya. Maka gunakanlah untuk segalanya, segala yang baik. Yang bisa bawa untung kepada kalian. Yang bisa bawa kedamaian kepada sekitarnya. Kerana kita manusia, banyak saja ragamnya, ada sahaja kerenahnya. Lihatlah ke sana. Ya, dihadapan sana, ada cahaya. Hanya sahaja kamu mahu untuk mendapatnya, doa sajalah kepadaNya, dan pergi. Pergilah mendapatnya, kerana kamu ada segalanya dan aku dan kami di sini sedang memerhatikan kamu. Ya, kamu... sang Juara...
Image Hosted by ImageShack.us

Sumber dari...
http://www.neomatrixzz.blogspot.com/
http://m3nna.multiply.com/journal/item/126



Perhatian...!

Mungkin diantara kamu perasan yang blog ini agak ada kekurangan. Ya, aku saje kurangkan benda-benda yang aku rasa macam menyemak lak... huhu... ok, tu je... huhu...

Sunday, February 10, 2008

Cahaya Pembuka Hatiku...

Jauh, pintu yang sepi itu berada,
Menerima cahaya yang entah dari mana sumbernya,
Rapat, pintu itu ditutup,
Hanya kerana silamnya, melukai tuannya...

Namun,
Ada tangan yang mampu membukanya,
Tangan dari kaum terlarang,
Tangan dari kaum yang pernah menutupnya dahulu,
Hanya dengan satu pandangan, pintu hatiku di bukanya luas...

Cinta,
Entah berapa lama aku tidak merasanya,
Cinta darinya, dari kaum terlarang itu,
Cinta yang penuh dengan segala rasa...

Namun siapa sangka,
Ia lahir untuk aku, seorang yang tegar,
Seorang yang putus harapan,
Lahir, sebelum aku sedia menyambutnya...

Ha... blur sekejap.... Sambung...

Masa terus aku biarkan, kerana aku sangsi dengan perasaan ini,
Ya, ada rindu, dan barangkali ada sayang, siapa tahu, mungkin ada cinta,
Emosional aku menyokongnya namun tidak kepada rasional,
Kerna itu gayaku, mencari nisbah, agar ia seimbang...

Jika aku kata, pasti mereka anggap ia emosional,
Namun ia adalah sepakat dari rasional,
Ia adalah ikatan antaranya,
Rasional dan emosional, pertama kali, aku mahu mencari nisbahnya,
Dan pertama kali, aku mampu mendapatkan nisbahnya...

Dan inilah aku sekarang, si penerima...
Cahaya yang terang,
Cahaya yang membuka hatiku,
Yang menerangi segala isinya,
Sehingga dapat melihat segala bahagiannya,

Harapanku, cahaya itu kekal selamanya di hatiku...
Seperti hari ini, di saat ini, kekal selamanya...
Kerna ini, terakhir, untuk hatiku...

Malam itu, rasional dan emosional datang bertandang. Bersama aku, sepakat, seperti ada dihujungnya yang selari bertemu. Aku menerima, dia menerima. Kami tersenyum dan pada itu... bermulalah kisah baru... Kisah antara kami...
Penamatnya, hah, siapa saja tahu... kamu? tidak... Aku? juga tidak... Dia? haha, mana mungkin... ya hanya Dia... Tuhan yang satu... yang melahirkan rasa ini... untuk aku dan dia...

Thursday, February 7, 2008

Celcom, Maxis dan Digi

Ya, berlainan ejaan namun berkongsi servis yang sama untuk rakyat Malaysia. Komunikasi. Dengan adanya dorang ni la mak ayah aku berani hantar aku belajar jauh ke selatan. Dengan ada dorang ni jugak handphone aku asyik berbunyi je menandakan mesej sedang masuk... hehe...

Oh ye, aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua orang yang menyambut perayaan ni. N thanks to perayaan ni, Celcom amat berbesar hati memberikan aku topup RM10 percuma setelah aku topup RM30 pagi tadi. Sayang Celcom, huhu...



Celcom. Aku bukan nak promote atau apa. Aku nak citer je. Aku guna Celcom sejak aku tingkatan 5. Masa tu Celcom ada plan Excel, Exceed dan Explore. So aku amik plan Exceed, dengan harga RM120 kalau aku tak salah (ya, masa tu sim card memang setanding harga emas...). Heh, aku amik pelan tu sebab bila call orang murah. 38sen seminit (kalau aku tak salah) masa tu memang lew murah sangat... ble la telefon selalu orang yang tersayang.

Tapi citer tak habis kat situ, masuk kolej, aku tukar Maxis coz member ramai pakai n Celcom macam tipu je dengan caj yang dikenakan. Tapi yang leceh pakai Maxis coz dia ada pelan bercakap dengan plan ber'sms'. So, disebabkan atas dasar berkorban untuk yang tersayang, aku pakai la 2 kad sim (bila ingat balik macam membazir lak), dan ke dua-duanya adalah Maxis.

Ada satu masa aku lupa nak topup Maxis pelan berbual aku, so matilah no tu. N pastu aku beli satu lagi kad sim digi lak. Orang kata murah. Ya, memang murah sampai aku hangin satu badan. Kenapa? kerana liputan tidak meluas. Susah aku nak hantar mesej. Aku pakai sampai akhir tahun satu kat UTM.

Then macam mana aku leh pakai Celcom balik. Heh, thanks to Cahaya Kemuliaan sebab dia pakai Celcom. Dan atas dasar tak puas hati dengan Maxis yang macam tipu aku dari segi caj dan coverage macam siput sampai aku hampir clash dengan awek aku dulu, aku biarkan Maxis aku kehausan. Nah, rasakan 'sambungan panas' ko tu. Haha... Oh ye, fakta di atas adalah berdasarkan pengalaman penulis yang mengunakan prabayar... (huhu...)

Ape je aku merepek ni. K la tu serba sedikit tentang sejarah aku dengan kad sim telefon ni. Dan hari ni tergerak lak aku untuk membebel pasal Celcom, Maxis dan Digi. Hari ni aku pergi banyak forum yang citer pasal perkhidmatan dorang ni. Ada kata Celcom liputan terluas, ada kata Maxis banyak pelanggan, ada kata Digi sangat murah. Memang seronok baca komen dorang ni.

Namun ada juga segelintir dorang mengenengahkan isu perkauman dalam memilih mana produk lebih baik. Ya, Celcom dimiliki oleh orang Melayu, Maxis oleh orang India dan Digi aku tak pasti, katanya luar negara.Ya, sapa nak tolong Melayu kalau tak Melayu sendiri, kata mereka. Haha... ada betul juga cakap dorang.

Ada juga yang mempertikaikan servis pelanggan. Celcom dan Digi ok coz kalau nak telefon servis pelanggan memang percuma (bukan bermaksud sia-sia, ni bahasa melayu bukan indon... huhu). Tapi tak Maxis. Dorang cas untuk panggilan ke pelanggan. Aku ingat lagi dulu masa aku jual topup kat kolej, member aku ada masalah dengan sim dia so guna telefon aku untuk call Maxis. Memang masalah selesai tapi kredit aku apa citer...



Bab promosi lak. Celcom memang haru... macam tak reti buat promosi. Banyak kelebihan Celcom yang ramai tak tahu contoh diberi 7 hari panggilan dan sms percuma untuk hadiah hari jadi, topup sebelum masa luput akan diberi 5 hari percuma dan bonus mengikut kadar penggunaan dan banyak lagi. Tapi aku bet memang korang tak tau kan sebab aku pun baru tau (tu pun gi website dia...). Lain pula halnya dengan Maxis dan Digi, coz aku sendiri tau kalau nak bergayut sejam RM3 waktu malam, Maxis ada caranya even aku bukan pengguna Maxis. Huhu. Digi, tak payah citer, memang banyak gler promosi dia... penat nak taip...

Tapi kalau korang tanya aku untuk pilih yang mana satu... Aku akan cakap mana yang memberi perkhidmatan yang terbaik. Aku tak peduli walaupun ramai member aku pakai Maxis, aku tak peduli Digi murah gler dan jimat. Aku still setia pada Celcom. Bukan kerana ia dimiliki oleh orang Melayu, bukan kerana 7 hari percuma itu dan ini, tetapi kerana liputannya yang terhebat.



Ya, bandinglah Maxis yang kalau aku masuk hutan UTM tu, lupakanlah handphone ko tu. Apatah lagi Digi, lagi hampeh (coz bilik aku sendiri takde line Digi...). Celcom gak best... Setiap masa ada je itik biru (?) yang menemani aku. Banyak kenangan pahit aku ketika di saat aku memerlukan seseorang untuk berbual, line tak ada. Huu... haru...

Kalau tak puas hati dengan jawapan aku, terpulang la... Aku dah cakap, aku pentingkan kualiti. Kalau nak jimat, tak payah guna. Senang... Coz aku rasa hampir 7% dalam perbelanjaan bulanan aku adalah untuk beli topup. Heh, aku bukan pengguna yang berat (heavy user) haha... so, jadilah pengguna yang bijak... Amalkan 5M, (apahal...)

Ok la... penat bebel... anyway, ingat... tingkatkan produktiviti, kurangkan kontroversi (Melodi... huhu...)Apa kene mengena ek... haha...

Wednesday, February 6, 2008

Inggeris atau English...?

Bahasa Inggeris. Bebaru ni aku sering ada masalah dengan bahasa ni. Secara jujurnya, aku sekarang mula untuk serius menjana duit dalam internet. Dan halangan aku yang terbesar adalah bahasa. Bukan kerana aku tidak tahu membaca bahasa Inggeris tetapi aku kerana aku kureng skit dalam penulisan bahasa Inggeris. Ya, blog adalah perantaraan yang terbaik untuk aku menjana duit. Namun sekarang bahasa menjadi halangan terbesar untuk aku meluaskan peluang menjana wang. Heh... Meh aku citer sket sejarah aku dan bahasa Inggeris.

Sejak kecil, aku lebih belajar berbahasa Inggeris melalui komputer. Masa aku darjah 3 (kalau aku tak silap), ayah aku belikan komputer yang kini dah tah mane dah komputer tu. Pentium 1 dengan 166Mhz. Haha, masa tu pc tu dah kira canggih dah. Dan dari situlah aku mula mengetahui dengan serius kepentingan bahasa Inggeris.

Image Hosted by ImageShack.us


Sejak ada pc di rumah, aku sering buka kamus. Nak tanya ayah aku, huh... haram dia takkan bagitau maksudnya. Koz dia nak aku berdikari untuk menyelesaikan masalah aku sendiri. N sebab tu jugak la dia belikan aku kamus dwibahasa ni. Memula kekok gak nak cari makna yang aku tak faham tapi lama-lama, heh, buka sebelah mata je aku dah ble cari makna setiap perkataan yang aku tak tahu.

Namun pembelajaran bahasa Inggeris aku tak berakhir di situ. Dahulu masa aku sekolah rendah, ayah aku hantarkan aku tuisyen. Sebab, koz kalau aku kat rumah, memang takde benda lain aku buat. Makan, tido, main game. Kalau belajar tu memang liat kecuali ada kerja sekolah. So, untuk mengisi masa lapang aku yang sangat lapang pada malam hari, ayah aku hantar gi tuisyen.

Kat tuisyen, well taklah dia ajar bahasa Inggeris dengan bercakap Inggeris sepanjang masa. Well, korang leh kata standard je dia ajar (haha) namun dari situ aku tahu, faham dan berani untuk berbahasa Inggeris.

Well, walaupun aku belajar berbahasa Inggeris sejak sekolah rendah, namun aku bukanlah genius pun dalam bahasa ni. UPSR pun dapat B. Sama lah dengan PMR. SPM pun B3 dan MUET (Malaysian University English Test) pun B3 gak. Haha... Kalau la aku rajin sket... (menyesal kemudian tidak berguna...)

Aku bangga dengan hidup aku sekarang. Sekurang-kurangnya bila ada orang speaking dengan aku, aku tak kekok untuk membalas sampai terbelit lidah dorang (haha...). Namun apa yang aku masih tak puas hati dengan struktur ayat aku. Even korang boleh lihat, bahasa Melayu aku pun kadang tunggang langgang gak... (haha...)

Dulu, masa aku aktif dalam bermain catur, ada la member aku sorang ni dari hm... lupa, tapi luar negara. Aku suka bermain dengan dia koz dia banyak cakap. Antara ayat dia yang jadi feveret aku, "What important is understanding, not the language itself. It will be useless if i can speak Malay but you can't understand, right... Hoho..."

Berbalik kepada masalah aku tadi. Ya, blog aku sekarang memang ada pendapatan. Hm, kalau tak silap RM0.o1 sen setiap hari (haha... hampeh...). Tu pun dari Adverlets. Ia bergantung kepada berapa ramai orang datang melawat blog aku n click kat iklan dia. Haha, trafik kat blog aku ni bukannya ramai sangat tapi Alhamdulillah, ada gak pembaca setia...




Tapi, banyak lagi program yang kat luar tu macam Adverlets yang lebih menguntungkan. Namun ia memerlukan penguasaan bahasa Inggeris dalam membuat posting. Even Google Adsense pun (memang ada untuk bahasa Indonesia tapi akunyer macam ada masalah...) lebih mudah dengan menggunakan bahasa Inggeris.

Rugikan rasanya kalau bahasa Inggeris kita tahap cipan je... So dengan ini aku akan membuat langkah drastik iaitu membuat satu lagi blog baru dalam bahasa Inggeris, mencabar pengetahuan serta pengalaman aku dalam berbahasa Inggeris. Heh, bukan sekarang coz ni nak update ni pun dah rasa susah dah. Busy je aku bebaru ni... Heh, nantikan kemunculannya...

Sekarang dalam peringkat perancangan, well, kalau korang ada idea-idea yang bernas boleh la hantar komen kat sini... Aku akan cuba jadikannya realiti... huhu...

Majulah Bahasa Inggeris untuk Duit... Wakakaka... (gler2...)




Dewa - Kasidah Cinta

Khas untuk Cahaya Pembuka Hatiku...



Kasidah Cinta
Artist: Dewa
Ku jatuh cinta kepadamu
Saat pertama bertemu
Salahkah ... aku terlalu mencintai...

Dirimu ... yang tak mungkin
Mencintai aku ...

Oh... Tuhan tolong ...

Reff : Aku langsung jatuh cinta
Kepadamu ...
Cinta pada pandangan pertama ...

Cinta yang bisa merubah jalan
Hidupku jadi lebih ... berarti

Oh ... mungkin, hanya ... keajaiban Tuhan
Yang bisa... jadikan...Hambanya yang cantik
Menjadi... milikku ...

Aku bukanlah ... laki-laki ...
Yang mudah jatuh hatinya

Tuesday, February 5, 2008

Maaf...

Maaf kepada semua pembaca blog aku. Dah lama aku tak update, sory lagi... Aku bebaru ni sibuk tahap dewa dah... sampai tak mampu nak baca blog orang lain, inikan pulak nak membuat posting... segala kesulitan amat di kesali.

Walaubagaimanapun, aku dah siapkan 'banner' untuk blog aku. Simple je pun. Pakai Powerpoint. huhu...

k la.. aku percaya bila pertandingan JL Blogger Mania dah start, aku akan buat posting lagi... k... selamat selamat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...