Followers

Thursday, September 26, 2013

Black - Takkan Terpisah


Mak aku tengok citer apa tah kat TV asyik keluar lagu ni. Now kepala aku xleh stop nyanyi lagi ni...

Maleh nak buat post panjang2. Aku ucap selamat...

NEED FOR SPEED Official Movie Trailer (Aaron Paul - 2014)


Hm..

Nampak menarik kecuali CG dia kureng sikit. Tapi tengok ada adegan polis kejar kereta sport and camera angle dia cantik, aku fikir cerita ni cerita boleh tengok... boring dah dengan fast and furious... Huhu...

Bila keluar tak tau... tahun depan la... kena tunggu...

Wednesday, September 25, 2013

The Blacklist (2013)

Baru-baru ni aku tengok citer TV kat internet; The Blacklist.




Cerita tentang Raymond "Red" Reddington, salah seorang most wanted FBI menyerah diri di ibupejabat FBI hanya untuk menolong FBI memberkas pengganas dan penjenayah. Beliau akan menolong FBI dan hanya berkomunikasi dengan Elizabeth Keen, 'rookie' FBI profiler dimana masih tidak jelas kenapa beliau berminat untuk bekerja dengan rookie ni. Dan bila akhir episod 1, beliau kata penjenayah yang ada tu hanya sebahagian dari 'blacklist'; senarai nama penjenayah dan pengganas yang FBI sendiri tidak tahu akan kewujudan mereka.



So far trailer kat atas cover semua episod 1. Wahaha...

Aku suka watak Red ni. Suka lihat seorang orang tua yang punya pengalaman dan informasi, tenang walau apa pun yang datang kat dia. Cara dia bercakap, berkomunikasi, karakter yang tidak mampu dikorupsikan dengan duit atau benda lain. Untouchable.

Jalan citer tipikal amerika punya cerita la tentang penganas. Jenis cerita serius seperti 24. Bukan macam The Mentalist, CSI dan White Collar yang ada masa kita akan dihidangkan dengan humor. This is serious matter.

Daya penarik citer dia bagi aku adalah hubungan Red dengan Elizabeth Keen dan kenapa dia ada rasa 'interest' kat Elizabeth. Anak dia ke? anak kawan dia ke? tak tau.

Dan juga senarai hitam tu. Apa jenis penjenayah dan pengganas yang ada dalam blacklist tu yang amat sulit sehingga FBI sendiri pun tak tahu akan kewujudan dia.

Aku fikir aku akan mengikuti cerita ni. Tu sahaja. Selamat..

Apa perasaan bila tengok ex kawen

Aku terbaca forum 'apa perasaan bila tengok ex kawen.' Hm...

---

Dalam seumur hidup aku, aku ada 3 ex-gf. Ini bukan sesuatu yang aku nak bangga kerana bagi aku, kalau aku tiada ex, itu lebih baik. Menunjukkan betapa integriti aku terhadap hubungan yang aku lalui.

Dua darinya sudah berkahwin. Hanya seorang sahaja ada anak aku percaya. Cukup comel, mengingatkan aku kepada dia ketika kami masih bersama.

Perasaan aku. Sedih tidak. Gembira. Itu aku tak tipu. Aku bersyukur Allah baik kepada mereka, memberi mereka jodoh yang sepatutnya mereka dapat.

Jujur, perempuan yang aku kenal, terutama mereka bertiga adalah perempuan baik. Sekalipun seakan aku melaknat salah seorang mereka, keburukan itu sebenarnya datang dari aku dahulu.

Aku percaya, jika berlaku sesuatu yang buruk dalam diri, bermakna kau ada dosa yang Allah nak ampunkan ketika kau masih hidup. Dan mereka bertiga adalah bukti dosa pahala, keburukan dan kebaikan yang berlaku dalam diri aku.

Aku gembira kerana aku bukan lelaki untuk mereka. Melihat aku sekarang, ada rasa rendah diri dalam diri aku. Jauh dalam hidup aku sekarang mahu memikirkan untuk memiliki seseorang menjadi teman dalam diri aku. Aku fikir... siapa diri aku. Aku hanya tak mahu orang tersiksa dengan perangai aku, dengan ego aku, dengan kegilaan aku mengejar cita-cita aku.

Dan ini salah satu sebab aku tegah diri aku berfikir sejauh itu walaupun umur aku memaksa aku untuk berfikir.

Dan seorang lagi... Si dia... hanya si dia masih belum berkahwin. Ini bukan urusan aku untuk sibuk dalam hidup si dia, cuma... sebagai teman barangkali... aku harap si dia juga berkahwin. Seperti dua orang perempuan ini. Yang aku percaya, dengan hati aku dan dengan perkara yang pernah berlaku antara kami... mereka bahagia...

Dan aku juga percaya, si dia... dengan siapa sahaja jodohnya juga mampu bahagia sepertimana 2 orang ex aku ni. Malah si dia boleh lebih bahagia dari mereka berdua. Aku percaya... kerana aku kenal siapa si dia.

Aku pandang bulan. Terkesima dengan kecantikkannya. Aku penat, berehat. Aku selalu kerja siang dan malam. Dan bila penat, aku ambil masa lama untuk tidur. Dan bila aku mahu tidur, aku cuba tenteramkan diri aku untuk berfikir benda yang aku rasa senang.

Dan rasa senang itu selalu datang dari mereka bertiga.

Dan kerana itu aku percaya, mereka bahagia. Mereka mampu bahagia.

Dan aku doakan mereka bahagia.

Soalan di atas aku sudah jawab, melihat ex aku kahwin adalah perkara gembira untuk aku. Namun melihat seorang yang masih belum berkahwin. Hanya memberi aku kesedihan. Sayang... kerana mereka perempuan baik. Si dia juga perempuan baik. Dan perempuan baik harus pantas dimiliki oleh lelaki baik.

Aku harap si dia tak menangguh lagi. Just go for it.

Ya, melihat ex kau yang masih belum berkahwin adalah sedih. Hanya memberi aku rasa... sedih. Tapi... itu bukan urusan aku lagi.

Aku doakan untuk si dia yang terbaik...

Aku nak sambung kerja... aku ucap selamat...

Friday, September 20, 2013

Makino Yui – Synchronicity

Diantara lagu faveret all time yang aku masih dengar hingga hari ini.

---

kono nukumori wa doko e yuku no
ashita ni nareba kieteshimau no
mune no kodou o awasetanaraba
onaji fukami e oriteyukeru no

itsumo itsumo soba ni iru yo
donna tooku kimi no kokoro ga samayottemo

kurayami no naka ni futari de tadayoinagara
mujakina kotori no youni tsubasa o yosete ita
samishii toki ni wa egao ni kakureru kimi wa
tokenai koori no yaiba
kono mune o sarashite
dakishimeru
zutto…

kimi wa hitori de doko e yuku no
furikaeru no ga kowai dake nano
mune no katachi mo kanashii iro mo
honto wa kitto yoku niteru noni

itsuka kitto kaeru basho o
futari onaji wakasa de mitsumeteiru

kono yami no naka de donna ni wanarete itemo
kokoro wa nani yori tsuyoi kizuna de yobiatte
samishii toki ni wa waratteitemo wakaru yo
tsumetai yubi o namida de
atatamete agetai
soba ni iru…

kurayami no naka ni futari de tadayoinagara
mujakina kotori no youni tsubasa o yosete ita
samishii toki ni wa egao ni kakureru kimi wa
tokenai koori no yaiba
kono mune o sarashite dakishimeru
soba ni iru
zutto…

---

Were is this warmth going?
If it’s to tomorrow…it’s disappear…
If we join te beat of our earts,
we can fall to te same dark place.

I’ll always, always, be next to you,
no matter how lost your eart is.

While drifting in this darkness,
we gatered our wings just like an innocent small bird.
During sad times, you hide in your smile.
Twat condensed sord of ice
exposes this eart of mine.
Hug me…
forever…

Were are you going all alone?
It’s scary to look back…
My eart’s swape and sad colors
actually suit me very well…

I’m sure one day, with transient eyes,
we’ll stare at te same place to return to.

No matter how separated we are in this darkness,
our earts will call each oter with our bonds twat are stronger twan anything.
Even if you smile during sad time, I understand.
With this cold finger filled with tears,
you want to give me warmth.
I’ll be ere with you…

While drifting in this darkness,
we gatered our wings just like an innocent small bird.
During sad times, you hide in your smile.
Twat condensed sord of ice
exposes this eart of mine. Hug me…
I’ll be ere with you,
forever…

Sumber
http://suisei.kokidokom.net/2008/12/26/makino-yui-synchronicity-lyrics-translation/

---

Edit 17 April 2015. Yup, aku masih mendengar lagu ni. Kan aku kata ni lagu faveret all time aku. Keh Keh... baru-baru ni aku jumpa versi metal, agak cool bagi aku. Jadi...


Enjoy!

Monday, September 2, 2013

Mimpi dan kedukaan...

Aku down seketika. Baru-baru ini banyak tak kena. Trading agak ke laut tapi tak kritikal. Buat aku rasa nak stop kejap fikir pasal keje. Rileks2.

Dan kau tau apa akan jadi kalau aku berhenti bekerja.

Ya, si dia mesti datang. Kacau...

Aneh... apa yang menarik kat si dia aku tak tahu. Tapi si dia terus terusan datang. Hanya bila aku rehat.

Aku tak benci dia. Tak marah dia. Hanya bila teringat begini bawa aku jauh ke masa silam aku. Aku tak pernah rasa nak lupa. Cuma aku harap nak pergi balik. Banyak benda boleh baiki.

Terutama dengan pemikiran aku sekarang.

Tapi siapa tak nak balik ke masa silam. Cuba mahu perbaiki diri. Menjadi terbaik untuk diri sendiri, keluarga...

---

Dalam mimpi aku terlihat senyuman dia. Penuh dengan rasa kebahagiaan. Untuk aku? atau untuk orang lain? aku tak tahu.

Bila aku sedar. Aku senyum. Hidup aku terlalu teruk tapi senyuman itu aku tak lupa.

Tiada apa lagi ada pada aku untuk aku hebahkan. Dahulu aku hebat. Sekarang tidak lagi.

Dan bila dah usia seperti ini, buat aku teringat betapa aku gah di masa muda aku... sekarang... aku tiada apa2 lagi.

Aku tak lupa senyuman itu. Aku lihat bulan. Mungkin, dan mungkin dia juga masih mengingat itu.

---

Teknik trading baru aku nampak macam menjadi. Cuma perlu berani. Duduk rehat tak bawa apa pada aku. Hanya duka. Tiada apa aku boleh buat. Menerima si dia bukan lagi pilihan. Aku hanya ada aku. Untuk aku teruskan apa yang aku mahu.

Aku harap aku berjaya... dan aku doakan aku... si dia dan kau juga berjaya... aku ucap selamat...!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...