Followers

Friday, November 28, 2008

Menjadi terlalu cinta merbahaya tahu...!

Aku baru baca blog aku dan si dia. Blog untuk kami luahkan perasaan antara kami. Dah2... toksah cuba cari, aku dengan dia je boleh baca. Kadang ada benda yang kita tak boleh cerita secara terbuka kan?

Aku akui mengabaikan si dia semenjak aku cuti ni. Kenapa kau tanya? Sebab aku ada mak pengganti si dia. Dan sila berfikir rasional. Yang aku maksudkan aku ada tempat untuk makan makanan sedap.

Bukan nak kata mak aku tu tukang masak aku, tapi dah dia sorang je yang berupaya masak untuk kami sekeluarga. Nak kata apa lagi kan. Sendiri fikir la.

Namun, aku akui aku rindukan si dia. Nak jumpa? haha... aku kalau dah duduk rumah maaf sikit nak keluar. Malas.

Kadang aku bangga dengan diri aku, tak, aku memang bangga dengan diri aku. Kalau dulu cinta menguasai aku, kini aku menguasai cinta. Aku mula fasih dengan mana aku harus utamakan dahulu.

Menjadi terlalu mencintai si dia memang membunuh ku. Punya perasaan menyayangi orang seperti aku menyayangi ex2 aku dulu memang mampu membunuh. Jika kalian pernah bercinta kalian akan faham.

Aku selesa sekarang menyintai dia. Cukuplah... dia tak mengulang sejarah cinta aku dahulu dan itu cukup untuk aku terus mencintai dia.

Cukup untuk mencintai dia, dan aku harap, selamanya aku mampu menyintai si dia. Kerana aku fikir, seperti tajuk entri ini, jika ia keterlaluan, ia akan jadi merbahaya.

Menyintai perempuan itu penting, tahu. Tapi terlalu menyintainya adalah merbahaya...

Tidakkah kalian fikir begitu...?

Thursday, November 27, 2008

Masa depanku adalah dunia semasa kecilku...

Cuti di rumah memang menyeronokkan. Kau tak fikir nak turun ke cafe beli makanan. Kau tak fikir nak siapkan projek dan assignment. Kau tak fikir hidup kau sedang dalam kesempitan wang. Aku suka cuti di rumah.

Tapi cuti aku tak di sia-siakan. Tahu bukan aku sedang mendalami dunia forex. Ya, masih baru dan aku masih mencari kaedah yang amat sesuai untuk aku. Hm... boleh kira aku sudah jumpa tetapi ilmu takkan habis di tuntut kan. Aku hanya mahu sempurnakan saja. Untung? Haha... setakat ni boleh la.

Cuma baru-baru ini aku ditewaskan oleh kekurangan displin. Yup, aku sedang rugi yang amat. Mengenang aku dahulu, barangkali aku sudah tinggalkan forex tetapi aku tak boleh. Kerana aku telah nampak jalannya.

Berputus asa sekarang adalah rugi. Aku masih ada sebulan lagi sebelum habis cuti. Dan aku punya masa yang amat lapang untuk belajar. Aku punya asas, aku fikir... Jadi aku patut teruskan. Benar??

---

Cerita lain.

Malam ni aku tak boleh tidur. Selak-selak rak buku jumpa komik-komik aku. Penyiasat Remaja Kindaichi. Peh.. Aku memang minat gler dengan jalan cerita dia. Aku ingat lagi masa di Kolej Martikulasi aku bawa semua koleksi komik aku ke sana. Siap buat forum dengan member-member lain bercerita pasal komik. Lalu...

Aku rindukan mereka, dan masa itu. Aku ambil komik, baca. Senyum. Aku rasa perasaan ini. Perasaan yang sama aku rasa ketika membacanya kali pertama dulu. Perasaan yang sama, yang sukar aku nak ungkap namun aku selesa.

Perasaan menjadi seorang budak... aku fikir.

Hidup semakin dewasa semakin membosankan. Aku harap umur aku statik, menjadi 15, bukan 14. Hidup penuh rehat dan ceria. Tak berfikir berat seperti sekarang. Ya, menjadi dewasa... adalah membosankan.

Membaca apa aku boleh kata impian hidup orang lain mengingatkan aku betapa aku perlukan masa-masa seperti dahulu. Aku perlu berehat dari menjadi dewasa kerana aku sudah lesu memikirkannya.

Aku juga harap seperti itu, hidup yang tenang di masa hadapan. Cukup dengan segala yang cukup, aku tak perlu lebih. Aku harap hidup aku di masa depan seperti itu.

Mampukah aku?

Entah... Mampukah kamu?

Friday, November 21, 2008

Kelak kita bebas

Cuti dah mula. Final dah final. Hee... So duduk la aku kat rumah menghadap pc 24 jam sampai biru mata.

Cuti, cuti di rumah amat merehatkan. Dapat makan masakan emak. Peh, syurga. Itu sudah cukup menterjemahkan yang duduk di rumah semasa cuti adalah amat menyenangkan.

Kadang aku terfikir, hm... macam mana masa depan aku kelak. Dapatkah aku selalu begini di hari cuti. Kejap, kenapa hadkan pada hari cuti sahaja. Apakata menjadikan ia sebagai hari-hari di sepanjang hidupku. Hm, menarik.

Buat masa sekarang memang tak mungkin. Aku harus pulang semula ke UTM. Tapi barangkali selepas keluar UTM aku boleh.

Dan itu pun kalau aku kerja dekat dengan rumah. Betul tak? tapi kena tengok juga kerja yang bagaimana. Kalau kerja macam orang gila pergi pagi balik malam pun tak guna juga.

Tapi kalau kerja senang sangat pun tapi gaji tak masyuk tak guna juga. Sesedap mana pun masakan emak aku, kalau bahan masakannya tak mencukupi tak guna jugak.

Hm... kesimpulannya kalau aku nak rasa cuti setiap hari di rumah,
  • Kerja harus ikut waktu pejabat
  • Kerja dekat dengan rumah
  • Gaji mesti masyuk
Hm, dunia sekarang seperti tak membenarkan aku untuk hidup seperti hari ini, seperti hari cuti di setiap hari-hariku. Tahu? aku suka duduk di rumah. Cukup kalau ada makanan dan pc, aku boleh hidup.

Jadi, bagaimana aku mahu mencapai ini di masa hadapan. Aku cuma perlu berfikir dan bijak sedikit. Ada orang sarankan aku kerja di rumah. Hah... boleh ke...?

Zaman sekarang tak macam dahulu, sekarang banyak kemudahan, benar? Terutama internet, dunia kedua jika aku boleh gelar ia. Selagi aku boleh berhubung, aku yakin dari situ aku boleh bekerja. Namun bagaimana?

Perniagaan? Haha... memang boleh kaya jika kau tidak kayap. Means if you don't mess up. Bersabar, tekun dan rajin. Usaha seperti meletakkan nyawa di situ. Gila, tetapi benar.

Mahu cuba, aku mahu cuba, aku mesti cuba. Kerana aku tahu siapa aku dan bagaimana aku mahu hidup kelak. Dan disebabkan aku masih pelajar, punya banyak masa (aku rasa...), aku patut mula terokai dunia pekerjaan di rumah.

Oh dunia, aku tak pernah terfikir aku cukup hebat untuk mencabarnya. Namun jika aku tidak mula sekarang, aku pasti dunia telah menang dahulu sebelum sempat aku ucap selamat tinggal kepadanya.

So, it's interesting right? Cuma aku masih tidak yakin mengenainya. Fikir, it's good to be true even you heard it from others. Langkah pertama aku fikir aku harus yakin. Ya, yakin.

Hm... tengok apa aku mampu buat cuti ini, merangka masa hadapan. Dan kalian, pernah terfikir mahu kerja sendiri? Hm?

Wednesday, November 12, 2008

Move - How To See You Again



Move - How To See You Again
I don’t know if I can say good-bye to you
Now under the mooning rain, we’re just like a fool

Mou dono kurai daki atta mama you & I
Kaeru basho nado wasuretai kara through the night
Hanaretaku nai yo I’ll miss you every single night
Teokure no yamai It’s hard to say good-bye

Oh, tell me how to see you again, want you to kiss me once again
Tsumetai ame nanka never feel moeteru no
Oh, tell me how to see you again, your love can break my every pain
KISU ga tomara nai AM5 dosha furi yeah!

Why should I say good-bye tamerai gachi no me ga
Gakusei mitai na junai no you ni uruuru de
Say good-bye dekinai hodo ni
Horahora me no mae no ai ga itai kurai makka ni jukushita
Ratararata sakuranbo takara no naka ni saitara burando
AFEA ga honki ni sorosoro shoukaku suru yokan yavai
I can’t stop to fall into this!!

I can’t say that I would be your only one
We both know that we have each place to return

Zubu nure no kami kanari gokigen shiny black
Mou asa na no ni shirakekirezu ni Boogie back
Katachi no nai mono It’s goona stay deep in my heart
Tatoeba kono koi Why should I say good-bye?

Don’t tell me I should say good-bye, nothing is hard to justify
Yarakai kuchibiru wanna be kimi no mono
Don’t tell me I should say good-bye, oh baby I’m about to die
Zutto futari de crazy dive nureta mama

Totsujo love dekaku yuru gasu you na girigiri kan ga kakkazan no you ni mezame dasu
Love ekaku hibikasu HERIKOPUTAA kara rakkasan de hora tobikome PARADAISU
Mou ippo hora motto go-go honshin to rinri no koubou
Mazu neka shitsukeru jutsu hanashi my desire nari yuki makasede so fine

Oh, tell me how to see you again, want you to kiss me once again
Tsumetai ame nanka never feel moeteru no
Oh, tell me how to see you again, your love can break my every pain
KISU ga tomara nai AM5 oh whaaaaaaaayeeee
Don’t tell me I should say good-bye, nothing is hard to justify
Yarakai kuchibiru wanna be kimi no mono
Don’t tell me I should say good-bye, oh baby I’m about to die
Zutto futari de crazy dive nureta mama

I never stop to do it like this
You never stop to do it like this
We never stop to do it fuckin’like this

-----

Hm? tak pernah dengar nama group ni? Pernah tengok anime Initial D. Lagu tema anime tu semuanya dinyanyikan oleh kumpulan ni.

Pagi-pagi yang penat ni (study, esok ada paper) rajin lak aku selongkar pc aku tengok apa-apa yang menarik. Macam boleh layan je. So aku tepek la kat sini. Heh, layan dulu, mana tau kepala kita sama... Haha...

*Err.. yang gelabah tu abaikan sahaja. Aku cuma suka part bila perempuan tu nyanyi. Comey!

Monday, November 3, 2008

Tag : 15

Lama tak melayan tag. So, aku layan satu. Boleh? Dari Nani

Each player of this game starts off with 15 weird things/habits/little known facts about yourself. People who get tagged need to write a blog of their own 15 weird things/habits/little known facts as well as state this rule clearly. At the end, you need to choose 5 people to be tagged and list their names. No tags back.

Ok, 15 benda aneh (sory Syarifah, pinjam jap) dalam hidup aku setakat ini.
  1. Carefree, selalu tenang. Kadang agak keterlaluan tenang. Kenapa kalian tanya. Aku nak hidup gembira sahaja.
  2. Gila graf. Forex i mean. Tak tahu Forex? gi wiki. Ya, graf menceritakan segala-galanya bak kata pensyarah aku.
  3. Aku suka Batman. Kaya, kacak, kuat, bijak (maaf, penat fikir untuk "K" yang lain. Hope to be like him. Haha...
  4. In love mode, tapi aku bukan romantika. Tak percaya? Tanya si dia. Miss her...
  5. Suka berfikir, bermakna aku sukakan sesuatu yang bijak. Drama faveret; Liar Game, Kurosagi, Num3ers dan sewaktu dengannya.
  6. Materialistik. Tapi aku tak heran harta kau la. Aku sedang bikin harta sendiri.
  7. Rasional dan straight-forward. Aku kata aku lapar, maksudnya aku lapar la.
  8. Pemalas. Tapi hanya pada benda yang aku tak minat.
  9. Aku sebenarnya memiliki ketakutan yang berbagai-bagai. Sedang berusaha menghadapinya satu persatu. Perfectionist maybe...
  10. Suka tengok perempuan tahu. Tapi tak bermakna aku ni playboy ya... Sila memahami naluri lelaki aku yang sejati ini.
  11. Suka maklumat yang bukan sampah. Means, aku mampu dan boleh guna maklumat itu untuk kebaikan aku dan orang lain. Any suggestion?
  12. Aku tak suka bola sepak. Aku tak faham kenapa member-member aku semua hari-hari cerita pasal bola. I'm sick of it. Tolong, fikiran aku tidak sebulat seperti yang orang lain sangka.
  13. Rujuk no 5, aku suka orang yang menentang kebiasaan. Asalkan tidak menentang sesuatu yang hakiki, agama maksud aku. Berfikiran terbuka dan budaya berfikir itu penting ya.
  14. Fleksibel. Aku mula mudah sesuai dengan keadaan yang pelbagai.
  15. Kalian tahu, aku sebenarnya suka hang out. Dengan sesiapa pun aku tak kisah. Asal aku keluar bilik. Homey person. Kesian.
Ah... Hm... Aku tag sapa je yang baca ni dan ada blog. Pastu komen kat sini, aku nak baca kalian punya ok...

Sunday, November 2, 2008

Aku pernah hidup kerana kenangan bersama kamu semua...

Dah mula bosan, aku bukak album gambar lama. Heh, tersengih seorang diri melihat kawan-kawan aku masa di kolej martikulasi dahulu. Tanya aku period yang aku paling suka dalam hidup aku. Aku akan jawab, sepanjang tempoh aku berada di kolej itu.

Sebab? Aku punya kawan-kawan yang best gler.

Qamari
Dia ni best. Boleh kata rakan borak yang paling best dalam hidup aku. Aku sanggup habis berjam-jam di meja study sambil borak dengan dia. Sikit gayanya aku tiru kerana aku suka. Very tolerance person. Kalau takde dia, aku yakin sosial aku berada di dalam bilik sahaja. Heh...

Zaridz (Zack)
Hm, aku lupa ejaan sebenar nama dia. Heh. Gila jambu mamat ni. Dan heh, aku tak tahu kenapa, dia agak penyegan dengan perempuan tapi kalau dia dah dapat, layan saja. Budak pandai, dan aku tak lupa setiap jasanya menjadi cikgu kepada aku. Boleh kata teman bermain aku. Gler dengan perangai gler dia. Ya, aku ingat peristiwa lipas itu, kau ingat tak?

Kamal
Lagi sorang budak pandai. Gler genius tapi bila ada benda dia tak suka, tahan sahaja dengan mulutnya. Tapi niatnya baik, aku tahu. Tapi kadang aku takleh faham dia. Tak tahu kenapa. But still, dia bukan trouble maker, but the... er... penyelesai masalah. Dan aku suka, koz banyak kali senangkan hidup aku. Huhu...

Adam
Gler kepala mamat ni. Hepi go lucky. Dia selalu buat aku rasa belajar tu sesuatu yang rileks. Apa je yang keluar dari mulut dia memang sesuatu yang kita patut gelak. Lawak seh. Senang dekat dengan dia walaupun dari jauh orang akan anggap dia seorang pendiam. Antara orang yang rapat dengan aku untuk ke kuliah, kalau aku nak gi la.. Hee...

Am
Sifu aku. Ya, aku jiwang dahulu, dan dia adalah penyebab kenapa aku sangat jiwang dahulu. Dia mampu merapatkan barisan para-para jelitawan dengan hanya tenungan mata. Gler hebat. Seorang yang pintar, kalau main chess dengan dia, kirim salamlah untuk angkat trofi kemenangan tu. Dan kalau kalian dengar lagu yang dia selalu dengar, kalian akan tenggelam dalam dunia dia, terutama jika kalian perempuan. Awas ya...

Hairul
Berlagak gler mamat ni. Tapi aku tak kisah sangat pun. Sebab benda yang dia lagakkan memang dia buat. Pendek kata, dia bukan jenis orang cakap tak serupa bikin. Tapi dia tak kedekut ilmu. Tanya la apa kalian nak tahu, dia akan bagitau cuma, heh... tahan saja dengan lagaknya. Janji aku pernah kalahkan dia dalam chess sekali. Haha...

Kucik
Memang sempoi. Dan ada komuniti sendiri dekat cc kolej ni. Orang yang bertanggungjawab memperkenalkan game Ragnarok kat aku. Kejap je aku main. Tanya la dia apa game online dan offline yang ada kat mukabumi ni, aku yakin dia tau semuanya (err.. ye kot. haha...). Happening person. Aku tak dapat bayangkan hidup aku tanpa dia. Gempak beb!

E-lock
Gler sempoi. Tenang je orangnya. Cakap pun bersahaja. Lemah lembut budi bahasa. Senang bergaul dengan dia. Memang tak sombong. Tapi dia ni misteri. Dan sebab tu aku takleh cerita banyak. Hehe...

Zuhair
Kalau dia melawak, kau akan ingat sampai mati apa yang dia katakan. Orang yang bertanggungjawab memperkenalkan aku kepada perniagaan topup. Apa, bantalmu di bawah seliparku... Hahahaha...

Mel
Kucing aku. Haha... takdelah. Ni orang betul. Gler kiut dan comel. Seksi, wakakaka... Salah seorang yang bertanggungjawab membuatkan aku rajin belajar. Aku tak faham kenapa cakap dia aku mudah ikut. Aku ingat lagi aku tak tidur sebab dia suruh aku siapkan semua assignment yang aku ada walhal nak hantar lambat lagi. And she's good listener. Ipoh mali talak sombong ma... Haha...

Haryanti
Kontorversi. Sampai hari ini aku rasa kalau orang bercerita pasal aku mesti berkait dengan dia. Anyway, takde apa yang berlaku antara aku dan dia. She's really nice person. Aku senang dengan dia. Peramah. Dan korang-korang yang suka gosipkan aku dan dia, tolong hentikan... Dia sudah berpunya, seperti mana aku. Haha...

Amy
Even kami sebaya, aku panggil dia kakak. Jangan tanya kenapa, itu first impression aku dan aku lihat dia seperti seorang kakak. Kalau aku dianugerahkan seorang kakak kandung, aku mahu seperti dia.

Wawa
Awas kalau kena jentik sekalipun dengan dia. Budak silat ini. Kadang dengan tak sengaja dia terkeluar pencak jurus ke-6 dia. Lepas tu mengidap la kau. Aku pernah kena tu aku cakap. Dia selalu mengingatkan aku yang perempuan bukan barang mainan. Kalian tahu?

Dan ramai lagi yang aku ingat tapi tak larat nak taip. Tanpa mereka, hidup aku sunyi dan sepi dan bosan, sepertimana yang aku lalui di UTM ni saban hari. Lama tak jumpa dorang. Masing-masing mula bawa haluan masing-masing.

Kenangan tu aku tak pernah lupa. Setahun itu aku tak pernah lupa. Setiap minit setiap saat. Sebelum bertemu si dia, aku hidup dengan kenangan-kenangan ini. Aku harap ia akan berulang kembali. Hidup di Kolej Martikulasi Negeri Sembilan. Aku rindukan hidup di sana.

Hidup umpama roda kan?

That's only the emotion. Endure it...

Tak boleh tidur. Melihat skrin monitor memberikan aku kekuatan untuk menafikan yang aku perlu rehat. Dah lama term workaholic menjajah masa aku. Sekarang tahap fizikal aku bukan penat, tapi lesu. Huu... harus cari vitamin. Any suggestion?

Final mula menghampiri. Ya, kalau kalian tidak tahu, aku masih student. Bagi ramai orang, final adalah penting. Bagi aku, ia hanya kebiasaan dalam hidup seorang student. Perlu study, akibat selepas itu jangan peduli. Aku rimas dengan perasaan gemuruh atau takut atau... kalian namakan sahaja perasaan itu.

Setiap semester adalah sama. Perasaan yang sama sejak aku darjah satu. Aku rasa dah tiba masanya aku buat sesuatu untuk diri sendiri. Merasa perasaan seperti kena ikat, ya betul perasaan itu. Huu... I'm sick about it.

Ramai kata, aku amat tenang ketika ujian atau peperiksaan. Tanya aku kenapa, kerana ia telah berulang lamanya semenjak aku berumur... berapa? hm... 7 tahun bukan? 15 tahun aku hidup dalam ketakutan menghadapi peperiksaan dan ujian. Aku fikir, sampai masa aku turn the table, menjauhi perasaan takut itu.

Hm, not really 15 years aku hilang perasaan takut itu. Semenjak masuk dalam universiti, aku sedar, perasaan takut menghadapi peperiksaan tu satu rutin dalam kehidupan aku. Kalau bagi alasan kat pensyarah kat sini tentang ketidakhadiran kalian ke kuliah kerana kalian ada ujian malam tu, sah sah mereka melekehkan kalian dengan berkata...

"Biasa la tu. Nama pun student.."

Simple phrase but really make me realize something. Dah lama rasanya perasaan ni membelenggu diri, rasanya aku kena usahakan sesuatu. Kalian sanggup perasaan rutin ni menjadi darah daging kalian? Aku tak sanggup.

Aku bukan pelajar yang baik tahu. Last minute and that's present myself. And that's not good to endure that kind of feeling. Aku harus lakukan sesuatu.

Jawapan, study la awal-awal. Kalau dah lewat sangat, study la juga. Dan paling penting bila kalian tiada masa lagi, berserah sahaja. Dan itu cara aku menghadapi rasa hampeh ni.

Dapat jawab, bagus. Keluar dewan periksa perlu senyum ya. Tak dapat jawab, apa kalian expect dengan usaha sekangkang kera, keluar dewan periksa juga perlu senyum ya. Benda yang dah lepas sudah tiada harapan untuk diperbaiki. Biarkan sahaja ya...

Carefree. Yes I am. Namun jangan salah faham. Sifat takut itu perlu juga ada. Karang sebab terlalu berani kalian tak study lak. Tu tentunya salah. Buat sesuatu untuk diri sendiri dengan baik ya...

Walaubagaimanapun, final aku bermula 4 Nov no sehingga 19 Nov. Preparation? Haha... susah mahu kata. Aku suka nantikan keputusannya sahaja. Baik atau teruk, seperti biasa, aku jarang ambil peduli kecuali kalau ianya tak setimpal dengan usaha aku selama ini. Tapi benda dah lepas kan...

Hidup tak lama. Kemudian hari kita tak tahu. So, be happy always. Selalu ingat, diri kita adalah kurniaan Allah yang terbaik. Hargainya...

Huu... penat. Namun hati mahu untuk bekerja lagi. Aku takut? heh, siapa bilang begitu bermaksud dia tidak tahu apa sebenarnya yang sedang aku usahakan. Heh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...