Followers

Tuesday, June 15, 2010

Hidup seorang Bachelor of.... #2

Maaf dah lama tak update. Aku tak ke mana-mana. Hanya di rumah. Cuma agak keterlaluan depress. Mungkin kerana terlalu mengenang masa lalu, dan takut akan masa depan. Dan be glad, aku fikir aku ok sekarang.

Forex... Hm... Tak banyak yang aku buat baru-baru ini. Dan kerana itu aku tidak menulis tentangnya. Fikiran aku kusut. Dan kerana itu, aku tidak berbuat apa.

Malam ini seperti biasa aku tidak mampu tidur, terfikir apa masa depan aku. Sebulan setengah duduk di rumah hanya mengadap komputer aku fikir, hidup aku cepat menjadi singkat.


Maka, aku buka Word. Dan ketahuilah, malam ini aku baru menulis resume. Job-hunting is about to begin. Dan maaflah, aku tak dapat berkongsi apa yang aku tulis dalam resume itu. Huhu...

Aku teringat 2 minggu lepas, ayah aku berkata kepada aku, "Plan hidup kau...". Menyedarkan aku tentang masa depan. Apa aku mahu buat, apa aku mahu capai. Aku fikir kembali dalam seminggu ini, aku hanya murung, tidak berbuat apa kecuali main game, tengok movie dan membaca. Itu minat aku, dan itu yang mampu menceriakan aku, walaupun aku perlu seminggu untuk dapat hidup aku semula.

Plan hidup aku. Apa aku mahu...? Banyak. Secara amnya duit dan keluarga. Keluarga, mak, ayah dan adik. Dan ada rezeki isteri dan anak-anak. Itu kemudian. Untuk duit.... Aku perlu menjawab soalan berikutnya... Bagaimana...?

Sepanjang aku duduk di rumah, selain forex, aku rajin surf di internet untuk dapatkan apa-apa maklumat tentang perniagaan. Aku suka berniaga. Kadang bukan sebab duit, ia lebih kepada kerana aku dapat ramai kenalan. Seronok kan ramai kawan.

Aku juga suka benda. Hanya berniaga sahaja aku dapat fikir sebagai medium untuk akses barang murah dan berkualiti. Cepat dan puas hati. Aku tak tau, aku hanya suka barang dari duit. Lagipun itukan peranan duit, untuk mendapatkan benda. Huhu...

Dan itu datang idea, walaubagaimanapun hidup aku kelak, aku mesti akhiri dengan menjadi seorang perniaga. Businessman. Entrepreneur. Aku hanya mahu akses, untuk setiap benda-benda yang aku suka. Dan itu yang aku mahu buat.

Forex hanya permulaan. Namun, sejak akhir-akhir ini aku agak putus harapan sedikit tentang forex. Dan itu yang membuat aku terfikir untuk menulis resume. Untuk mencari pekerjaan. Old-fashion way to obtain money.

Dan ketahuilah, itu yang membuatkan ayah aku berkata begitu, "plan hidup kau...". Resume ini datang kata-kata ayah aku, yang datang dari keputus-harapan aku dengan forex.

Aku ingat ayah aku suruh aku duduk rumah sahaja dan fikir apa bisnes yang aku mahu dan mampu lakukan. Mencari pekerjaan, bagi ayah aku bukan solusi kepada masa depan aku. Dia galakkan aku bisnes. Kerah minda dan keringat untuk menjadi independent. Namun, aku fikir aku sudah sampai limit kepada kekerahan itu.



Dan akhir sekali, ayah aku berkata lagi...

"Sama ada join mlm, atau pergilah kerja dengan kedai jual kereta..."

Dan dari situ baru aku nampak apa ayah aku nampak. Bisnes. Bukan untuk duit. Tapi sebenarnya untuk orang. Menjadi kenalan, mencari kenalan. Menyelesaikan masalah orang. Dan itulah usahawan. Menjadi usahawan. Orang, adalah penyelesaian kepada masalah masa depan aku.

Malam ini aku menulis resume. Dan aku stuck pada bahagian objektif karier. Sama ada untuk menjadi engineer... atau menjadi saleman. Ugh...

Kau... maaf ganggu tengah malam ini ya... membaca rapikan aku. Huhu.. aku ucap selamat...!

Oh, jika kau tanya adakah aku mengundurkan diri dalam forex. Tidak... belum lagi. Mungkin cuti sebentar...

Oh dan maaf kalau tema blog aku kali ini agak menyakitkan mata... kau boleh komen... aku tukar kemudian...

Friday, June 4, 2010

Seleksi lagu saya pada malam ini...

Kecelakaan dibalas dengan kecelakaan... aku tunggu, dan aku takkan maafkan...

Errr.... aku just nak listkan beberapa lagu yang aku dengar bebaru ni... Just untuk petunjuk di masa hadapan...

Tajuk : Pompeii
Artis : E.S. Posthumus
Album : Unearthed

Tajuk : Brothers of Blood
Artis : Cris Velasco
Album : God Of War III Ultimate Trilogy Edition

Tajuk : Poseidons Wrath
Artis : Gerard Marino
Album : God Of War III Ultimate Trilogy Edition

Tajuk : Garden of Eden
Artis : Yasutaka Nakata
Album : Liar Game 2

Tajuk : Soviet March
Artis : James Hannigan
Album : Command & Conquer : Red Alert 3

Tajuk : Code of Conduct
Artis : Han Zimmers
Album : Call of Duty : Modern Warfare 2

So, ada persamaan kan semua lagu di atas... malas nak bagi link... hang cari la sendiri.. haha...

Wednesday, June 2, 2010

Minggu FX-004 - NA

Selagi aku lihat, dan aku takkan maafkan...

---

Well kawan-kawan. Tiada minggu FX-004. Aku berani kata, kerana minggu itu segala apa aku usahakan semuanya gagal. Walaubagaimanapun, aku berani mengambil langkah proaktif. Pada minggu ini aku mula akaun real. Deposit tak banyak, hanya USD30 (RM111). Aku ingat kata seorang otai forex.

6 bulan demo, 6 bulan depo kecil, dan seterusnya depo besar.
Disaat entri ini ditulis, equiti aku menjadi USD32.50. Kau tanya pe komen aku tentang minggu ni. Aku hanya boleh katakan, ini bukan yang aku selalu buat. Aku maksudkan aku tak cukup agresif hari ini untuk bersama market minggu ini.

Lot aku gunakan adalah agak besar aku fikir, 0.12 lot untuk equiti USD30. Bermakna secara purata, 1 pip persamaan dengan 12 sen. Aku target untuk sekali ganda akaun aku dalam seminggu, untuk minggu ini USD60 equiti. Mampukah aku?

Banyak sebab untuk aku tidak agresif seperti biasa. Salah satunya kerana psikologi aku sendiri. Ini duit betul. Bukan demo. Aku perlu kira berapa equiti aku perlu ada sebelum margin call agar aku mampu buat comeback. Antara sebab lain adalah aku menghadkan teknik aku.

Untuk pengetahuan kau orang, minggu ini aku hanya trade momentum. Dalam kepala aku, ada 3 jenis teknik yang aku mampu gunakan.
  • Momentum
  • Reversal
  • CSR100
CSR100 adalah baik. Namun aku masih belum kuasai sepenuhnya. Begitu juga dengan reversal. Namun, aku trade dengan hanya bergantung kepada momentum market sahaja yang betul-betul aku mampu lakukan tanpa second thoughts.

Aku akui, aku masih lemah dalam mengetahui berapa lama aku perlu berada dalam market bila mana sesuatu order itu telah dibuat. Untuk rujukan, hari ni sahaja sepatutnya aku telah mencapai target jika aku tidak takut untuk tunggu lagi hanya dalam 30 minit. Aku tunggu dan tunggu sehingga dia naik semula, kemudian takut dan tutup.

Masih perlukan latihan. Psikologi aku masih lemah aku kira. Lagipun ini akaun real. Walaupun kecil, aku rasakan itu adalah maruah aku. Jika yang kecil aku gagal, apatah lagi jika aku perlu uruskan yang besar pula.

6 Bulan yang kecil. Sehingga aku mampu uruskan dengan baik, baru aku akan usahakan yang besar.

Aku ucap selamat ya... Oh ya, kemarin hari jadi aku yang ke 24. Biasa sahaja hari-hari itu. Namun aku belajar sesuatu, dimana aku perlu kejar sesuatu. Sepanjang 24 tahun aku hidup, aku fikir hanya 2 benda yang betul2 aku perlu kejar dan ikut. Ilmu... dan duit... Aku ucap selamat ya...

Selamat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...