Followers

Friday, July 19, 2013

Persona Hati Facebook.

Hidung mula meleleh. Hari ni hari ke... 4 atau 5 aku demam. Yup, ini biasa. Tapi demam aku tidak melarat. Aku boleh bangun, kerja, keluar gi kedai dan duduk depan pc.

Masih belum bayar tidur aku untuk semalam. Gara-gara like satu pic kat fb. Yup, ada seorang ni jika aku like, atau comment post dia, aku takkan dapat tidur. Dia buat aku teringat benda lama. Dia bukan siapa pun cuma.. entah. Ada sesuatu pada dia yang aku tak faham.

Macam domino. Ia makin melarat dan membebankan otak. Jujur, aku terlupa aku ada sindrom macam ni. Haha...

Aku buka spreadsheet. Datang idea trading baru. Jadi aku nak run test. Buat coding dan run test. Ambil masa 6 jam baru siap kalau aku tak salah kira. Walau sakit, dan tak cukup tidur... Aku rasa kepala aku sangat lapang untuk aku fikir next move untuk kerja aku.

Hm...

Mata terlalu terang untuk lelap. Masa tidur terganggu. Hati aku terusik. Jiwa kacau.

Aku buka 2nd pc. Coding dan run test untuk pair lain. 6 jam lagi. Benda aku tak suka bila run test sebab aku nak kena tunggu lama baru siap.

Erk... masa terlalu lapang. Buka laptop. Baca artikel. Baca news. Baca forum. Taip sana sini. Lama then sampai buka fb. Erk...

Ia bukan sesuatu yang perit untuk aku kenang masa silam aku, kecuali bersama si dia. Cuma bila kenang, banyak kenangan manis yang buat aku senyum. Perit datang bila aku bandingkan diri aku dulu dan sekarang. Banyak berubah aku fikir.

Sesal datang kadang. Tapi benda macam ni kena pandai garap dan buat jadi motivasi. Selalunya berjaya, contoh macam hari ini. Nak juga aku run test dan dapat idea baru. Biasanya mengeluh je depan pc tengok trade floating. Hehe..

So far, trade aku ok. Rugi sikit tapi biasa la... Hanya perlu tawakal dan tak putus asa. Bulan baik ni banyak rahmat Dia. Dan aku penat kaji, sayang jika aku tidak yakin.

Hm... Aku nak cuba baring balik. Sakit, kalau tak rehat aku takut melarat. Mungkin aku boleh tidur. Tengok pc aku bekerja keras, aku fikir aku boleh tidur. Kenang masa silam hebat aku, aku fikir aku boleh tidur...

Aku ucap selamat. Ye, aku tahu ini pagi... tapi tidur kena bayar... hehe...

Thursday, July 18, 2013

Starcraft II dan Twitch.tv

Lama dah... Aku agak into dengan Starcraft II. Nak main online internet huduh lembab. Jadi layan main dengan AI.

Starcraft II adalah game RTS (real-time strategy). Buat kubu dan serang kubu musuh. Dan sebab ianya real time, jadi selalu kena peka, kena faham setiap bangunan dan unit itu apa istimewanya. Banyak game RTS aku main, aku boleh kata Starcraft II no 1 bagi aku...

Cuma baru-baru ni aku gemar tengok orang main stream kat Twitch.tv. Tengok strategy apa diorang pakai. Tengok macam mana diorang handle stress kena serang. Dan aku ada beberapa pemain Starcraft II yang aku selalu tengok berikutan dengan masa dorang stream biasanya masa aku bekerja di tengah pagi.

Orang dulu dengar radio sambil kerja, aku tengok stream sambil kerja... Stylo?

1) White-ra
Dia ni kira otai kat Starcraft II. Main untuk race Protoss. Ramai orang panggil dia ni Mr.Nice sebab dia agak 'sopan'... err... gentleman... Aku suka tengok cara dia main. Unik. Amat terkenal dengan taktik Special Tactic-nya. Tengok dia multi-task pastikan kubu dia berfungsi dalam masa yang sama. Serang kubu musuh. (Macro and micro game)

Bukan sesuatu yang aku selalu dapat buat. Sebab aku agak slow nak multitasking.

Punchline dia, More GG more skill.


2) Idra 
Terkenal dengan sikap dia yang acuh tak acuh, kerek. Pemain Zerg. Kalau menang dia kutuk, kalau kalah dia kutuk. Tapi permainan dia aggresif tapi tahap pro. Dengar dia main sampai menetap kat Korea sebelum balik ke USA. Jauh berguru sebab game.

Aku baru lagi mengikuti dia bermain jadi tak berapa familiar sangat dengan dia ni.



3)MsSpyte
Err... baru lagi mengikuti dia ni. Bosan kadang-kadang tengok game. Nak jugak tengok awek ye tak. Dan dia ni je yang bagi streaming 360p dan kerap online dan selalu ada antara top 20 streaming Starcraft II kat Twitch.tv. Pemain Zerg.

Ada buat coaching. Hurm... Macam aku ada masa nak layan... Huhu...

---

Ini je pemain Starcraft II yang aku selalu stream bila buat kerja tengah pagi. Dorang ni macam tv bagi aku. Aku memang tak tengok tv. Hidup banyak depan PC. Kadang keluar gi pasar beli ikan ke apa. Huhu...

Its nice, bila tengok orang lain hidup dengan tidak ada "real-job". Zaman sekarang benda macam ni bukan mustahil. Dan aku salah seorang yang sedang ke arah itu.

Oh, aku pemain Zerg. Tapi tak heavy sebab aku kadang cepat bosan. Main nak seronok je. Tapi kalau dapat fight online nak juga test. Aku tahu persaingan online amat sengit, nak-nak server NA. Korea eh... Sana giler game online...

Kadang bila ada tournament, aku layan jugak. Tengok banyak jenis taktik orang cuba, cheese, rush, turtle dan macam-macam lagi. Huhu..

Ok la... Sambung kerja... aku ucap selamat...

Demam & Masa Lapang

Aku demam. Tapi masih gagah boleh buat kerja. Oh, sebelum tu. Selamat Menyambut bulan Ramadhan. Puasa tau, jangan tak puasa... Cliche...

Dah 3 hari. Hari pertama nak selsema tapi aku cantas padu dengan makan ubat awal. Tak sempat selsema. Tapi badan taknak mengalah, bagi sakit tekak. Ni memang aku tak leh blah. Makan ubat batuk cap Wood. Aku memang takkan makan Paracetamol (aka panadol dll), katanya tinggal kesan kat otak la apa. Tapi betul rasanya, cam ada rasa-rasa camtu gak.

Ni hari ke 3. Demam aku bukan panas. Selalunya sejuk2 badan. Kalau dirasa di dahi memang tak dapat detect kedemaman aku. Aku biasa macam ni. Demam pun still boleh bergerak sana sini. Cuma bila mengigil tu aku baring je la.

Jadual tak banyak berubah, kecuali jadual makan aku. Ya, aku agak routine-person. Senang. Tapi bila demam, kepala serabut.

Bila demam, kepala tak clear. Tapi aku sedar satu hakikat, selain trading, aku tak buat pape kecuali buang masa (main game, tidur, makan). Amat tidak produktif. Salah satu sebab aku jadi trader adalah kerana aku akan ada banyak masa.

Trader banyak masa terbuang tak buat pape. Tengok market. Kalau ada tu ada la, kalau takde tu takde la. Masa trade mula pukul 3 pm sampai 12 am. 12 am sampai subuh masa kerja (buat kajian ke hapa). Dan soalan cepu emas bila aku tidur.

Dan bila demam, bila kabut pandangan mata baru sedar aku ada banyak masa terbuang. Memandangkan demam buat aku rasa malas berfikir (malas bekerja) jadi terasa lapangnya masa. Aku patut buat sesuatu yang produktif.

Banyak kali cuba nak hidupkan blog ni tapi tak juga jadi. Takde idea nak tulis apa. Merapu macam ni hebat la aku. Dan aku yakin sapa je yang baca. Huhu...

Hm... Mungkin aku boleh berjinak-jinak berforum. Kembangkan sosial aku. Dulu aktif tapi sejak aku tak bersama si dia, aku jadi recluse. Dalam kepala aku trade, trade, trade...Jatuh bangun. Bangun jatuh. Dan Alhamdulillah bangun semula dan aku harap aku tak jatuh.

Aku ada blog lain selain blog ni. Tapi tak aktif sangat menulis. Sebab kepala aku terlalu fokus pada satu. huh...

Nak chat tak tau dengan siapa. Kadang ada juga post forum tapi forum omputeh la. Kerja aku memerlukan aku untuk fokus, dan hindari dari pendapat orang lain. Dan sebab itu aku ralat nak berbual soal kerja. Setakat ni sistem aku baik dan aku taknak ubah pape lagi.

Mungkin aku patut ada hobi baru. Mungkin aku patut melukis semula. Macam masa sekolah dulu. Tangan dah kayu dah.

Tapi bulan Ramadhan ni patut aku tambahkan ilmu agama aku. Ye tak? Thee hehe...

Bila fikir, dalam kepala aku pening-pening macam ni, banyak idea. Tapi benda ni bukan kali pertama aku fikir. Alih alih aku buat kerja aku. Ia macam darah aku. Trader tegar orang kata. Tapi macam aku cakap, takde keje apa pun.

Hanya banyak buang masa. Kalau luar dari masa trading aku, ya... aku sedang buang masa... Huh...

Waktu-waktu macam ni rindu masa sekolah. Aku fikir masa aku sekolah dulu mana ada rasa bosan dan sunyi. Ada je benda nak buat. Pagi pergi sekolah. Petang main game, gi tuisyen. Malam buat kerja sekolah. Cukup time tidur. Hidup simple. Dan aku cuba bangunkan kembali masa-masa tu cuma...

Ianya tak sama. Pagi tidur, petang kerja, malam kerja, tengah pagi kerja. Hm... lama tak main game secara serius. Layan Starcraft II tengok macam mana... Huhu...

Tuesday, July 9, 2013

Lala...

Bulan Ramadhan dah nak sampai. Jadi aku nak ucap selamat menyambut bulan Ramadhan semua... Puasa tau, jangan tak puasa...

Aku perasan sukar untuk aku buat kerja tanpa menyimpan rekod journal tentang perkembangan sistem trading aku. Memandangkan aku memang suka 'makan semut'. Jadi aku ingat nak buka semula MS7 Trader Journal.

Rekod dan benda aku cerita dalam blog ni penting cuma aku terfikir aku macam salah guna lak blog ni. Bila baca balik banyak hal pasal kerja baru-baru ni.

Aku tak nafi memang baru-baru ni tak banyak benda baru berlaku dalam hidup aku. Kerja, kerja, kerja...  Macam takde benda lain dah nak buat, or cerita. Jadi ada elok aku tulis hal kerja kat blog lain ye tak...

Ya, aku tahu blog aku ni bukan ada orang baca sangat pun. Blog rojak kan? Huhu.. still, aku suka nak menulis di sini, untuk aku masa depan. At least aku masa depan faham apa aku sekarang lalui. Faham ka?

Ok, aku nak ke sana pulak. Berdoa kuat blog ni tak bersarang. Aku kalau ada idea dan tak sibuk aku update... Selamat...

Sunday, July 7, 2013

Perihal TP SL lagi...

Ada banyak cara nak kira reward to risk ratio tapi yang biasa atau asasnya;

RR Ratio = TP/SL.

Aku masih duduk menelaah benda ni. Kalau ikutkan RR ratio yang aku guna sekarang dalam sistem aku dah cantik dah. Dan minggu ni masih dalam profit. Tapi orang macam aku mana nak duduk diam. Aku sentiasa fikir mesti ada settings yang lebih baik dari yang aku guna sekarang.

Dalam kaedah trading aku, RR ratio adalah 0.65. Bermakna SL aku lebih besar dari TP aku. Aku tak risau sebab Win Loss Ratio aku lebih dari 2:1. Peluang nak kena TP 2 kali ganda dari SL. Cuma, bila kena SL, kau takkan boleh elak dari serangan psikologi.

Takut, bimbang, sedih, kecewa. Putus cinta pun tak macam ni. Haha...

Dan sebab tu aku selalu ulangkaji, cuba cari RR terbaik sebab objektif aku adalah mudah, untuk cipta dan bangunkan satu sistem trading stress-free... Trade tanpa stress tapi still untung boleh dapat max. Nothing impossible...

RR ratio terbaik kalau kau tanya aku adalah 1. Kau pergi mana pun, berguru dengan sesiapa pun, mereka akan setuju dengan aku. Untuk mereka yang baru trade, kau akan selalu dengar kita selalu ada 50% untuk untung dan rugi. Jadi logik RR ratio terbaik adalah 1.

Baru-baru ni rakan trader aku ada post kat fb katanya "SL kene kurang dr TP". Dan aku macam, hm... ok... Sebab aku trade mekanikal, dan aku tahu win/loss ratio aku macam mana jadi aku agak macam... meh... 

Tapi tak salah dia cakap. Katakan SL kau separuh dari TP. Jadi, sekali kena TP dah boleh back up 2 trade  rugi ye tak. Kalau betul yakin teknik senang kena TP dari SL boleh guna RR ratio macam ni. Tapi dalam kes aku, ada kemungkinan boleh profit tapi memang beratur la SL dari TP. 

Dan akan jadi masalah baru... psikologi, seronok ke tengok merah beratur dalam statement. Walaupun hakikatnya hujung sekali mungkin boleh untung.

Memang, akan ada orang kata "kalau hujung sekali untung, nak takut pe?" Sah memang tak pernah trade. Tak ramai boleh tahan tengok SL beratur je kena walaupun dalam kajian awal kata ini perkara biasa. Dan ini akan membawa kepada putus asa. Walhal kalau diteruskan, kemungkinan untuk untung itu ada.

Setiap awal bulan aku akan ulangkaji dan ubah settings. Sebab, market sentiasa berubah. Benda yang paling aku takut adalah sistem aku jadi lapuk. Jadi aku perlu fleksible. Benda-benda aku ubah termasuklah masa trading, TP, SL dan jumlah lot. 

Dan bila ulangkaji untuk ubah settings, aku sentiasa tanya pada diri aku.
  1. Larat ke nak trade ikut masa trading ni?
  2. Larat ke tengok SL banyak ni beratur masa trading?
  3. Cukup ke profit banyak ni untuk bulan ni?
  4. Berani ke tengok floating banyak ni?
Kenapa kena tanya soalan macam ni, sebab aku fikir psikologi penting. Memang, ada je setting yang boleh profit lebih lagi tapi aku sentiasa akan pilih setting mengikut soalan di atas. Sebab aku manusia.

Manusia ni bukan macam robot. Kita kena ada masa kena makan, kena tidur, kena gi tandas, mandi, berhibur sekejap, dan buat kerja lain. Jadi memang boleh untung lebih, kalau aku sanggup trade 24 jam dan 24 jam mengadap PC... boleh macam tu?

Aku lihat dalam spreadsheet aku, hanya ubah 1 pip TP dan SL akan beri keputusan yang jauh beza untuk setiap bulan profit. Dan dari sini aku boleh nampak macam mana rupa aku bila tengok berderet hijau atau berderet merah.

Penting...bila kau nak trade, tentukan TP dan SL yang kau rasa sesuai. Tengok kekuatan minda macam mana. Bukan untung besar kita cari, tetapi konsisten profit. 

Huhu.. apa la aku membebel ni. Aku ucap selamat k...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...