Followers

Thursday, December 17, 2015

Huhu...

Aku minta maaf, jangan marah... dan ya, aku tak mati lagi.

Aku tahu aku macam dah lupakan blog ni. Dari sehari ke sehari cuba nak update tapi cuma tak pasti jika benda yang aku tulis ni sesuai untuk di'publish'.

Ramai orang tahu, aku suka cerita tentang diri aku sendiri. Masa aku muda-mudi dulu, blog seperti medium sesuai untuk luahkan sesuatu, bila aku tua sket, orang dah guna facebook dan twitter untuk benda2 macam ni. Sekarang... aku tak pasti... banyak sangat medium orang guna untuk luahkan sesuatu.

Btw, kalau kalian pergi ke facebook atau twitter aku pun, takde pape. Sebab aku jarang menulis kat sana, kecuali dalam close group.

Aku masih menulis, cuma tak publish. Kadang aku luangkan masa kat facebook just baca apa orang tulis dan selalunya terdetik, "benda/gambar macam ni pun korang nak kongsi..." dalam fikiran aku. Dan benda yang sama reflek kat aku bila aku sedaya upaya nak tekan "publish".

Aku belajar satu pengajaran penting dalam hidup aku. "Jangan sesekali tunjukkan kelemahan kepada orang lain." dan "Jangan sesekali pandang rendah orang lain". Alasannya mudah, orang boleh jatuhkan kita dengan kelemahan kita, dan orang itu termasuklah orang yang kita pandang 'innocent' atau lemah.

Banyak benda tak baik berlaku kepada aku tahun ini dan aku tak salahkan sesiapa. Silap aku. Aku cuba nak luahkan di sini tapi macam aku cakap, tekan 'publish' adalah benda yang sukar untuk aku.

Walaubagaimanapun, 'here i am'. Menulis post kosong. Seperti selalu.

Anyway,

Tahun 2016 dah dekat. Aku tak mengharap apa-apa sebab aku tahu apa jadi pada aku pada tahun depan. Aku doakan kalian semua akan dapat tahun terbaik untuk tahun 2016.

Aku ucap selamat...

btw, aku tak mati lagi. Kalau kau pandang atas, aku terus ke bawah. Kalau kau pandang bawah, aku terus ke atas. Kalau kau tak jumpa aku, bererti selamanya kau takkan melihat aku. ;p

Wednesday, September 2, 2015

So Chan Whee - Tears

Baru-baru ni aku melayan Running Man dan ada satu segment Ji Hyo berkaraoke. Kelakar...


Jadi aku pun cari la penyanyi asal lagu tu. Ya, lagu Korea. Kita sekarang berada pada generasi di mana, kalau kau tak faham pe dorang nyanyi, still... kau boleh enjoy selagi lunak di telinga.


So Chan Whee - Tears
amu ildu negen omnun goya choumbuto urin morun goya
oh non gurohke nal boneljusunun opkeni
ijeradu narul ijoyahe kuron mosup shipchi anketchiman
ajik nal kidarinun na narul ara maumi apa

charari narul miwohe ije kuman nege miryon boijima
dubon dashi non narul chatjima naro inhe apa haltenikka

chaninhan yojara narul yokhajinun ma
chamshi norul wihe ibyorul tekhan goya
ijinun ma ne sarangul nonun ne ane isso
giljin anhulkoya sulpumi kagikaji yongwonhi......

charari narul miwohe ije kuman nege miryon boijima
dubon dashi non narul chatjima naro inhe apa haltenikka

kajyoga negeso nunmon noye sarangul
modun ge jipchokingol nodo ago itjana
jidokhetton sarangtawin modu jiwoboryojwo
giljin anhulkoya majimag sun gan kaji saranghe....

Translation
Let's regard anything as not happening.
Let's regard each other as strangers from the first.
Aren't you able to release me?

You should forget me just now. 
It may not be easy to take such a attitude.
But my heart aches, because I know you who are still waiting for me.

Hate me rather.
Don't show an affection for me anymore.
Don't look for me again,
Because your heart may ache by me.

Don't condemn me as a merciless woman.
I only chose parting for a while for you.


Don't forget my love. You are in my mind.
It won't take long until sorrow disappears.
Forever~

Hate me rather. Don't show an affection for me anymore.
Don't look for me again. because your heart may ache by me.

Take your love from me.
You know all things are attachments.

Please erase totally the passionate love.
It won't take long until the last minute.
I love you~
___

Jujur, aku amat suka lagu ni. Agak terkejut bila aku tahu ini lagu lama tahun `90-an sebab rentak dia agak `00-an camtu. Tapi sapa la aku nak cerita tentang irama dan lagu. So, bila dah suka satu lagu, aku akan cuba cari jika ada remix, cover atau apa-apa yang berkaitan dengan lagu ni.

Dan aku jumpa... well, kalau kau 'into' rock or metal. Well, apa la aku tahu tentang'batu' dan 'besi' dalam lagu ni.

Ini aku rasa dari rancangan realiti tv, macam Akademi dan sewaktu dengannya.


Even better. Tapi aku fikir lagu ini lagu sedih. Tetapi orang peduli apa, sedih pun boleh diberi kuasa dan tenaga melalui irama.

BONUS



Can't resist. Aku nak kongsi ini juga coz bagi aku menarik. Enjoy... Makanan ruji untuk telinga aku minggu ni.

Huhu... Aku ucap selamat.

Tuesday, August 4, 2015

Kembar Realiti

Aku... selalu menulis di sini. Cuma aku tak publish. Bukan hajat di hati cuba nak hidupkan blog ini. Aku tak pernah paksa diri aku untuk update blog ini. Jadi, jika aku update, maka aku memang ikhlas nak update.

Aku stop main Eve Online hampir seminggu. Aku tak pernah stop untuk lebih 24 jam kecuali aku terpaksa keluar dari komputer aku. Aku ada masa, cuma tak rasa nak buka. Eve Online satu-satunya benda yang aku enjoy sejak aku main. Benda lain terasa tasteless.

Dan bila aku berhenti... Aku terasa ada kekosongan dalam minda aku. Or perhaps, dalam hati aku.

Prinsip aku mudah. Jika kau tak boleh enjoy benda yang kau buat untuk enjoy... Jangan paksa diri. Berhenti. Aku tak tahu kenapa, aku macam aku tak boleh enjoy. Jadi aku terpaksa berhenti sekejap.

No Eve player can't really quit Eve. Aku tahu satu hari nanti aku akan kembali.

Aku tak naif. Aku tahu kenapa aku tak boleh enjoy macam dulu. Aku trader. Hidup aku most of the time depan pc. Aku selalu kaji market, dan bila aku tertekan, aku buka Eve. Eve Online bagi aku macam hidup. Aku fikir, aku bina, aku uruskan dan aku jaga.

Eve jadi satu realiti untuk aku.

Orang selalu kata. Reality suck! Jujur, aku setuju. Aku tak mahu bahas benda ni. Kalau hidup kau hebat, so be it. But one thing for sure... Give up life is not an option.

Eve satu-satunya game yang buat aku betul-betul berfikir. Sebab setiap keputusan kau buat akan membawa perubahan untuk akan datang. Dan sebab itu kalau kau mengikuti perkembangan Eve Online, kau dapati pemainnya macam terlalu obses. Mereka cerita tentang Eve seperti mereka hidup dalam Eve.

Sebab bagi aku... Eve Online satu-satunya game online dekat dunia ini yang bertahan lebih 1 dekad dan masih relevent. Alasannya mudah. Bila CEO CCP ditanya apakah itu Eve Online. Beliau menjawab Eve Online adalah tool. Kami berikan mereka tool (barang). Terpulang kepada mereka gunakan untuk apa.

This sandbox, kebebasan ini yang membuatkan Eve menjadi satu realiti. Dan... kalau kau fikir game tak mampu menjadi satu realiti, its sad to say.. that you are wrong.

Aku selalu fikir, adakah badan yang kita ada ini adalah kita. Tangan kita adalah kita. Masa sekolah, ustaz selalu kata, hargai pemberian yang Allah berikan/pinjamkan kepada kita. Bagi aku, jasad kita adalah tool yang Allah beri untuk kita buat apa yang kita buat.

Satu-satunya anugerah yang Allah beri kepada kita adalah minda dan freewill. Tetapi Allah ingatkan kita, setiap perbuatan ada akibat. Ya, kau bebas buat apa sahaja dengan tangan(tool) kau tetapi ingat... ada akibat. Eve tak banyak beza. Diberikan tool, buatlah apa kau suka.

Dan tool dalam Eve dan juga dunia kita adalah sama. Kalau kau hilang tool kau, ia akan hilang selamanya...

Dan sebab itu Eve is real. Realiti. Dan bila kau buang realiti, pasti... akan kekosongan bakal berlaku.

Heh... well, jangan fikir berat sangat. Aku hanya menulis apa aku fikir. Aku fikir aku patut berhenti sekarang sebelum aku mengarut lebih jauh lagi.

I'm feeling better now. Perhaps luahkan apa yang aku rasa adalah sesuatu yang baik untuk aku lakukan. Tak ramai yang betul-betul faham cara fikiran aku berfungsi.

This kekosongan, well... kita tengok macam mana...

Monday, June 29, 2015

Deus Ex : Mankind Divided Soundtrack - Trailer Music

Bila aku buat kerja, atau main Eve... aku suka putar lagu latar belakang dari mana-mana game, movie, drama atau anime yang aku tonton... lagu yang aku nak kongsi hari ini datang dari trailer Deus Ex : Mankind Divided.

Trailer


Lagu sahaja



Yup, baru-baru ni aku senang main lagu ni berulang kali. Senang lagi dengar lagu instrument sebab aku main Eve Online, di mana komunikasi dengan orang lain menggunakan teamspeak. Aku perlu berbual jadi kalau ada orang nyanyi, agak keliru nanti. Huhu..

Aku ucap selamat.!

Tuesday, April 21, 2015

Perihal Profit dan Rant sikit.

Dalam nak membangunkan sistem trading, aku sentiasa ada masalah macam mana nak keluar market. Erti kata lain, tutup order.

Banyak kaedah kita boleh guna bila sebut pasal nak keluar market ni. Boleh guna indikator, atau trailing stop, atau nak lebih klasik, guna TP dan SL.

Realiti trading adalah, macam mana kau trade sekalipun, rugi tu pasti ada. Apa yang kau boleh buat adalah mengawal kerugian kau. Tiada yang pasti dalam market. Kalau kau baca yang orang jumpa teknik yang tak pernah kalah, sekalipun kau newbie, kau boleh kata orang tu pemgbohong.

Penipu je semua tu.

Makin kau trade, makin kau nampak realiti market. Market tak kejar SL kau, kau yang bodoh letak dekat sangat. Market bukan taknka kena TP kau, kau sengal letak jauh sangat. Realitinya, market tak heran pun order kau. Dia hanya buat kerja dia.

Dan dia buat dengan keadaan terbaik yang dia selalu buat. Chaotic.

Jadi, aku ada sistem untuk masuk market. Masalah aku sekarang adalah macam mana nak keluar market. Aku cuba cari jalan supaya kaedah aku keluar market lebih fleksible; bermakna aku boleh TPSL aku mengikut market. Kalau market kata 20 pips, then 20 pips la.

Aku percaya, market hanya buat hal sendiri, takde sekilas pun pandang pada kita trader. Apa yang kita perlu buat, ambil apa yang dia bagi. Kalau dia taknak beri, kau tak boleh buat apa-apa. Dia ada di situ untuk memberi, dan mengambil. Be prepared.

Aku juga cuba mencari yang jenis stress free. Dapat yang less stress pun dah ok. Aku tahu, kalau nak stress free, just letak je TPSL atau... tak payah trade langsung. Mana ada keje tak stress ye tak?

Aku guna renko (3), zigzag (default) dan Parabolic SAR (0.1,0.1). Sistem masuk market aku lebih kepada mengikut trend yang ditunjuk oleh renko, bukan candlestick. Tengok trend macam tengok elliot wave jugak, trade masuk pada wave 3 ke 4. Dan aku gunakan Parabolic SAR sebagai petunjuk untuk aku masuk.

Backtest kaedah ni agak sukar memandangkan Zigzag repaint. Tapi tu untuk lain hari punya cerita.

Aku tahu aku perlu keluar market bila sampai 5 kalau ikut Elliot wave. Tapi realiti market tak macam tu. Market tak gerak harmoni macam tu. Buat masa sekarang aku fikir something like letak TPSL dan lupakan. Klasik.

so TP = Range (3) to (4); SL= Price at (4) + 6pips + Spread.

Irod rule dia. TP > SL. RR (Reward to risk) > 1. So, kalau SL besar lagi dari TP, aku tak ambil trade tu. So far backtest dan forward test nampak baik. Cuma kerap jugak market macam spike dan aku terlepas pip besar. Elok dapat 70 pip, last2 dapat 30 pip. Hm... So cara ni tak fleksible, tak mengikut market semasa.

Aku tak expect nak betul-betul close bila aku ada order buy dan sekarang betul-betul kat top. Secara manusianya, adalah mustahil melainkan kau boleh ramal masa depan.

Aku cuba terapkan Parabolic SAR dalam sistem aku untuk keluar market. Perlu ubah sana sini buat aku sakit kepala. Ubah satu benda, backtest, ubah lagi, backtest. Dan ya, aku amat sibuk.

Hm.. tu je kot. Aku tak terfikir nak kongsi sistem aku sebenarnya. Sebab tu aku hanya cerita ringkas. Kalau ada trader baca, aku fikir dorang cepat faham memandangkan takde benda baru dalam sistem ni. 123 masuk. ABC masuk. Terutama kepada Elliot Wave trader. Dorang lagi faham dari apa yang aku faham tentang market.

Dan juga sebab aku tak mahu stress sangat. Aku lihat banyak guru trading sekarang struggle memimpin makhluk yang tak mahu belajar dan hanya nak spoon-feed material. Manusia...

Aku fikir, trading tak susah. Yang menjadikan ianya susah adalah kerana keadaan kita sebagai seorang manusia. Ya, manusia yang gerakkan market. Tapi untuk berjaya dalam trading, menjadi manusia adalah mustahil.

Banyak sabar, perlu pantas, perlu bijak, perlu dan tidak berlebih dalam takut dan tamak. This kind of thing, kita sebagai manusia amat lemah.

Dan sebab tu aku ada rasa hormat yang amat tinggi pada para trader-trader sekalian. Mungkin dari segi kemanusian, mereka ada sikit kurang, I mean, trader buat apa sahaja untuk profit kan? Tapi dari segi psikologi, mengawal diri. Trader memang no 1 terbaik. Aku tak fikir ada kerjaya dalam dunia ni yang mampu setanding trader dari segi mengawal diri, emosi dalam keadaan yang konsisten stress; chaotic. Anything can happen in split of second.

Trader. Profit tak senyum, loss tak marah. I do really have utmost respect to this people. Trader...

Dan ini juga salah satu sebab kenapa aku mahu menjadi salah seorang di antara mereka-mereka.

Huhu... membebel...

Anyway, fokus aku hanya mahu mudahkan cara. Aku percaya setiap benda sentiasa ada cara nak mudahkan kerja. Even teori relativiti Albert Einstein yang susah nak terangkan pun last sekali jadi E=MC2, inikan pulak benda-benda yang kita buat hari-hari.

Huhu...

Aku ucap selamat dan para trader sekalian, semoga menghijau. Btw, maaf kalau post ni membosankan. Namapun membebel. Huhu...


Monday, April 20, 2015

Congratz Si Dia

Tengah duduk melayan market dan menelaah facebook untuk news trading camtu, terlihat orang post pic kahwin Si Dia. Aku just tekan 'Like' dan move on.


Weekday biasanya aku luangkan dengan membaca forum, facebook, artikel dan manga. Dan jujurnya, benda yang aku lihat dan baca, aku tak mampu hadam segera. It will take awhile.

Selepas beberapa ketika, baru aku sedar... oh... Si Dia dah kahwin. Dan soalan feveret lepas tu, apa aku rasa...?

Perasaan negatif tu lama hilang. Aku hanya gembira bila aku tahu Si Dia dah kahwin. I mean, come on. Benda dah lama aku pun macam takde nak fikir sangat. The feeling dah tak sekuat dulu, lagi-lagi bila aku tengah sibuk dengan market sekarang. Sampai Eve Online pun weekend je. Sob2...

Aku expect ianya sekuat feeling masa Fiqa dan Cahaya Pembuka Hatiku kahwin dulu memandangkan dalam hidup aku hanya ada 3 orang ex sahaja. Its good to be happy, bila kita dengar orang dah kahwin, kita mesti gembira.

Orang kata betul. Pengubat hati hanya masa. Kalau aku biarkan diri aku tenggelam dengan masa silam, masa depan aku sukar. Aku still sayang mereka bertiga ni. Takde dalam hati aku membenci mereka dah. Dan bila dengar mereka bahagia, aku juga merasa gembira.

Thanks to trading dan Eve Online, dan of coz keluarga, aku fikir aku mahu hidup dan kejar apa yang aku mahu. Hidup hanya sekali dan kalau aku tak dapat apa yang aku mahu, dan aku fikir, hidup aku tiada makna.

Aku ucap tahniah dan semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat untuk Si Dia dan teman hidupnya.

Dan aku ucap selamat kepada semua!

Friday, April 17, 2015

Haruka Tomatsu - Courage

Aku cukup suka lagu ni. Aku tahu Sword Art Online 2 dah habis lama dah tapi aku still dengar lagu ni bila aku tengah buat kerja.

---



Haruka Tomatsu - Courage
zutto hikari no naka kinou made wa nakatta ashiato o tadottekita hodo
gooru no mienai meiro ame ni utareta chizu koukai mo nanimo nai kedo

sakenda koe wa
kitto todoku kara
kono monogatari no hajimaru kane no ne ga tsunagu tabi no tochuu de

kimi ga egaita mirai no sekai wa itsuka no sora ni michibikarete
donna yume kasanete itsuwaru koto no nai ano hikari o ah on give for my way

motto saki ni mieru kibou dake nokoshita kizuato ga ieru koto wa nai
saitei nanika hitotsu te ni hairu mono ga attara soredake de nanimo iranai

todoketa sora ga
mada kodoku nara
kono monogatari no owari o tsugeru oto kikasete

sotto yuruyaka ni tachikomeru kaze
itsuka no hi ka owaru tabi no tochuu de

kimi ga egaita mirai no sekai wa ima mo dokoka de ikitsudzukete
hontou no jibun o ukeiretekureta ano hikari o ah on give for my way

dokomademo ikou tsunaida sono te ga itsuka hanaresou demo
itsumademo shinjite koko de matsu kara mou sukoshi dake koko ni ite

kimi ga egaita mirai no sekai wa itsuka no sora ni michibikarete
futatsu no omoi o hitotsuzutsu katachi ni shite kiseki o motto koete
kimi ga egaita mirai no sekai wa ima mo dokoka de ikitsudzukete
donna yume kasanete itsuwaru koto no nai ano hikari o todokete on give for my way

English Translation
These footsteps were always within the light, but out of sight until today… and the more I followed them,
It landed me in a maze with no goal, following a rain-soaked map… but I don’t have any regrets.

‘Cause my screaming voice,
Will surely be heard!
I’m still on a journey to connect the sounds of the bell that will signal the beginning of this tale.

The future world that you envisioned leads me to a sky of indefinite time.
No matter how many dreams overwrite it, there will be always be that infallible light… Ah, giving me my way!

Leaving behind nothing but that hope seen off in the distance, there’s no healing for these scars,
But if there is, at the very least, one thing I can obtain… I won’t wish for anything else.

If the sky I reach,
Is still steeped in sadness,
I hope you’ll play for me the sound of this tale’s end.

Gently, slowly, the wind envelopes me…
Amidst a journey that will someday end.

The future world that you envisioned exists somewhere, even now…
That light that accepted my true self… Ah, gives me my way!

Let’s go as far as we can – even if your hand connected to mine might someday come undone;
I’ll always keep believing and wait for you, so stay here just a bit longer…

The future world that you envisioned leads me to a sky of indefinite time.
These two feelings will each take their individual shape, becoming even more than a miracle.
The future world that you envisioned exists somewhere, even now…
No matter how many dreams overwrite it, I’ll always transmit that infallible light… giving me my way!

---

Aku trading dan selalunya, aku macam cuak nak ambil trade. Bukan aku tak study market, bukan aku tak kira risiko yang aku ambil. Aku cuma kurang 'courage'. Dan bila aku putar lagu ni, ada bagi rasa berani sikit nak ambil. :P

Btw, aku jumpa remix lagu ni yang aku fikir cool.


Aku suka versi laju lagi, ada link download kat description video di atas. Enjoy!

Sunday, March 22, 2015

Kenapa Eve Online?

Masa aku banyak habis pada trading dan Eve Online. Aku selalu cerita pasal trading, dan hari ini aku nak cerita pasal Eve Online. Hm, rasanya post aku baru2 ni pun pasal Eve Online... Haha.. lantak la. Ini mungkin post yang panjang dan kemungkinan post membebel, jadi anda telah diberikan amaran...

---

Trailer Eve Online. Wajib tengok banyak kali!!!


Sejak aku kenal Eve Online, aku berhenti main game lain. Hanya Eve Online. Ada sesuatu yang bagi aku amat menarik tentang Eve Online. Bagi yang tak tau, Eve Online adalah game simulasi angkasa dimana kau boleh bawa kapal angkasa dan buat hal kau sendiri. Sandbox game. Seperti padang permainan yang ada pasir, kau boleh buat istana pasir atau apa-apa yang kau boleh fikir, dan kau boleh musnahkan ikut suka kau. Orang lain pun boleh join bina sama, atau komplot musnahkan bersama.

Apa yang menarik tentang Eve Online bagi aku adalah Eve Online hanya ada satu server untuk bermain. Bermakna, jika ada 30,000 orang bermain Eve Online dan satu-satu masa, jadi kau boleh jumpa semua 30,000 orang bermain dengan kau. Berlainan dengan game PC online yang lain di mana kau kene pilih mana server kau nak main, jadi apa yang kau buat kat server sini takkan sama dengan apa yang berlaku pada server sana. The more the merrier...

Asas game ini adalah lebih kepada PVP (player vs player). Tak kira apa kau buat, sama ada pergi menembak, gate-camp atau trading sekalipun, kau sentiasa berlawan dengan player yang lain. Tentu sekali ada PVE (player vs Environment) bagi yang tak berapa minat nak PVP macam aku tetapi perlu diingatkan, walaupun kau buat aktiviti PVE, kau juga terdedah dengan bahaya PVP.

Kenapa?

Kerana Eve Online menekankan aspek "setiap perbuatan ada akibat, ada risiko". Jika kau keluar dan orang tembak kau dan kau mati, kapal kau musnah. Kau kena kerja balik untuk dapatkan kapal tu. Dan serius, kapal bukan murah. Kebanyakkan game kita main, kalau game over, kita diberikan kapal atau karakter baru tapi bukan dalam Eve Online. Kalau letup, gi beli baru. Fly what you can afford to lose.

Incursion

Matawang dalam Eve Online adalah Interstellar Kredit (ISK). Banyak aktiviti kau boleh buat untuk mendapatkan ISK seperti Incursion, Mining, Missioning dan banyak lagi. Kalau kau kreatif, kau boleh scam orang untuk mendapatkan ISK. Orang yang PVP juga kalau pandai boleh buat ISK dengan mengambil apa-apa barang yang tertinggal dari bangkai kapal yang dimusnahkan. Kalau kau jenis seorang yang ada leadership skill, kau boleh buka syarikat (Corporation) kau sendiri, rekruit orang untuk join dan buat duit mengikut hala tuju syarikat kau.

Apa nak buat dalam Eve Online!?
Ekonomi dalam Eve Online adalah berdasarkan player. Jadi kalau kapal tak cukup kat market bermakna takde player bina kapal tu. Turun naik harga barang dalam Eve Online sama seperti dunia kita. Supply dan demand. Hampir semua benda dalam Eve Online dibina oleh player. Bagi yang minat berniaga memang seronok la buat benda-benda ni.

Aku tak nafi, Eve Online adalah game yang rumit. Bukan satu hari kau boleh hadam semua benda yang ada dalam Eve Online. Aku dah main dekat 8 bulan dan masih lagi rasa macam newbie. Terlalu banyak benda berlaku, terlalu banyak benda boleh buat. Kau boleh tengok screenshot kat atas dan kau boleh agak, ianya agak rumit. Tapi kita manusia, macam mana rumit benda sekalipun kalau dah selalu mengadap jadi hebat gak.

Eve Online Map
Dunia Eve Online tak banyak beza dengan dunia kita. Kau buat sesuatu untuk dapatkan ISK, jadi pengguna; beli kapal dan sebagainya untuk kegunaan kau dan pergi buat sesuatu. Bila dah ramai orang, jadi mesti ada politik. Kawasan merah (Nullsec) dalam screenshot kat atas adalah kawasan yang boleh ditakluk yang biasanya dimiliki oleh Alliance; hasil gabungan dari pelbagai Corporation. Peperangan sentiasa berlaku pada kawasan merah ni jadi... tak banyak beza dengan dunia kita.


Peperangan paling besar pernah berlaku di Eve Online dan paling besar dalam sejarah game MMO

Kawasan biru, hijau dan kuning (Highsec) tu lebih kepada kawasan agak selamat memandangkan ada polis jaga. Oren polis kurang jaga (Lowsec). Polis kat sini dipanggil Concord. Polis dalam Eve Online juga tak banyak beza dengan Polis dalam dunia kita. Jenayah berlaku dahulu baru polis bertindak. Jadi selalunya penjenayah selesai melakukan jenayah barulah polis datang letupkan kapal penjenayah. Dan disebabkan populasi player lebih banyak di Highsec, maka banyaklah berlaku jenayah kat sana.

Baru-baru ini aku join Spectre Fleet. Aku bukan player yang suka PVP tapi bila dah lama main, rasa macam tak betul kalau aku tak PVP. Spectre Fleet adalah satu komuniti yang mengamalkan dasar NPSI (not purple shot it). Bila kau join fleet, semua ahli fleet kau akan dilabel ungu. Jadi bila kau nampak player yang bukan ungu. Tembak!


Bomber Bar Fleet


Setakat ini aku hanya cuba Ninja Fleet dan Bomber Bar. 2 fleet ni memerlukan kau untuk mampu terbang Stealth Bomber. Strategi dorang lebih kepada serang hendap.

Disebabkan dorang ini tiada bebanan politik, agak senang bagi aku untuk join. Aku hanya perlu ada kapal mengikut spesifikasi yang dorang mahu dan aku boleh join. Kalau aku tak suka, aku boleh keluar. Dan kalau aku nak join balik pun boleh. Tiada drama, tiada politik.

Sesuai bagi aku yang tak suka komitment.

Buat masa sekarang, aktiviti grinding ISK aku adalah Incursion. So far, Incursion adalah aktiviti Highsec yang paling senang masuk dan paling tinggi bayaran ISK dia. Well, memanglah kalau kalau kau bijak, industri adalah paling tinggi bayaran. Tapi kalau nak senang, buat incursion. Hanya perlu pastikan kau boleh terbang kapal yang dorang nak, dan kau boleh join.

Aku selalu terbang bersama komuniti Warp To Me Incursion. Dorang ni friendly newbie. Jadi jangan segan, tak tau boleh tanya. Boleh borak-borak. Dan ya, Incursion tak boleh solo. Kau perlu fleet. Ok!?


Masa aku mula-mula main, aku selalu solo. Main solo sebenarnya akan macam dosa kerana kau main game online, dan game online biasanya kau akan bermain dengan orang lain. Jadi kalau kau masih baru dalam Eve Online, belajar-belajar la cari kawan atau join corporation. Kau akan banyak belajar dari situ.

M Suhaimi x Nur Ain


Aku ada 4 karakter dalam Eve Online dan masing-masing ada tugas masing-masing. Karakter pertama aku, M Suhaimi lebih kepada PVP dan missioning. Nur Ain adalah incursion runner.Yang ketiga ni tolong aku hantar barang (hauler)aku ke mana-mana pelusuk New Eden. Dan yang ke empat untuk industri.

Kenapa sampai ada 4 karakter. Sebab untuk betul-betul experience dalam Eve Online, aku nak cuba semua aktiviti. Aku perlu industri untuk support karakter aku dari segi ISK. Aku perlu Hauler untuk hantar barang. Aku nak PVP jugak. So far Incursion je aktiviti aku yang betul-betul bagi aku ISK memandangkan karakter ke 3 dan ke 4 aku masih baru.

Satu lagi sebab untuk kau buat sesuatu dalam Eve Online, kau perlu latih (train) skill dulu. Kalau nak buat industri kau kene ada skill. Nak PVP pun kena ada skill kapal dan modul yang kau nak guna. Dan skill yang kau belajar memerlukan masa. Skill adalah komoditi pertama paling berharga dalam Eve Online. Yang ke dua adalah ISK.

Semua 4 karakter ini saling tolong menolong memandangkan kadang aku ada benda rumit yang aku buat dan plan nak buat. Hehe...

Jadi sebelum train apa-apa skill, fikir dulu apa yang kau nak buat dengan karakter ni. Baru kau tahu mana hala tuju kau selepas ni.

Pe lagi nak cakap. Hm... Kalau ada yang berminat nak join Eve Online. Cari la aku, aku mungkin newbie tapi aku boleh tolong ajar benda-benda asas dan aku pun bawa kau kepada orang yang lebih arif dalam game ni. 



Join komuniti, join corporation. Ini game sosial. Kau boleh belajar kenal orang dari game ni.

Jadi, kenapa Eve Online. Eve Online adalah game sosial, game kapal angkasa, game sandbox, game tentang idea dan strategi, dan game persaingan. Aku harap aku menjawab soalan tajuk post aku. Huhu..

Aku ucap selamat.

---
Nota
  • Pic kat atas semua dari aku kecuali gif kat bawah sekali dan pic apa nak buat dalam Eve Online
  • Video bukan aku punya. Kredit untuk tuan punya.
  • Falcon adalah kapal yang biasa digunakan untuk hidupkan cyno bagi membawa fleet ke satu-satu tempat dengan cepat.
  • Logi adalah kapal logistik. Tugas dia adalah memberi shield atau membaiki armor untuk ahli fleet.
  • Jangan marah bila aku tak update blog. Bizi.. Ha... sekarang baru tahu napa tak update. Keh Keh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...