Followers

Tuesday, July 28, 2009

Semalam dan kemarin aku menung. Tak buat apa. Hanya menung. Melihat masa depan yang... err... tak pasti.

Terfikir nak jadi apa lepas keluar UTM ni. For sure, ramai orang akan angkat tangan dan kata, Suhaimi akan jadi engineer. Aku sengih seorang diri. Serius, jurutera dah turun tangga ke tiga dalam carta kerjaya masa depan aku.

So apa aku nak jadi. Trader? yup, itu no satu. No dua aku nak buka kedai yang aku sendiri tak tau nak jual apa, jadi kuli, jadi bos. Tu aku namakan impian hidup.

Apa lagi aku fikir, pandang siling, lihat kipas berpusing-pusing. Masuk sms. Oh, si dia. Soalan cepumas, dah makan belum. Belum, aku belum makan.

Baru-baru ini aku kurang makan. Seluar yang dulunya ketat aku dah boleh pakai. Setiap hari berdiri depan cermin melihat tumbesaran perut yang dah bantut. Aku kurus semula. Makan pun selalunya tak habis. Baru setengah pinggan aku dah rasa cam ketat pinggang. Makan tak kenyang eh. Huhu...

Sambil balas mesej, aku terfikirkan si dia. Si dia juga masa depan aku. Aku senyum sendiri. Haha... kau fahamkan apa yang aku sedang fikir.

Aku bangun, melihat meja semak dengan kertas, makanan dan peralatan komputer. Meja ini tak pernah tidak sibuk dengan barang-barang kepunyaan aku. Oh, aku takkan kemaskan. Aku suka ia semak. Nampak macam aku rajin. Thee hehe..

Tak banyak yang berubah kat sini. Cuma aku perasan aku mula jarang berblog. Mungkin kerana persekitaran aku rasakan sama. Jadi tak banyak aku nak cerita. Ni pun sekadar teringat blog ni dah bersawang. Maaf kalau aku hampakan kau. Serius, aku ketandusan idea nak tulis apa.

Aku sambung baring, main sms, dan senyum seorang diri. Barangkali aku patut bangkit, kemas meja dan buat sesuatu. Selamat ya...

Sunday, July 26, 2009

Smsms

Baru-baru ni (hm...) aku dijangkiti sejenis penyakit orang bercinta yang aku tak pernah suka. Penyakit terlalu peka kepada sms.

Hubungan jarak jauh memang memeritkan. Kau faham kan? Takde instrumen yang sesuai untuk memendekkan jarak perhubungan itu melainkan guna sms, call atau internet. Aku prefer internet.

Bangun, tengok telefon. Nak tdo tengok telefon. Makan pun pegang telefon. Dan malam ini baru aku sedar, aku dah lama kronik dengan penyakit ni.

Aku cuba tutup telefon aku. Tak lama. Aku buka balik. Macam haram.

Satu lagi yang buat aku tak suka sms sebab aku harus menunggu sms di balas. Lambat. Benda yang paling aku tak boleh toleransi, lewat, lambat, masa...

Malam ini aku tak boleh tidur. Aku bagai ditinggalkan. Aku tahu aku patut tidur tapi aku tak mampu. Penyakit ini merebak ke seluruh molekul-molekul perangai aku.

Simptomnya. Aku cepat blur, cepat marah. Sebab aku tak boleh tunggu, tiada kesabaran tentang itu.

Atau gejala ni dikaitkan dengan habit meletak telefon dekat dengan kepala semasa tidur. Boleh kena barah orang kata. Betul?

Aku cuba sekali lagi tutup telefon. Berjaya. Dan aku mahu lihat berapa lama. Aku harap lama. Cukup lama sehingga aku pulih dari penyakit ini.

Huh... Kalau aku banyak duit, aku fikir senang. Nak kata apa, call. Jadi aku tak perlu menunggu lama. Entah apa berlaku di sana aku tak pasti. Aku tahu, aku tak pasti. Aku pasti semua ex aku tahu perangai aku yang tiada toleransi bila berkaitan dengan masa. Aku boleh marah, meninggi suara dan hilang kesabaran.

Aku minta maaf, tu memang kelemahan aku. Siapa pun kau aku memang tak boleh toleransi. Sebab itu masa.

Malam untuk tidur. Aku rasa mulai hari ini malam itu adalah untuk tidur. Kau, malam dah ni... Pergi la tidur, telefon letak jauh-jauh. Aku dengar boleh kena kanser otak kalau letak telefon dekat dengan kepala masa tidur. Aku tak main-main ni. Nak lagi bagus, matikan. Kau akan tidur lena malam ni.

Selamat... Dah2, tak payah call, aku takkan buka. Oh, kalau kau tanya mana artikel aku pasal forex minggu ni. Tiada. Aku harap kau faham kenapa. Hee... selamat, lagi...

Saturday, July 18, 2009

FX #M2

Minggu yang mengecewakan. Dari USD179.86, turun ke USD78.46. Aku kerugian USD101.39.


Silapnya kerana terlalu bergantung kepada satu indikator. Aku sedar, Stoch tak boleh digunakan hanya pada satu timeframe. Jika aku mahu 20 pip, dengan satu jenis order (Buy/Sell), aku perlu lihat timeframe yang lebih besar. 4 jam atau satu hari.

Ia ibarat macam melihat gambar, kau lihat semua baru kau fokus mahu lihat yang mana pula. Dengan melihat dahulu, timeframe besar, kita dapat mengagak ke mana arah market.


Trade with trend. Itu prinsip asasnya.

Satu lagi yang membuat aku terpaku, market bergerak, kemudian berhenti dan bergerak semula. Titik perhentian itu sepertinya punya pattern. Aku selongkar balik forum-forum. Ternyata, jawapan yang aku dapat adalah pivot line.

Pivot line adalah beberapa garisan harga yang terhasil dari harga High Low dan Close hari sebelumnya. Ikut pemerhatian aku, market selalunya akan berhenti di pivot line sebelum meneruskan perjalanannya semula.

Pivot line ada Resistant line, dan support line serta middle line (garis di antara satu garis dengan garis yang lain.)


Ini bererti, pivot line aku boleh gunakan untuk letak TP. Dan berhasil, aku buat pending order 10 pip dan TP pada pivot line, jika terlanggar, ia akan kena.

Walaubagaimanapun, pivot line kadang tak boleh digunakan sendiri. Perlu ada pengetahuan Trendline supaya dapat mengagak ke arah mana selepas harga berhenti di pivot line.

Satu lagi punca kerugian adalah cara ambil lot. Pengurusan kewangan dan risiko. Aku fikir aku harus ikut satu jenis lot sahaja sehingga baki bertambah. Mean, jika baki aku lebih USD200, lot aku guna 1. Dan bila float sampai 120 pip, lot aku guna tetap 1 untuk buka order yang sama.

Aku juga kurangkan pair yang aku guna. hanya EURUSD, GBPUSD dan AUSUSD. Sebabnya, mereka bergerak agak serupa. Jika majornya uptrend, ketiga-tiga mereka akan uptrend.

Bila gagal, jangan putus asa. Hanya kemahuan dan minat yang membuatkan aku terus bersama forex. Aku masih ada baki, harapan dan akal untuk ini.

Oh ye, displin paling penting. Tu juga salah satu kenapa aku gagal minggu ni.

So far apa kita ada.
  • Stoch digunakan sekurang-kurangnya pada 2 jenis timeframe.
  • Kaji arah market dari timeframe besar (4H dan/atau 1D)
  • Tp pada pivot line
  • Penggunaan trendline untuk pergerakan selepas pivot line
  • Pengurusan wang dan risiko. (pengambilan lot)
  • Displin.
Aku ucap selamat ya...

---*---

*Ini hanya pengalaman penulis. Aku tak akan bertanggung jawab kalau korang guna, korang rugi. Ok? Berani buat berani tanggung. Selamat!

Friday, July 17, 2009

Apa nak tulis. Aku di Johor, masih di UTM. Universiti kesayangan semua engineer... Macam haram.

Dah dua minggu aku masuk dan aku harus mengaku, aku masih tak berubah. Aku di UTM dan sekarang di UTM masih saya. Aku rindukan masa aku di sekolah dan kolej matrik dulu. Best betul hidup di sana.

Oh ya, Forex aku mengalami kerugian yang amat. Sejarah berulang, kesalahan tercipta, dan hanya orang yang tak tahu putus asa DAN minat sahaja yang masih teruskan dengan mengkaji kesilapan yang telah dilakukan. Aku cerita kemudian.

Aku still dalam mood rindukan si dia. Even sudah dua minggu aku di sini, perasaan aku masih lagi mahu merapati si dia. Orang kata, semakin hari semakin sayang. Macam haram tapi betul. Aku sayang si dia. Aku nak minta maaf kat si dia atas kesalahan aku sepanjang minggu ni dalam forex. Kalaulah aku bersabar...

Well, tu je cerita aku. Aku nak cerita lebih pun aku tak mampu. Sebab tiada cerita. Hidup aku bosan, hari-hari di UTM macam . Tapi aku fikir, kalau si dia dekat... aku tak kan menyumpah begini... hehe..

Aku ucap selamat kepada kau orang sekalian...

Saturday, July 11, 2009

FX #M1

6 Julai 2009 - 11 Julai 2009.


Ini SS aku minggu ni. Seperti yang kau tahu, aku baru deposit USD100. Alhamdulillah, baki baru aku sekarang adalah USD179.86.


Floating -USD7.25 gara-gara langgar pantang masuk order pada hari Jumaat. Tak banyak aku nak cerita di sini. Seperti yang kau tahu, aku hanya guna Stoch dan kemahiran membaca candlestick terutama jika bentuknya adalah Bullish atau Bearish Engulfing dan Doji. Support dan resistant line serta tahu lukis trendline juga boleh membantu untuk kau mengagak arah market ke mana.

Lot aku gunakan minggu ni masih 0.5 lot hanya pada permulaan. Dan bila ianya floating sehingga 120 pip, aku akan masuk order yang sama dengan 1 lot setiap order.

Hanya jika baki aku cecah USD200 baru aku gunakan lot 1 dan bila floating, lot 2. Aku fikir mudah aku nak kira jika aku tetapkan begitu.

Target aku bulan ini untuk mencapai USD800+ sebab aku nak keluarkan USD500 atas sebab-sebab yang aku tak mampu nak katakan di sini.

Baru-baru ni aku berminat dengan teknik CSR 100. Cita-cita untuk mengalahkan GBPJPY masih aku pendam. Dendam beb. Haha... Teknik CSR 100 aku fikir sesuai untuk kalahkan GBPJPY tapi tak boleh kata. Aku masih belum cuba.

Aku ucap selamat ya kepada kau orang...

Thursday, July 9, 2009

Angau...

Mata penat melirik monitor. Memandang graf-graf lilin mencari peluang. Kau tahu bukan aku sedang berada dalam alam trader.

Bukan mahu buat duit lebih sangat pun, cukuplah kiranya aku mampu bayar ptptn nanti, tanggung kehidupan aku sekeluarga, dapat beli rumah dan buat belanja kahwin aku sok. Thee hehe...

Tiba-tiba mood aku agak tak keruhan. Mungkin kerana salah masuk order dalam forex ni tadi. Hm.. aku tak fikir begitu kerana sekarang aku masih berada di tahap selamat. Modal aku masih lagi banyak.

Aku pandang ke luar, melihat langit. Aku rasa nyaman. Kedengaran lagu Reef - Kamu di corong speaker PC aku. Dan aku tahu kenapa aku tidak keruhan.

Aku letak tangan di dada. Tanya hati. Aku tahu...

Aku sedang rindukan si dia.

Seminggu sebelum aku ke sini, kami banyak menghabiskan masa bersama-sama. Berjalan-jalan dan makan bersama. Tengok wayang dan berkaraoke. Seperti pasangan remaja lain, kami punya masa gembira kami bersama.

Rasanya aku kerap senyum sendiri sekarang. Memandang langit di luar yang kian gelap, aku senyum seorang diri. Asal aku seorang diri, aku akan mengelamun, mengingati si dia. Angau...

Aku tutup mata, memujuk hati untuk bekerja semula. Paksa hati untuk melihat graf-graf lilin itu semula. Jika aku berjaya dengan ini suatu hari nanti, aku mampu buka mata untuk lihat si dia ada di hadapanku, ada di sisi ku.

Aku buka mata, graf lilin ini tidak menghampakan. Aku senyum. Dalam hati aku berkata, permulaannya sudah mula.

Aku ucap sayang kepada si dia dan ucap selamat untuk kau di luar sana. Oh ya, kalau main forex tu rajin-rajin la ym aku ya... Boleh berkongsi minat... Huhu...

Wednesday, July 8, 2009

Good game forex!

Good game! Good Game!



Kalau kau tanya bagaimana aku lakukan. Aku hanya guna stochastic sahaja, dan pengalaman membawa candlestick. Usaha setahun tidak sia-sia.

Walaubagaimanapun, ini hanya akaun demo. Aku baru mula akaun mirco dengan modal USD100. Sedang menggunakan cara yang sama.



Kata orang, berbalik pada asas lebih baik. Stoch dan candlestick, baca sahaja dan kau akan faham.

Lot bergantung kepada nilai modal. Kalau USD100, aku akan mula dengan lot 1. Kalau USD200, aku akan masuk order dengan lot 2.

Untuk akaun micro ni, aku kurangkan risiko dengan menggunakan separuh dari lot yang aku guna di akaun demo. Bermakna kalau modal USD100, aku akan hanya guna lot 0.5. Faham kan.

Doakan kemenangan aku di akaun micro ini. Sebab ada banyak benda aku nak capai sekarang ni... Aku perlukan itu... kemenangan...

Saturday, July 4, 2009

Kepada si dia yang di sayangi.

Terima kasih untuk segalanya sepanjang kita kenal, sepanjang kita mula hidup baru. Banyak yang dah kita buat bersama. Memori tu selalu ada di hati saya. Kerana ia adalah diantara yang terindah untuk saya, untuk kita berdua. Semoga memori ini hanya bukan untuk dikenang sahaja.

Dan aku tahu kau mesti kata macam haram aku tulis surat cinta kat sini. Haha... kalau kau faham kenapa blog ini wujud, kau akan berhenti menggomel..

Ini cerita cinta yang lama. Revisit. Renew. Renovate. Re apa lagi la... Aku tahu apa kau orang fikir. Dan aku macam nak peduli la pulak apa yang kau orang mampu fikir.

Masa depan kami sukar, aku tahu tu. Nak pulak aku yang start buat hal dulu. Dan bersyukur, hal dulu dah tak jadi masalah antara kami. Ia hanya masalah kepada orang di sekeliling kami.

Perempuan baik, perempuan baik. Bila macam ni, memang kita akan buta. Kita akan nampak baik semuanya. Sejarah aku dan si dia lama. Walaupun si dia tak bersama aku dulu, still... Kau boleh nampak aku still kata si dia baik. Boleh tak kita kira si dia memang perempuan baik. Boleh kan?

Aku di kejutkan dengan angka 80 ribu. Angka yang menjadi matlamat antara aku dan si dia. Peh... Mula-mula memang rasa macam tak sempat, tapi lama-lama fikir aku senyum...

Sebab masa depan. Kau takkan tahu jadi apa. Terlalu banyak pembolehubah. Harga boleh berubah. Gaya boleh berubah. Dan aku harap, hati takkan pernah berubah.

Satu benda yang aku amat takut. Hati yang berubah. Macam haram. Aku tak kata si dia. Aku kata diri aku sendiri. Aku tak haram aku akan ada perangai macam haram ni lagi..

Cik abang, dewasa sket.. kau dah tua...

Doakan kebahagiaan aku... dan aku ucap selamat kepada kau orang semua...


Thursday, July 2, 2009

Ari Lasso - Hampa


Hampa - Ari Lasso



Kupejamkan mata ini
Mencoba tuk melupakan
Segala kenangan indah tentang dirimu
Tentang Mimpiku

Semakin aku mencoba
Bayangmu semakin nyata
Merasuk hingga ke jiwa
Tuhan tolonglah diriku

Reff: Entah dimana dirimu berada
Hampa terasa hidupku tanpa dirimu
Apakah di sana kau rindukan aku
Seperti diriku yang selalu merindukanmu
Selalu merindukanmu ….

Tak bisa aku ingkari
Engkaulah satu-satunya
Yang bisa membuat jiwaku
Yang pernah mati menjadi berarti

Namun kini kau menghilang
Bagaikan di telan bumi
Tak penahkah kau sadari
Arti cintamu untukku

Wednesday, July 1, 2009

Dan aku gembira semalam kalau kau tanya. Dan gembira yang bagaimana, aku tak mampu nak ungkap. Aku hanya tahu aku masih sedang dalam gembira...

Dan anehnya, aku masih mampu tersenyum sehingga entri ini ditulis. Hm... mungkin aneh bagi kau, tapi tidak bagi aku.

Semalam keluar buat aku sedar satu perkara. Perkara yang aku rasa lama sudah aku sedar namun aku jarang buat.

Fokus. Dan matlamat.

Kalau ada matlamat yang jelas, aku fikir aku boleh fokus. Musnahkan semua perkara-perkara yang hilangkan fokus, aku tahu aku mampu capai matlamat.

Dalam dunia ini banyak benda aku nak. Namun benda yang paling aku nak sekarang...

Heh, macam aku kata, aku sedang emo. So, aku takleh cerita lebih2 kat sini.

Aku ucap selamat, sebelum banyak lagi yang terlanjur keluar dari mulut aku ni karang.. haha..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...