Followers

Tuesday, October 25, 2016

Hi semua.

Hi semua. Lama tak update. Lama giler. Alasan sibuk tapi alasan ni dah banyak kali dengar kan? haha...

Baru-baru ni tertekan sket. Kalau dulu masa blog ni aktif, asal tensen je, or gembira je update blog. But zaman sekarang ni ada ke orang baca blog? Aku tengok budak2 sekarang dok baca fb wall la, twitter la. Suka benda yang pendek dan simple.

Dan aku juga begitu.

Aku sibuk dengan kedai. Yup, aku buka kedai T-Shirt. Kedai kecik2 je dalam Econsave Hamzah Alang (google ya). Menulis ni bukan nak promote kedai, just... ah... nak promote sket.. hehe...

Aku juga buka kedai online http://lionhearttrading.my. So far guna platform Shopee, xde webstore sendiri lagi.

Aku tak tahu orang lain but sebab barang kat kedai aku tak banyak mana, aku prefer jual kat marketplace lagi, macam Shopee.

Aku sebenarnya dalam peralihan dari offline ke online. Kedai so far ok cuma... well, aku computer guy. So... yeah.

Banyak aku belajar bila nak market barang. Kalau dulu masa university, aku hanya guna blog dan forum. Now dah mudah, kita ada FB page, instagram, twitter, whatsapp dan macam-macam lagi. Kalau ada duit sket leh la guna google adword or FB ads.

No wonder budak sekolah zaman sekarang pun dah sama kaya macam mak bapak dorang. I mean dah boleh ada duit sendiri. Rajin dengan tak je.

Banyak benda aku belajar, kepala macam sendat sket. Information overload. Benda ni pernah jadi masa belajar forex dulu. Overwhelming dengan maklumat2 baru, teknik baru dsg. Nak muntah tapi kerja tetap kerja... Kena buat jugak.

Berniaga tekanan dia berbeza dengan bekerja. Dulu masa jadi manager mana la aku kisah sangat store untung ke tak.. I mean KFC, sapa tak kenal. Orang xde duit je tak masuk KFC nak makan ayam... Haha...

But bila buka kedai sendiri, bila sale sket, nak tak nak kena brainstorm... Kalau sale ok pun kena brainstorm. Kalau sale raya menggila2 pun still kena brainstorm camne nak dapat bukit emas ke 2.

Manusia...

Anyway, aku just bebel nak lepas tekanan. Tak tau jika aku masih mahu ligat nak berblog. Blog ni... jujur, terlalu personal.

Tipu kalau aku kata aku tak ingat si dia.
Tipu kalau aku kata aku tak ingat Cahaya pembuka hatiku.
Tipu juga kalau aku kata aku dah lupakan Fiqa, Aina, Cahaya Kemuliaan dan dll
This part is too personal.

Bila ko dah tua, kau rasa ah... that moment, kalau la aku buat itu or ini... But the more aku kenang, the more aku fikir.. lebih baik aku tak dekat dengan mereka. Coz in the end... aku tak dapat apa2.

Ada benda yang aku konsistan buat sepanjang hidup aku dan bila kenang balik, kenapa aku tak teruskan je. Become pro... instead terjebak diri aku dengan hal2 personal.

Manusia...

Sekarang, aku just kerja. EVE online pun dah jarang buka terima kasih kepada internet Malaysia yang tak pernah gagal menghampakan aku. Rasa nak pindah korea memandangkan internet sana memang no 1 terlaju dunia.

Damn...

Ok la.. sambung keje... Korang leh unsubscribe je blog ni... coz bila aku update kemudian, apa yang ko baca adalah aku membebel. Nothing more. Hidup aku... kalau tak jadi yang teratas lebih dari orang lain, aku fikir.. its much better Tuhan ambil sahaja aku jauh dari dunia... at least, itu apa aku rasa...

Pro...

Aku ucap selamat!

Monday, February 15, 2016

Lionheart Trading : Kedai T-Shirt la pulak!!!

Halo... Apa khabar semua? Huhu...

Maaf lama tak update. Sibuk baru-baru ni dengan projek baru. Ni ada kelapangan ringan tangan ni nak update blog. Ada lagi ke tidak pembaca blog ni... ;p

Logo Kompeni hasil karya pokcik google dan di 'touch up' oleh saya.
Baru-baru ni aku buka kedai pakaian dalam Econsave Hamzah Alang. Dalam kedai ada T-Shirt unisex lengan pendek, lengan panjang dan kanak-kanak, T-Shirt perempuan, seluar pendek dan panjang, kain batik dan kain pelekat.

Kain Pelekat la la la la~~~
Kelakar!? memang... huhu...

Aku tak pernah berniaga buka kedai. Ni 1st time. Cuak memang ada. Nak kata ada pengalaman berniaga ni, dulu just berniaga picisan kat internet. Tak pernah lagi try buka kedai.

Buka kedai ni idea mak aku. Boring duduk rumah katanya. Jadi dia paksa aku buka kedai. Mak punya pasal aku layankan je. Modal takde la besar tapi berbekalkan ilmu matematik tahap taukeh ayam, cukup la... kot... haha...

T-Shirt Perempuan Free size!
Pengalaman jual pakaian memang zero. So nape jual pakaian? Sebab satu hari aku jalan-jalan, terjumpa satu kedai pakaian ni. Aura kedai dia lain macam. Cara dia susun pakaian... or sebab pakaian yang dijual punya warna nak menarik. Aku tak tahu. Tapi memang leh pengaruh orang yang terserempak kedai tu.

Comel je kedai. Keh keh...
Susun atur kedai aku ni memang follow sebijik kedai tu. Dengan harapan bakal pelanggan aku kelak merasa aura yang sama seperti yang aku rasa. Tapi tu la, kedai dia besar, kedai aku kecik, aku tiru mana mampu la... lol.

Mula-mula start buka kedai memang la susah, tambah cuak lagi. Banyak benor lak benda nak kena ada. Nak lesen perniagaan la (SSM), nak urus hal sewa kedai la, nak cari supplier la. Lemau.

T-Shirt Lengan Pendek, Lengan Panjang... semua ada...
Tapi aku jenis just do it, bak kata NIKE. Fikir banyak memang takkan buat. Berniaga ni bagi aku la... buat je, cuma bila ada masalah, jangan lari. Cuba selesaikan... benda yang berjaya repeat, benda yang xbest jangan ulang... n sentiasa cuba cari idea baru.

Seminggu pertama, sambutan menggalakkan. Aku guna skim harga beli 3 dapat diskaun. Senang untuk aku dan mak aku memandangkan kitorang ni tak boleh orang cucuk sikit, kasi murah, terus bagi. Kalau tak dikawal mau sebulan pertama tutup kedai.

Jadi nak diskaun, beli 3. Huhu... So, bila orang datang kedai aku, aku galakkan dorang bawak kawan-kawan untuk dapat harga murah. Lagi cepat habis stok, lagi senang hati aku. Lol..

Aku jual tak mahal. Lebih murah dari kedai biasa tapi mahal sket dari pasar malam. Alasan mudah. Kawasan aku duduk ni pekan. Orang sini takde la semua kaya-raya macam orang bandar. Pun, takde la miskin sangat. Harga aku letak cukup la nak bayar sewa kedai dan hal-hal lain.

Tapi aku tak rasa harga ni mahal, ataupun murah. Aku survey kawasan Kapar ni tengok harga kat sini macam mana, then ambil purata then murahkan sket. Pastu tengok pasar malam camne, ambil purata then mahalkan sket. Camtu la kira-kiranya.

Urusan akaun dan cara letak stok aku guna apa yang aku belajar masa jadi manager kat KFC. Aku agak bernasib baik juga pernah kerja KFC, cara urus duit sume memang tiru KFC habis. Layan.

Dinding utama. Daya tarikan pengunjung...
Minggu ni dah minggu ke 2, aku buka 1 Feb 2016. So, boleh kata nak masuk minggu ke 3. Minggu perit sket la, tengah bulan. Duduk menaip ni pun sebab terasa lapang depan kedai aku. Orang tak lalu lalang time-time petang tengah bulan camni. Luar pun tengah hujan lebat.

Boleh rileks!? nope. Aku tengah cuba nak buka kedai internet macam aku buat dulu. Rasanya dah leh biasa dengan urusan kedai. Jadi barulah nak buka kedai internet. Tengok camne. Papehal aku update sini. Huhu...

Aku kekal positif. Awal bulan ke, tengah bulan ke atau akhir bulan. Ada rezeki Inshallah ada la untungnya.

Stok picisan seminggu... ahaks!
Dulu mula-mula nak buka terfikir juga, bukan hari-hari orang makan baju ye tak. Tapi bila fikir, ada berapa ramai manusia kat pekan Kapar, pekan Meru dan ya... ada juga pelanggan aku dari Kuala Selangor dan Shah Alam datang Econsave sini beli barang then singgah kedai aku.

Rezeki, bila Allah nak bagi. Benda yang kita fikir tak logik pun boleh jadi logik.

Sampai sini saja la. Nak amik mood buat kedai internet. Teringat ada blog jadi update sini dulu. Aku ucap selamat...!

Thursday, December 17, 2015

Huhu...

Aku minta maaf, jangan marah... dan ya, aku tak mati lagi.

Aku tahu aku macam dah lupakan blog ni. Dari sehari ke sehari cuba nak update tapi cuma tak pasti jika benda yang aku tulis ni sesuai untuk di'publish'.

Ramai orang tahu, aku suka cerita tentang diri aku sendiri. Masa aku muda-mudi dulu, blog seperti medium sesuai untuk luahkan sesuatu, bila aku tua sket, orang dah guna facebook dan twitter untuk benda2 macam ni. Sekarang... aku tak pasti... banyak sangat medium orang guna untuk luahkan sesuatu.

Btw, kalau kalian pergi ke facebook atau twitter aku pun, takde pape. Sebab aku jarang menulis kat sana, kecuali dalam close group.

Aku masih menulis, cuma tak publish. Kadang aku luangkan masa kat facebook just baca apa orang tulis dan selalunya terdetik, "benda/gambar macam ni pun korang nak kongsi..." dalam fikiran aku. Dan benda yang sama reflek kat aku bila aku sedaya upaya nak tekan "publish".

Aku belajar satu pengajaran penting dalam hidup aku. "Jangan sesekali tunjukkan kelemahan kepada orang lain." dan "Jangan sesekali pandang rendah orang lain". Alasannya mudah, orang boleh jatuhkan kita dengan kelemahan kita, dan orang itu termasuklah orang yang kita pandang 'innocent' atau lemah.

Banyak benda tak baik berlaku kepada aku tahun ini dan aku tak salahkan sesiapa. Silap aku. Aku cuba nak luahkan di sini tapi macam aku cakap, tekan 'publish' adalah benda yang sukar untuk aku.

Walaubagaimanapun, 'here i am'. Menulis post kosong. Seperti selalu.

Anyway,

Tahun 2016 dah dekat. Aku tak mengharap apa-apa sebab aku tahu apa jadi pada aku pada tahun depan. Aku doakan kalian semua akan dapat tahun terbaik untuk tahun 2016.

Aku ucap selamat...

btw, aku tak mati lagi. Kalau kau pandang atas, aku terus ke bawah. Kalau kau pandang bawah, aku terus ke atas. Kalau kau tak jumpa aku, bererti selamanya kau takkan melihat aku. ;p

Wednesday, September 2, 2015

So Chan Whee - Tears

Baru-baru ni aku melayan Running Man dan ada satu segment Ji Hyo berkaraoke. Kelakar...


Jadi aku pun cari la penyanyi asal lagu tu. Ya, lagu Korea. Kita sekarang berada pada generasi di mana, kalau kau tak faham pe dorang nyanyi, still... kau boleh enjoy selagi lunak di telinga.


So Chan Whee - Tears
amu ildu negen omnun goya choumbuto urin morun goya
oh non gurohke nal boneljusunun opkeni
ijeradu narul ijoyahe kuron mosup shipchi anketchiman
ajik nal kidarinun na narul ara maumi apa

charari narul miwohe ije kuman nege miryon boijima
dubon dashi non narul chatjima naro inhe apa haltenikka

chaninhan yojara narul yokhajinun ma
chamshi norul wihe ibyorul tekhan goya
ijinun ma ne sarangul nonun ne ane isso
giljin anhulkoya sulpumi kagikaji yongwonhi......

charari narul miwohe ije kuman nege miryon boijima
dubon dashi non narul chatjima naro inhe apa haltenikka

kajyoga negeso nunmon noye sarangul
modun ge jipchokingol nodo ago itjana
jidokhetton sarangtawin modu jiwoboryojwo
giljin anhulkoya majimag sun gan kaji saranghe....

Translation
Let's regard anything as not happening.
Let's regard each other as strangers from the first.
Aren't you able to release me?

You should forget me just now. 
It may not be easy to take such a attitude.
But my heart aches, because I know you who are still waiting for me.

Hate me rather.
Don't show an affection for me anymore.
Don't look for me again,
Because your heart may ache by me.

Don't condemn me as a merciless woman.
I only chose parting for a while for you.


Don't forget my love. You are in my mind.
It won't take long until sorrow disappears.
Forever~

Hate me rather. Don't show an affection for me anymore.
Don't look for me again. because your heart may ache by me.

Take your love from me.
You know all things are attachments.

Please erase totally the passionate love.
It won't take long until the last minute.
I love you~
___

Jujur, aku amat suka lagu ni. Agak terkejut bila aku tahu ini lagu lama tahun `90-an sebab rentak dia agak `00-an camtu. Tapi sapa la aku nak cerita tentang irama dan lagu. So, bila dah suka satu lagu, aku akan cuba cari jika ada remix, cover atau apa-apa yang berkaitan dengan lagu ni.

Dan aku jumpa... well, kalau kau 'into' rock or metal. Well, apa la aku tahu tentang'batu' dan 'besi' dalam lagu ni.

Ini aku rasa dari rancangan realiti tv, macam Akademi dan sewaktu dengannya.


Even better. Tapi aku fikir lagu ini lagu sedih. Tetapi orang peduli apa, sedih pun boleh diberi kuasa dan tenaga melalui irama.

BONUS



Can't resist. Aku nak kongsi ini juga coz bagi aku menarik. Enjoy... Makanan ruji untuk telinga aku minggu ni.

Huhu... Aku ucap selamat.

Tuesday, August 4, 2015

Kembar Realiti

Aku... selalu menulis di sini. Cuma aku tak publish. Bukan hajat di hati cuba nak hidupkan blog ini. Aku tak pernah paksa diri aku untuk update blog ini. Jadi, jika aku update, maka aku memang ikhlas nak update.

Aku stop main Eve Online hampir seminggu. Aku tak pernah stop untuk lebih 24 jam kecuali aku terpaksa keluar dari komputer aku. Aku ada masa, cuma tak rasa nak buka. Eve Online satu-satunya benda yang aku enjoy sejak aku main. Benda lain terasa tasteless.

Dan bila aku berhenti... Aku terasa ada kekosongan dalam minda aku. Or perhaps, dalam hati aku.

Prinsip aku mudah. Jika kau tak boleh enjoy benda yang kau buat untuk enjoy... Jangan paksa diri. Berhenti. Aku tak tahu kenapa, aku macam aku tak boleh enjoy. Jadi aku terpaksa berhenti sekejap.

No Eve player can't really quit Eve. Aku tahu satu hari nanti aku akan kembali.

Aku tak naif. Aku tahu kenapa aku tak boleh enjoy macam dulu. Aku trader. Hidup aku most of the time depan pc. Aku selalu kaji market, dan bila aku tertekan, aku buka Eve. Eve Online bagi aku macam hidup. Aku fikir, aku bina, aku uruskan dan aku jaga.

Eve jadi satu realiti untuk aku.

Orang selalu kata. Reality suck! Jujur, aku setuju. Aku tak mahu bahas benda ni. Kalau hidup kau hebat, so be it. But one thing for sure... Give up life is not an option.

Eve satu-satunya game yang buat aku betul-betul berfikir. Sebab setiap keputusan kau buat akan membawa perubahan untuk akan datang. Dan sebab itu kalau kau mengikuti perkembangan Eve Online, kau dapati pemainnya macam terlalu obses. Mereka cerita tentang Eve seperti mereka hidup dalam Eve.

Sebab bagi aku... Eve Online satu-satunya game online dekat dunia ini yang bertahan lebih 1 dekad dan masih relevent. Alasannya mudah. Bila CEO CCP ditanya apakah itu Eve Online. Beliau menjawab Eve Online adalah tool. Kami berikan mereka tool (barang). Terpulang kepada mereka gunakan untuk apa.

This sandbox, kebebasan ini yang membuatkan Eve menjadi satu realiti. Dan... kalau kau fikir game tak mampu menjadi satu realiti, its sad to say.. that you are wrong.

Aku selalu fikir, adakah badan yang kita ada ini adalah kita. Tangan kita adalah kita. Masa sekolah, ustaz selalu kata, hargai pemberian yang Allah berikan/pinjamkan kepada kita. Bagi aku, jasad kita adalah tool yang Allah beri untuk kita buat apa yang kita buat.

Satu-satunya anugerah yang Allah beri kepada kita adalah minda dan freewill. Tetapi Allah ingatkan kita, setiap perbuatan ada akibat. Ya, kau bebas buat apa sahaja dengan tangan(tool) kau tetapi ingat... ada akibat. Eve tak banyak beza. Diberikan tool, buatlah apa kau suka.

Dan tool dalam Eve dan juga dunia kita adalah sama. Kalau kau hilang tool kau, ia akan hilang selamanya...

Dan sebab itu Eve is real. Realiti. Dan bila kau buang realiti, pasti... akan kekosongan bakal berlaku.

Heh... well, jangan fikir berat sangat. Aku hanya menulis apa aku fikir. Aku fikir aku patut berhenti sekarang sebelum aku mengarut lebih jauh lagi.

I'm feeling better now. Perhaps luahkan apa yang aku rasa adalah sesuatu yang baik untuk aku lakukan. Tak ramai yang betul-betul faham cara fikiran aku berfungsi.

This kekosongan, well... kita tengok macam mana...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...