Followers

Monday, November 7, 2011

Nul Sarang Ha Get Suh...

Baru lepas ulang tayang drama Protect the Boss. Cerita amat lucu. Tak banyak sesi tikam belakang orang jadi agak ringan kepala nak melayan. Ya, kalau drama korea, mesti lucu dan romantik, aku akan layan.

Episod 18 adalah episod akhir. Aku agak tertarik mendengar lagu yang dinyanyikan oleh Cha Ji Heon (Ji Sung) ketika melamar No Eun Seol (Choi Kang Hee).





Bila taip kat youtube lagu ni, baru aku tahu lagu ini pernah dinyanyikan dalam drama Delightful Girl Choon Hyang. Patutlah macam pernah dengar





Heh... kemudian aku kembali cuba mencari penyanyi asal lagu ini. Berbekalkan sedikit pengetahuan tentang bahasa Korea, barulah dapat jumpa asal lagu ini. Lagu ini dinyanyikan oleh Zoo (ko gelak ek...). Layan ek...





I Will Love You (널 사랑하겠어)

내 뜨거운 입술이 너의 부드러운 입술에 닿길 원해
Neh DdeuGuhOon EebSoolEe Nuh Eh BooDeuRuhOon EebSoolEh Dahkil WuhnHae
My hot lips want your smooth lips
Bibirku mahu kan lembut bibir mu

내 사랑이 너의 가슴에 전해지도록
Neh SarangEe Nuheh KaSeumEh JohnHaeJeeDoRuk
I want my love to reach your heart
Aku mahu cintaku sampai ke hatimu

아직도 나의 마음을 모르고 있었다며는
Ajikdo NaEh MaeumEul MoReuGo IsSuhDaMyuhNeun
If you still dont know my love
Jika kau masih tidak tahu akan cintaku

이 세상 그 누구보다 널 사랑하겠어
Ee SehSang Keu NooGooBoDa, Nuhl SarangHagessuh
I’ll love you more than anything
Aku akan mencintaimu lebih dari segalanya

널 사랑하겠어 언제까지나
Nuhl SarangHaGessuh Onjekajina
I’ll love you forever
Aku akan mencintaimu selamanya

널 사랑하겠어 지금 이 순간처럼
Nuhl SarangHagessuh Jigeum EeSoonGanChuhRum
I’ll love you like now
Aku akan mencintaimu seperti ketika ini

이 세상 그 누구보다 널 사랑하겠어
Ee Sehsang Geu NooGoo Boda, Nuhl Sarang Hagessuh
I’ll love you more than anything
Aku akan mencintaimu lebih dari segalanya

어려운 얘기로 너의 호기심을 자극할 수도 있어
UhryuhOon Yegiro Nuh Eh HoGiShimeEul JaGeuKal SooDo Issuh
I could have you with hard words
Aku mampu mendapatkanmu dengan kata

그 흔한 유희로 이 밤을 보낼 수도 있어
GeuHeunHan YooEhRo Ee BamEul Bonel Soodo Issuh
I could just let this night pass by
Aku mampu hanya membiarkan malam ini berlalu

하지만 나의 마음을 이제는 알아줬으면 해
Hajiman Naeh MaeumEul EejehNeun AhrajwosseuMyun Hae
But I want you to know my heart now
Tetapi aku mahu kamu tahu akan hatiku kini

이 세상 그 누구보다 널 사랑하겠어
Ee Sehsang Keu NooGoo Boda, Nuhl Sarang HaGessuh
I’ll love you more than anything
Aku akan mencintaimu lebih dari segalanya

널 사랑하겠어 언제까지나
Nuhl SarangHaGessuh Onjekajina
I’ll love you forever
Aku akan mencintaimu selamanya

널 사랑하겠어 지금 이 순간처럼
Nuhl SarangHaGessuh Jigeum EeSoonGanChuhRum
I’ll love you like now
Aku akan mencintaimu seperti ketika ini

이 세상 그 누구보다 널 사랑하겠어
Ee Sehsang Geu NooGoo Boda, NuhlSarangHagessuh
I’ll love you more than anything
Aku akan mencintaimu lebih dari segalanya

---

Aku suka lirik dia. Aku juga lebih suka versi piano dalam Protect The Boss. Mungkin mood aku dipengaruhi ketika aku berkata ini. Aku ucap selamat!

Saturday, November 5, 2011

Target : Mazda RX-7 FD (Efini)

Aku fikir banyak kali sebelum menulis ini kerana jika aku silap menulis, barangkali ia memakan aku. Akhirnya aku putuskan untuk menulis kerana aku tidak mahu lupa malam ini.


---


Malam ini aku seperti biasa lepak bersama kawan-kawan aku. Sembang kedai makan. Topik biasa la, kalau tak bola, forex.

Kemudian datang seorang kawan ini, dan jadi tajuk borak kami beralih kepada kereta.

Mungkin jika kau selak kebelakang, aku ada kata kereta idaman aku adalah Audi R8. Aku tak fikir dalam masa muda ini aku mampu milikinya. Namun yang aku nak cerita sebelum aku kenal Audi R8, aku sudah jatuh cinta kepada Mazda RX-7 FD3S.

Mazda RX-7 FD3S (Efini)

Oh, jangan tuduh aku terpengaruh kepada Initial D. Jujurnya, aku mula layan Initial D sekitar tahun 2008. Semua ini bermula ketika aku baru dapat kereta (2006). Kereta biasa je. Proton Saga lama. Its serve me well until now.

Masa mula dapat kereta, mahu semua buku pasal kereta aku telaah semata-mata nak kenal lebih dekat pasal kereta. Bila hantar kereta rosak, aku lihat apa yang mekanik buat pada kereta aku. Dan semua ini membawa aku dengan penemuan enjin rotary.

Apa yang seronok sangat pasal enjin rotary ni. Hm... Enjin ni tak pakai piston, crankshaft, conrod, camshaft dan pe lagi. Huh. Ia digantikan dengan rotor dan housingnya. Konsep rekabentuk dan fungsinya lebih kurang macam enjin 2 stroke dan ianya lebih ringan dari inline engine. Enjin ini biasanya digunakan di kapal terbang sehingga Mazda mengecilkannya untuk memuatkan ke dalam sebuah kereta.

Dan dari situ lahirlah beberapa model kereta. Yang aku tahu hanya RX-7 dan RX-8. Aku tahu ada lagi cuma malas nak mencari. Hah.

Lawa tak belakang dia, lentik habis.

Dan dari situ juga aku jumpa RX-7 FD (Efini). Sekilas pandang terus jatuh cinta. Ya, kawan-kawan. Aku pandang perempuan sama je dengan aku pandang kereta. Aku lebih pada rekabentuk kereta berbanding kemampuan kereta. Bentuknya yang lentik atau bahasa kejuruteraan, aerodinamik, lampu belakang yang cun, siap ada mata leh kenyit-kenyit lagi, 2 pintu (memang sesuai untuk aku yang suka memandu seorang) dan apa lagi... hm...

Ini kereta lama. Aku tahu banyak lagi kereta yang lebih baik dan aerodinamik dari yang ini. Tapi orang lama cam aku (wahaha..), citarasa mestilah lama ye tak.

Tiap kali aku main Need for Speed, RX-7 adalah salah sebuah kereta mesti beli. Aku tak tahu kenapa, tiap kali memandu RX-7 dalam NFS, mesti aku dapat kawal dengan cemerlang. Dan atas pengaruh itu aku rasa kalau aku mampu milikinya, mesti superb aku boleh kawal. Haha... Oh ye... Sesiapa ada main NFS World, aku memandu Mazda RX-7 RZ kat situ. Sila cari aku untuk fight. Nama aku kat dalam tu sama dengan URL blog ni.

Dan malam ini bila bertemu kawan yang memang aku fikir hebat bila bercerita pasal kereta, aku tanya dia pasal RX-7. Apa aku dapat. Ya, kawan-kawan. Kerana enjinnya adalah rotary, tak ramai yang betul mampu nak mod atau repair bila ianya rosak kat Malaysia ini. Sparepart susah cari. Kat forum aku ada baca RX-7 makan minyak cuma kawan ini kata tidak. Hm... Bagi aku kalau dah mampu pakai RX-7, apa kisah minyak ye tak?

Mendengar cerita dia buat aku jadi lebih jatuh cinta pada RX-7. Walaupun banyak contra bila memilikinya di Malaysia, aku fikir jika aku mampu kelak takde masalah. Ya kawan-kawan, setiap keinginan yang mahu dicapai mesti bermula dengan angan-angan. Boleh kan aku mimpi memandu RX-7 pagi nanti.

Mendengar cerita dia juga buat aku rasa cam bangang juga pasal kereta. Rasa macam aku duduk bazir masa muda aku dengan benda yang tak berfaedah macam melayan perasaan yang entah apa-apa. Kan bagus bila cuti sekolah aku buat part-time kat bengkel kereta. Boleh gak belajar sikit-sikit pasal kereta. Ya, kawan-kawan. Ada degree mekanikal tak bererti semua bab mekanikal aku khatam. Hak putuih...

Berborak dengan dia buat semangat muda aku aktif kembali. Bila dah tua ni banyak benda kita lupa. Hanya menjadi muda baru kita sedar banyak benda yang menarik yang ada di sekeliling kita. Buat masa ini bagi aku RX-7. Aih.. bila la dapat pakai.

Bila la dapat mengadap dan ada view macam ni...

Jangan risau, aku yakin suatu hari nanti aku akan memilikinya. Forex walaupun minggu ini mengecewakan namun aku tak putus asa. Jadi, aku nak tepek impian ini menjadi salah satu target aku. Beli, pandu dan maintain pandu Mazda RX-7. Dan kerana kereta ini adalah kereta lama, aku fikir aku kena boost sedikit usaha aku untuk mencapainya.

Aku boleh! Malaysia boleh...! Aku ucap selamat...

Oh.. proton kata nak keluar kereta baru. Ko ada dengar cerita tak?

Sumber:-
http://www.turborx7.com/efinirx7.htm

http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php/4419-Apakah-itu-Rotary-Engine-dan-dimanakah-workshop-tempat-nak-modified-kat-Malaysia

FX - TMMS7 - Minggu 6

Minggu ini aku hampir margin call...

Kenapa? Hanya kerana aku terlalu sengal tak mahu menggunakan SL. Ya kawan-kawan. Itu bodoh namanya...

Sepatutnya kesimpulan minggu lepas aku letak, sila guna SL. Ya, aku lupa masa tu. Aku langgar pantang asas dalam trading forex dan aku sekarang kena tanggung akibatnya.

Buat masa sekarang, aku locking loss aku. Aku tak tahu kenapa aku buat camtu. Jujurnya, aku tidak tahu aku perlu buat apa sekarang. Bagi aku, locking dan SL tiada bezanya kecuali akaun kau nampak cantik dengan locking. Boleh nak berbalah kat komen kalau kau tak setuju dengan aku.

Tekanan? Ya... Kecewa? juga Ya... Putus asa? tidak... kerana aku tahu aku mampu dapatkan balik semua ini. Hanya kali ini kekurangan minggu ini aku perlu adakan.

SILA LETAK SL...

Buat masa ni takde SL yang stabil aku rasa melainkan rujuk dari top atau bottom sebelumnya. Tetapi aku mahu cuba SL 30 pips. Aku tak banyak equiti sekarang dan aku masih berhasrat untuk guna lot yang sama. Masih ada 3 order yang masih belum kena locking.

Aku kira, kalau kena semua locking, aku dalam loss 1840 pips. Mana nak cari? Hm... Aku yakin dengan keupayaan aku sekarang cuma aku perlu lebih teliti dan macam aku cakap...

SILA LETAK SL...

Terasa bebal sedikit minggu ini.

Oh... lupa. Pasal TMMS7...

Aku fikir aku kena lupakan teknik ini. Seperti aku katakan dahulu, teknik ini bagi aku tiada ruang untuk perbaiki atau menaiktaraf. Minggu ini drawdownnya 524 pips, satu nilai yang aku tak pernah lihat setelah 5 bulan aku menggunakannya.

Ia juga menunjukkan betapa lemah dan rapuh teknik malas ini. Aku tidak akan buang entri berkaitan dengan TMMS7, ia dijadikan sebagai rujukan di masa hadapan.

Mungkin antara korang fikir kenapa baru sekali terkena aku dah mengalah. Kenapa tidak diperbaiki. Untuk kau, sila buat backtest dan bagi aku keputusannya. Dan buat kesimpulan adakah berbaloi untuk teruskan TMMS7 atau tidak. Aku da buat dan sebab itu aku kata aku perlu lupakan.

Ada beberapa kali ianya gagal. Dan kadang kita terleka, 524 sepatutnya tidak terjadi jika aku terus tutup ketika 200 pips.

Mungkin aku termakan dengan sifat penakut aku pada minggu lepas. Ya, peraturan asas forex pertama, psikologi dan displin. Aku kalah di situ minggu ini.

Hm.. apa nak kata lagi. Equiti aku kecil. Buat masa sekarang, aku hanya ada lebih kurang 16 cubaan dengan SL 30 pips. CSR100 mempunyai nisbah Untung Rugi 3:1 (TP min 100 pips dengan SL 30pip), jadi aku fikir minggu depan aku secara keseluruhan menggunakan CSR100.

Adakah aku cukup bersedia untuk guna CSR100. Aku tak tahu, namun aku cukup yakin aku mampu menggunakannya dengan baik. Hm...

Disebabkan SL yang aku fikir agak kecil, TF15M akan jadi TF rujukan bila nak buat order. Order yang aku buat mesti merujuk garisan SL aku, bukan order.

Jadi kesimpulannya untuk minggu depan...
  • SL 30
  • TF 15M untuk masuk order

Huhu.. minggu ini rugi juga aku membebel panjang. Bagus juga. Orang kata kita belajar dari kesilapan. Tapi aku harap, ini tidak akan menjadi tabiat. Dan salah baru nak belajar, padahal dah berkali-kali benda yang sama terjadi.

Kau juga... sila letak SL. Tak sakit pun kalau loss sedikit. Namun fikir jika margin call... kau akan ingat sehingga mati.

Aku ucap selamat...

Thursday, November 3, 2011

Aku hidup dengan kenangan-kenangan itu

"Kamu tak apa-apa...?"
"Saya ok. Dia bukan Cahaya Kemuliaan aku yang dahulu..."

Ini terjadi ketika aku dan kawan-kawan aku ke Sunway Piramid beberapa tahun lepas. Ada antara mereka bertanyakan aku ini ketika Cahaya Kemuliaan turut serta dalam gathering itu.

"Apa perasan dapat bertemu dia semula?"
"Hm... rasa biasa sahaja. Rasa yang dahulu itu sudah tiada. Macam aku cakap, dia bukan Cahaya Kemuliaan aku dahulu."

Aku selalu teringat orang yang aku suka, sayang atau cinta dalam versi aku sendiri. Masih ingat entri Gambar Kami? Itu adalah gambaran Cahaya Kemuliaan aku. Selain itu, bukan. Aku pernah kata kepada Cahaya Kemuliaan dahulu yang dia sekarang bukan dia yang dahulu. Dah bila ditanya kenapa? Apa yang berubah? Aku jawab.

"Maaf, aku tak dapat menikmati senyuman kau lagi..."

Aneh, kerana dia pada teknikalnya orang yang sama. Cuma rasa itu telah hilang. Orang kata, aku terlalu hidup dalam kenangan. Mungkin betul, kerana aku merasa bahagia bila saat kenangan itu diputarkan.

Aku menulis ini kerana hari ini aku berjumpa seseorang yang aku pernah suka dahulu. Pernah? tidak, aku masih suka. Namun ketika perjumpaan semula ini, aku hanya sedikit gembira. Dan kini bila aku fikir balik secara mendalam, ya... Dia sudah berubah.

Setiap manusia berubah. Aku juga. Namun apa yang aku suka itu tidak selalu kekal. Aku rindu senyuman Cahaya Kemuliaan, namun tidak aku dapat nikmati dengan foto di fb. Hanya kenangan ketika kami bersama dahulu buat aku tersenyum.

Aku ingat pagi itu, ada bisul di hidungnya. Kami bergurau aku aku masih ingat senyumannya ketika itu. Ada juga ketika dia melintas di sebelah aku dah dilemparkan sekilas senyuman. Detik yang tiada saat itu cukup segar bermain dalam fikiran aku. Aku rindu namun tiada aku mampu berbuat apa.

Aku fikir aku terlalu hidup dalam kenangan.

Tiada banyak benda yang mampu buat aku tersenyum sekarang. Hanya forex, bola dan kawan-kawan, famili dan kenangan-kenangan ini. Hidup aku agak senang namun mungkin sedikit kosong. Aku fikir jika suatu hari nanti aku berjaya. Aku harap aku punya masa lagi untuk cipta lagi kenangan-kenangan baru yang mampu aku buat aku lebih kepada realiti. Realiti betapa harus aku bahagia sekarang.

Aku takkan lupa senyuman itu, mata itu, tingkah laku itu dan segala kenangan itu. Setiap mereka adalah kepunyaan aku. Yang akan sentiasa berada dalam kotak fikiran dan hati aku.

"Kau terlalu hidup dalam kenangan..."
"It's ok. Jika semua kenangan ini mampu buat aku bekerja, aku fikir tiada buruk pun kehidupan aku sekarang."

Oh, aku tidak cerita forex ya. Minggu ini adalah minggu yang buruk untuk aku. Namun aku dapat menguruskannya sedikit. Aku akan cerita kemudian.

Aku ucap selamat!

---

Ketika aku berkemas tadi, aku jumpa gambar lama itu. Gambar aku dan Cahaya Kemuliaan. Dan ya, aku masih dapat menikmatinya lagi. Kalau pun ianya hilang, aku tetap dapat nikmati di dalam fikiran aku. Namun sekarang aku jumpa semula...

Gambar kami...

---
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...